Stanje gospodarstva v Sloveniji

V mesečnem pregledu gospodarstva, ki so ga pripravili pri Bisnode, vodilnem ponudniku poslovnih informacij v slovenskem gospodarskem prostoru, si poglejte pregled dogodkov v slovenskem gospodarstvu tako na makroekonomski kot tudi na mikroekonomski ravni.
Stanje gospodarstva v Sloveniji

Stanje gospodarstva v Sloveniji

Najvišjo gospodarsko rast je v prvem četrtletju 2015 beležila Slovenija (2,9 odstotka), medtem ko je Srbija ponovno zabeležila peti zaporedni padec. V primerjavi s prvim četrtletjem lani se je gospodarska rast izboljšala na Hrvaškem in v Sloveniji. V Srbiji je rast upadla.

Aprila letos je najvišjo stopnjo brezposelnosti beležila Hrvaška (19,7 odstotka), najnižjo pa Slovenija (12,8 odstotka). V primerjavi z enakim obdobjem predhodnega leta se je stopnja brezposelnosti znižala povsod, največ pa na Hrvaškem. 

V maju je najvišjo inflacijo beležila Srbija (1,5 odstotka). Na Hrvaškem so cene ostale enake, medtem ko je Slovenija zabeležila deflacijo (-0,5 odstotka). V primerjavi z letom prej so se cene znižale v vseh državah, razen na Hrvaškem, kjer so se zvišale. 

BDP, stopnja brezposelnosti, inflacija (Vir slike: Bisnode)

V maju je bilo največ podjetij ustanovljenih v Srbiji, najmanj pa v Sloveniji. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je število novoustanovljenih podjetij zvišalo v vseh državah, največ pa v Srbiji (za 26 odstotkov). 

Delež novoustanovljenih podjetij (Vir slike: Bisnode)

Maja je bilo največ izbrisanih podjetij v Sloveniji, najmanj pa na Hrvaškem. V Sloveniji se je tako eno podjetje izbrisalo na vsakih 160 podjetij, v Srbiji na 230 podjetij, na Hrvaškem pa na vsakih 240 podjetij. 

Delež izbrisanih podjetij v maju 2015 (Vir slike: Bisnode)

Maja je najvišji delež blokiranih podjetij imela Bosna in Hercegovina (28,63 odstotka), najnižjega pa Slovenija (8,08 odstotka). To pomeni, da je v Bosni in Hercegovini blokado beležilo vsako tretje podjetje, na Hrvaškem in v Srbiji vsako osmo, v Sloveniji pa vsako dvanajsto podjetje. 

Vir: Bisnode bilten julij 2015

Ustanavljate podjetje? Preberite, kakšne so razlike med s.p. ali d.o.o. >>

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje