Del plače za poslovno uspešnost

Zakon o dohodnini določa davčno obravnavo dela plače za poslovno uspešnost. V to kategorijo sodijo 13. plača, božičnica, letna nagrada ipd., če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti, kolektivni pogodbi na ravni podjetja ali pogodbi o zaposlitvi.
poslovna uspešnost

Del plače za poslovno uspešnost (Vir slike: Pixabay.com)

Poslovna uspešnost delodajalca vpliva na plačilo

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) predvideva možnost plačila za poslovno uspešnost kot sestavni del plače. Del plače za poslovno uspešnost je vezan na poslovno uspešnost tistega, ki izplačuje dohodek, torej delodajalca. Za ugodnejšo davčno obravnavo dela plače za poslovno uspešnost je torej treba upoštevati kriterije, ki merijo poslovne rezultate konkretnega delodajalca. To pomeni, da sta obstoj in višina dela plače za poslovno uspešnost neposredno odvisna od tega, kako uspešno je bilo poslovanje podjetja v preteklem letu. Le na ta način je mogoče preprečiti izplačevanje dodatkov k plači z namenom ugodnejše davčne obravnave, četudi je podjetje v preteklem letu poslovalo slabo.

Zakon o dohodnini določa, da je iz davčne osnove dohodka izvzet del plače za poslovno uspešnost do višine 70 odstotkov zadnje povprečne plače zaposlenih v Sloveniji. V praktičnem prikazu to pomeni, da bi bil v primeru, da bi zadnja povprečna plača zaposlenih v Sloveniji znašala 1000 evrov, del plače za poslovno uspešnost izvzet iz davčne osnove, če bi znašal 700 evrov ali manj. Del, ki bi presegal ta znesek, bi bil vštet v davčno osnovo.

Če je del plače za poslovno uspešnost izplačan v več delih, je davčno ugodneje obravnavano samo eno izmed teh izplačil. Pomembno je tudi to, da je zaradi delovnopravnih in davčnih vidikov tak dodatek lahko izplačan le v denarni obliki. Delodajalec lahko zaposlenim seveda nameni tudi druge nagrade za poslovno uspešnost, a te ne bodo ugodneje davčno obravnavane.

Doseganje kriterijev

Ugodnejša davčna obravnava je pogojena z naslednjima kriterija. Izpolnjen mora biti vsaj eden od njiju:

  • Pravica do izplačila dela plače za poslovno uspešnost je določena v splošnem aktu delodajalca, pri tem pa imajo vsi delavci enako možnost, da dobijo tak dodatek, in so s svojo pravico seznanjeni (pogoji za pridobitev morajo biti določeni enotno za vse delavce). To ne pomeni, da morajo vsi delavci dobiti enako visok dodatek, temveč da prejmejo ta del plače vsi delavci, ki izpolnjujejo v naprej znane pogoje.
  • Pravica do takšnega dodatka je predvidena v kolektivni pogodbi, ki določa tudi merila za pridobitev pravice do izplačila. Kolektivna pogodba lahko razlikuje med različnimi skupinami delavcev, zato ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse.

Pri tem je pomembno vedeti, da del plače za poslovno uspešnost, ki temelji na individualni pogodbi o zaposlitvi, na podlagi Zakona o dohodnini ne mora biti ugodneje davčno obravnavan.

Zakon o dohodnini zato na svoj način dopolnjuje Zakon o delovnih razmerjih, saj uvaja nov predpogoj za izplačilo dela plače za poslovno uspešnost, tj. določenost v splošnem aktu delodajalca ali v kolektivni pogodbi. S tem predpogojem se omejuje možnost zlorab, na primer če bi delodajalec posameznega delavca favoriziral v pogodbi o zaposlitvi.

Odločitev delodajalca

Pri obračunu imajo delodajalci diskrecijo pri odločanju, katera merila in kriteriji bodo upoštevani pri izplačilu dela plače za poslovno uspešnost. Kriterije lahko opredelijo v splošnem aktu ali v kolektivni pogodbi po pogovoru z relevantnimi sindikati. Če so merila določena na podlagi splošnega akta delodajalca, imajo delavci omejen vpliv na to vsebino na podlagi 10. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), njihovih mnenj pa delodajalec ni dolžan upoštevati. Če je del plače za poslovno uspešnost določen na takšni podlagi, tudi ni nujno, da je višina izplačanega zneska za poslovno uspešnost enaka za vse delavce. Če pa so merila določena na podlagi kolektivne pogodbe, imajo delavci več vpliva na njihovo vsebino, saj lahko na delodajalca močno vplivajo preko sindikatov, ki jih je delodajalec dolžan upoštevati.

Kako pa je z obračunom socialnih prispevkov?

Zakon o dohodnini določa, da se od dela plače za poslovno uspešnost obračunajo in plačajo tudi prispevki za socialno varnost. Pri tem obračunu se upošteva oprostitve pri plačilu prispevkov, če so izpolnjeni za to določeni pogoji.

Pri izplačilu je bistveno tudi to, da je opravljeno do 1. januarja naslednjega leta. Iz tega sledi, da dela plače za poslovno uspešnost za leto 2016 ni mogoče izplačati v naslednjem letu oziroma mora biti ta del plače izplačan najkasneje do vključno 1. januarja naslednjega leta. Bistveno je, da je s tem datumom upravičenec že prejel plačilo, kar pomeni, da mora biti izvedeno že prej, saj je 1. januar dela prost dan.

Finančni urad RS je za oddajanje poročil davčnemu organu objavil naslednja navodila

Za namene poročanja o izplačilih dela plače za poslovno uspešnost sta na obrazcu REK-1 uvedeni novi šifri za vrsto dohodka:

  • 1151 Del plače za poslovno uspešnost nad zneskom, določenim v 44. členu ZDoh-2,
  • 1152 Del plače za poslovno uspešnost v znesku, ki se ne všteva v davčno osnovo.

Na obrazcu REK-1 z oznako vrste dohodka 1151 delodajalci poročajo o delu plače za poslovno uspešnost, ki presega 70 % zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Od tega dohodka se obračunajo in plačajo akontacija dohodnine in prispevki za socialno varnost.

Na obrazcu REK-1 z oznako vrste dohodka 1152 delodajalci poročajo o delu plače za poslovno uspešnost v znesku do 70 % zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Od tega dohodka se obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost, ne pa tudi akontacija dohodnine.

Na individualnem obrazcu REK delodajalci v obeh primerih izberejo vrsto dohodka 1101 Plača, nadomestilo plače in povračila stroškov v zvezi z delom. Na individualnem obrazcu REK delodajalci izpolnijo tudi polja M. Obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se poroča v rubriki M01, če je izplačilo dela plače za poslovno uspešnost vezano tudi na prisotnost delavca, pri čemer se v polje ure vpiše vrednost nič (0). V takem primeru se na iREK v polju A062 uporabi oznaka osnove P01. Če izplačilo dela plače za poslovno uspešnost ni vezano na prisotnost delavca, se obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje poroča v rubriki M05. V takem primeru se na iREK v polju A062 uporabi oznaka osnove P04.

Vir: FURS

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Prijavite dohodke iz poslovanja preko spletnih platform

Finančna uprava zavezance, ki s poslovanjem preko spletnih platform dosegajo dohodke iz naslova opravljanja dejavnosti, poziva, da prejete dohodke vključijo v svoje davčne obračune. Preberite več >>

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Za uspešno eVročanje morate potrditi svoj elektronski naslov

Fizične osebe, ki bodo dokumente Finančne uprave prejemale izključno v eDavke, morajo potrdili svoj elektronski naslov za obveščanje o odloženih dokumentih v eDavkih. To je namreč nujno za prevzemanje dokumentov. Preberite več >>

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Kratkotrajno delo v podjetju – pomoč sorodnika v podjetju

Podjetniki, ki se v svojem podjetju srečujejo z začasno povečanim obsegom dela ali s finančnimi težavami, lahko za pomoč pri opravljanju dela zaprosijo družinske člane. Dela pa sicer ne more opravljati katerikoli sorodnik in prav tako ne neomejeno število ur, saj predpisi s tega področja določajo posebne pogoje in omejitve. Preberite več >>

Obvezno prijavite dohodke, prejete preko spletnih platform

Obvezno prijavite dohodke, prejete preko spletnih platform

Finančna uprava bo v letu 2024 prejela podatke o dohodkih, ki so bili ustvarjeni s poslovanjem preko spletnih platform v preteklem letu 2023. Zakonska podlaga temelji na direktivi DAC7, ki je bila v okviru Evropske unije sprejeta v letu 2021. Preberite več >>

Ne pozabite na novi obvezni zdravstveni prispevek

Ne pozabite na novi obvezni zdravstveni prispevek

Od januarja 2024 dalje bodo zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje prvič obračunali tudi novi obvezni zdravstveni prispevek (OZP). Določen je v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov. Preberite več >>

Regres in letni dopust

Regres in letni dopust

Regres in letni dopust sta nerazdružljivo povezana. Regres je vsota denarja, ki jo mora delodajalec plačati delojemalcu poleg letnega dopusta po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). Letni dopust je pravica delavca, ki se ji slednji ne more odpovedati in ki mu je delodajalec ne sme kratiti. Preberite več >>

Prvo izplačilo pomoči za samozaposlene

Prvo izplačilo pomoči za samozaposlene

Finančna uprava je izplačilo za izjave, prejete do konca septembra, izvedla 10. oktobra 2023. Na podlagi vseh prejetih izjav v septembru, je tako Finančna uprava nakazala zaprošeno pomoč. Nakazila so prejeli upravičenci, samozaposleni zaradi posledic poplav in plazov v avgustu 2023, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje. Preberite več >>

Na blagajni ne pozabite na izdani račun

Na blagajni ne pozabite na izdani račun

Novela Zakona o davčnem potrjevanju računov je že v veljavi. Ponovno je uvedena globa za kupce, ki ne bodo vzeli računa. Višina globe je določena na 40 evrov. Preberite več >>

Dohodninska lestvica in davčne olajšave

Dohodninska lestvica in davčne olajšave

Oglejte si lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leto 2023. Po novem se zneski olajšav in lestvice dohodnine ne bodo več objavljale v obliki podzakonskega akta. Preberite več >>

Strategija Digitalna Slovenija 2030 sprejeta

Strategija Digitalna Slovenija 2030 sprejeta

Vlada je 23.3.2023 sprejela strategijo Digitalna Slovenija 2030, ki jo je pripravilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Strategija je namenjena načrtovanju spodbujanja digitalne preobrazbe Slovenije v razvojnem obdobju do leta 2030. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje