Kaj smo se naučili na delavnici Maksimalna produktivnost?

Uvod delavnice Maksimalna produktivnost je bil na junijskem terminu posvečen razliki med posamezniki, ki uživajo na delovnem mestu, se veselijo novih izzivov ter v timskem delu tedensko opravijo impresivne rezultate ter tistimi, ki pridejo na delovno mesto nezadovoljni in zagrenjeni.
Kaj smo se naučili na delavnici Maksimalna produktivnost?

Udeleženci delavnice maksimalna produktivnost vsaj podvojili svojo produktivnost (Vir slike: Bigstockphoto.com)

Njihove vsakdanje glavne aktivnosti, ki jih opravijo v dnevu pa so malice, odmori, spletkarjenje ter jamranje o preobremenitvah. Razlika v produktivnosti, kakovosti življenja in osebni sreči med prvimi in drugimi je izjemna, pri čemer je pri vsem tem ključno vprašanje, kako v določenem okolju doseči maksimalno produktivnost.

Ravno o takih razlikah ter kako doseči maksimalno osebno produktivnost je potekala diskusija kar štiri ure, namesto predvidenih treh. Udeleženci so najprej sistematično spoznali največje kradljivce časa ter kako se soočiti z vsakim od njih. Od elektronske pošte, sestankov, socialnih omrežij pa vse do optimizacije logistike in soočanjem z »multi-taskingom«. Pomembno spoznanje udeležencev je bilo, da ko enkrat sistemsko optimiziraš vse kradljivce časa, ti ostane veliko več časa, da lahko ustvarjaš pravo vrednost ter brezskrbno delaš v »flow«-u – najbolj produktivnem stanju, ki ga lahko doseže človek.

Si želite več produktivnosti? Pridite na delavnico >>

Velik del delavnice je bil posvečen ravno temu stanju, ki posamezniku omogoča, da v nekajurnem časovnem bloku doseže več, kot povprečno produktiven človek celo v nekaj dneh. Pogoj za »flow« je delo, ki predstavlja izziv in je po zahtevnosti tik nad kompetencami posameznika. Poleg tega pa ne sme biti prisotnih nobenih distrakcij, vendar zgolj stoodstotna osredotočenost na ustvarjanje. Tako so udeleženci spoznali, kako sistemsko opraviti z vsemi distrakcijami, ki nižajo in odpravljajo produktivnost ter si vsak dan zagotoviti vsaj en blok ustvarjanja v »flow«-u.

Napredna forumula produktivnosti

Pomembno vprašanje v sklopu povečanja osebne produktivnosti je tudi postavljanje prioritet. Pri tem je ključna razmejitev med nujnimi in pomembnimi nalogami. Nujne naloge so vse tiste, ki jim radi v življenju damo prioriteto zaradi občutka povezanosti, delavnosti in aktivnosti, v resnici pa ne vodijo k pravemu napredku v življenju. Zato je nujno, da damo dan za dnem prednost najprej vsem pomembnim nalogam, potem pa opravimo še kakšno nujno, če je to res nujno potrebno.

Udeleženci so delavnico odlično sprejeli, saj so jo ocenili s povprečno oceno 4,83. Delavnica Maksimalna produktivnost je bila nad pričakovanji, tako da na hitro težko rečem, kako bi jo naredili še bolj koristno. Zame je že v tej obliki bilo odlično.” Udeleženec delavnice

Pomembno naloge so tiste naloge, ki se nanašajo izključno na ustvarjanje in izročevanje dodane vrednoti. Torej, če počnemo aktivnosti, ki ustvarjajo za nekoga vrednost ali komuniciramo, kaj lahko za nekoga naredimo v okviru naše ponudbe vrednosti, smo produktivni. Vse aktivnosti, ki so izven tega okvira, so bolj ali manj zapravljanje časa. Na koncu nam zajeta vrednost (izkaz uspeha) pokaže, kako uspešni in produktivni dejansko smo.

To pa se ne nanaša zgolj na kariero in posel, temveč tudi na druga področja življenja. Če npr. preživljamo čas s partnerjem in se mu 100% posvetimo in prisluhnimo, brez telefonov, brez socialnih omrežij in televizije, je naša ustvarjena dodana vrednost v odnosu mnogo večja in s tem tudi produktivnost. Tako so udeleženci spoznali, kako res dodobra razumeti to formulo in jo aplicirati na različna področja življenja.

Produktivnost (Zajeta vrednost) = Ustvarjena dodana vrednost + Realizirana dodana vrednost

Ni prihodkov (ali katere druge valute) = Ni vrednosti

Kako pospravljena je tvoja miza ali celo avto?

Udeleženci na delavnici so spoznali tudi več povsem praktičnih trikov, kako povečati produktivnost, z večjo organiziranostjo sebe, svojih misli, svoje okolice in uporabo tehnologije. Prvi korak na tej poti je seveda organizacija različnih list opravil (lista idej, lista vseh opravil, lista prioritetnih opravil ipd.), nato pa sledi dnevno postavljanje prioritet ter organizacije koledarja z grupiranjem aktivnosti, kjer pa so tudi že v naprej planirani dnevni »flowi«.

“Na delavnici sem lastne nepovezane ideje in misli sestavil v mnogo popolnejši mozaik za dvig produktivnosti. Predavanje je bilo na izredno visokem nivoju. Priporočam vsakomur!” – Udeleženec delavnice

Nekaj besed je bilo namenjenih tudi organizaciji svojega doma in delovnega mesta ter »življenju v oblaku« s čim manj stvari, saj imajo vsi ti elementi velik vpliv na produktivnost posameznika. Minimalizem, avtomatizacija, optimizacija in delegiranje so bile pomembne ključne besede prisotne skozi celotno delavnico.

Velik del delavnice je bil posvečen tudi soočanju z odlašanjem, kot enemu največjih sovražnikov produktivnosti. Udeleženci so spoznali osem različnih vzrokov odlašanja ter kako se soočiti z njimi –  od lenobe, pomanjkanja energije, pa vse do perfekcionizma. Nekaj dni po delavnici udeleženci zatrjujejo, da bodo z implementacijo znanja in idej konkretno napredovali.

Vabimo vas na delavnico Maksimalna produktivnost!
Kraj: NLB Center inovativnega podjetništva
Več o delavnici najdete na povezavi tukaj >>