Veste, koliko vas stane tiskanje?

Veliko podjetij išče načine, kako bi zmanjšali svoj ogljikov odtis in stroške, povezane s tiskanjem. Po nekaterih predvidevanjih povprečni zaposleni letno porabi 10 tisoč listov papirja. Kje torej začeti rezati?
Veste, koliko vas stane tiskanje?

Stroški na zaposlenega lahko letno dosežejo tudi tisoč evrov (Vir slike: Pixabay).

Če upoštevamo podatek iz leta 2004, ki kaže, da povprečni zaposleni (ni znano, ali gre za zaposlenega v malem, srednjem ali večjem podjetju, prav tako ne, katero delovno mesto zaseda) letno porabi 10 tisoč listov papirja (gre za dognanje v sklopu raziskave iz leta 2004, ki jo je izvedel Environmental defense). Poraba papirja je leta 2010 dosegla že 396 milijonov ton, kar je v primerjavi z 80. leti prejšnjega stoletja kar petkrat več.

Letni strošek na zaposlenega tudi več kot tisoč evrov

Realni stroški za tiskanje naj bi se po nekaterih študijah vrteli med 0,06 in 0,13 dolarja na stran, kar letno nanese od 600 (534 evrov) do 1.300 dolarjev (1.158 evrov). Veliko strani se natisne povsem nenamerno, temu v dokaz so strani, na katerih lahko na zgornjem ali spodnjem robu opazimo le nekaj nepomembnih vrstic, ki jih polnijo oglasne pasice in podoben balast.

Čeprav se stroškov, povezanih s tikanjem, podjetja večinoma zavedajo, pa jih le malo tudi ukrepa. Študija skupine Gartner, ki je sicer stara 15 let, pravi celo, da lahko tovrstni stroški zažrejo od enega do tri odstotke letnih prihodkov podjetij. Velik del teh stroškov predstavljajo drage kartuše, vzdrževanje naprav in nakup papirja.

Glede na vse večjo razširjenost interneta, ki je danes pri večini delovnih mest alfa in omega za informacije, se še dodatno povečuje verjetnost, da bo zaposleni pridobljene podatke natisnil na papir. Najpogosteje natisnjena spletna vsebina ostajajo elektronska sporočila zlasti pri tistih, ki želijo informacije arhivirati. Večinoma gre za starejše zaposlene, stare od 45 do 54 let, trdijo pri družbi Lexmark.

Navkljub vse večji potrebi po tiskanju, pa obstaja veliko malih korakov, s katerimi se lahko podjetja vsaj malce osvobodijo gore papirjev. Funkcije, kot so obojestransko tiskanje, tiskanje več strani na eno stran, predogled strani, ki omogoča vpogled v vsebino, ki jo bomo natisnili, oblikovanje vsebine, ki jo bomo natisnili iz spletnih strani, in oblikovanje PDF dokumentov so le nekatere, ki nam omogočajo ugodno tiskanje.

Kaj storiti, ko natisnemo preveč?

Ko se na papirjih znajdejo oglasne pasice in ostali deli dokumentov, ki so povsem nepomembni za naše delo. Papir uporabimo za zapiske ali pa ga podarimo otrokom, ki bodo z veseljem nanj kaj narisali.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje