TEDxUniversityofLjubljana: Programiranje je »in«

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani je potekal že 4. TEDxUniversityofLjubljana: Bit na bit – pogača. TED navdušence, ki so vstopnice razgrabili v nekaj minutah, so tokrat navduševali govorci z različnih področij, ki svojo kariero povezujejo z računalništvom.
TEDxUniversityofLjubljana: Programiranje je »in«

Naslednji TEDx dogodek bo v Ljubljani 16. novembra.

TED je v duhu idej, vrednih širjenja, zasnoval program TEDx. Gre za vrsto lokalnih dogodkov, ki jih v lastni režiji organizirajo prostovoljci, da bi podoživeli TED izkušnjo. Ti dogodki dobijo oznako TEDx, kjer x pomeni neodvisno organiziran dogodek. Na ljubljanskem univerzitetnem dogodku, ki je potekal že četrtič, je bila tokrat rdeča nit računalništvo. Temi primerno je dogodek potekal v novi zgradbi Fakultete za računalništvo in informatiko.

Bit na bit – biologija, psihologija, programerstvo in prostovoljstvo

Dogodek je krojilo osem navdihujočih govorcev, predvsem neračunalničarjev, ki so predstavili prednosti, ki jim jih pri njihovem delu prinaša znanje programiranja. Marinka Žitnik zliva bite in DNK ter se ukvarja z razvojem računskih metod, ki gradijo napovedne modele z zlivanjem številnih heterogenih podatkovnih virov. Te uporablja za iskanje odgovorov in postavljanje zanimivih vprašanj v trenutnih izzivih sistemske in molekularne biologije. Mojca Poredoš (na sliki spodaj) je študentka psihologije, ki si je, čeprav so ji vsi to odsvetovali, za prosti izbirni predmet izbrala podatkovno rudarjenje in ugotovila, da je programiranje nujno potrebno tudi v psihologiji. Blaž Berdnik meni, da je računalniško razmišljanje nekaj, kar bi koristilo vsakomur. Zato je tudi z veseljem prostovoljec CoderDojo, kjer se posvečajo brezplačnemu poučevanju programiranja za najmlajše.

Erika Pogorelc je navzoče navdihnila z zgodbo, kako iz frizerke postati programerka. Danes je zaposlena pri ameriški neprofitni organizaciji Peer 2 Peer University, kjer sodeluje z MIT, NYU, Mozillo in celo s Petrom Gabrielom. Svoj prosti čas namenja mentorstvu na delavnicah Rails Girls in Django Girls. Vsak teden deli izkušnje tudi z nadebudnimi programerskimi mačkami v okviru skupine CodeCatz. Skupaj z njimi je zgradila spletno aplikacijo za letošnji evropski teden programiranja, s pomočjo katere se navdušenje nad programiranjem širi po vsej Evropi.

Bit na bit – farmacija, ples & jezikoslovje

Rok Šibanc je po izobrazbi farmacevt, po duši pa navdušen računalničar. Pri svojem raziskovalnem delu proučuje oblaganje farmacevtskih pelet, pri tem pa redno uporablja tudi računalniške programe. Nekatere dopolnjuje z lastnimi funkcijami, nekaj pa jih v kompletu z razvojem elektronike piše tudi sam. Med njegovimi bolj zanimivimi raziskavami je njegova analiza velikosti pelet in njihove debeline obloge s pomočjo navadnega računalniškega skenerja.

Za kratek predah je poskrbela Dayana Hristova, študentka drugostopenjskega študija kognitivne znanosti na Univerzi na Dunaju, ki je trenutno na izmenjavi na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko. Ker jo pri raziskovalnem delu zanima predvsem določanje težavnosti problemov in vztrajnost motoričnih vzorcev v povezavi s plesom, je svojo strast do plesa in programiranja tudi demonstrirala navzočim.

Da je programiranje nujno tudi v ekonomiji, je poudaril Aljoša Valentinčič, izredni profesor financ in računovodstva na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. “Vsaj s polovico ene noge sem ostal pri programiranju, od koder izviram. Lahko bi rekel, da sem še programer – moje raziskovalno delo namreč potrebuje programiranje v zelo veliki meri,« pravi.

Senja Pollak se je po zaključenem magisteriju na Univerzi v Antwerpnu in doktoratu na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani zaposlila na Inštitutu Jožef Stefan in dela na področju jezikovnih tehnologij. Raziskovalno jo predvsem zanima luščenje znanja iz besedilnih korpusov, podrobneje luščenje terminologije in definicij, sodeluje pa tudi pri evropskih projektih s področja računalniške kreativnosti.

Bit na bit – reševanje enačb je umetnost

Za konec je občinstvo navdušil še najbolj priljubljeni profesor računalniške matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Andrej Bauer (na sliki levo). Ljubiteljsko se ukvarja z računalniško umetnostjo in je avtor programa Random Art (Naključna umetnost), ki na spletnem mestu www.random-art.org že skoraj 10 let ustvarja naključne slike. Zbrane TEDx navdušence je prepričal, da je reševanje enačb lahko zelo zabavno, kreativno in da je to lahko celo umetnost. Svoje navdušenje za računalniško umetnost prenaša tudi na študentke in študente, ki so pod njegovim mentorstvom izdelali različne vizualizacije matematičnih objektov in jih razstavili v avli Fakultete za matematiko in fiziko.

TEDx v Ljubljani spet novembra

TED je neprofitna organizacija, ki je posvečena idejam, vrednim širjenja. Njena zgodba se je začela leta 1984 kot konferenca, ki je združevala tri področja: tehnologijo, zabavo in oblikovanje (Technology, Entertainment, Design = TED). Od takrat se TED širi, tako na druga strokovna področja, kot tudi globalno. V Long Beachu v Kaliforniji vsako leto poteka TED konferenca, kjer vodilni svetovni misleci svoje znanje posredujejo v 3–18 minutnih govorih. Do sedaj so tam nastopali že številni znani in uspešni posamezniki, kot so Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende in nekdanji britanski premier Gordon Brown. TEDx navdušence kmalu čakajo še drugi TEDx dogodki. Naslednji, TEDxLjubljana, bo 16. novembra v prestolnici, vstopnice zanj pa bodo na voljo 2. novembra.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje