Video: Bitcoin – denarna valuta prihodnosti?

Bitcoin (BTC), prva decentralizirana denarna valuta, se zadnje čase zaradi izjemne rasti v medijih omenja čedalje pogosteje. Gre za tako imenovane digitalne "kovance", ki so namenjeni trgovanju po spletu in postajajo čedalje bolj priljubljeni tudi med malimi podjetniki po vsem svetu.
Video: Bitcoin - denarna valuta prihodnosti?

Bitcoin – denarna valuta prihodnosti? (Vir slike: etoro.com)

V primerjavi z drugimi plačilnimi sredstvi imajo kovanci BTC namreč kar nekaj prednosti:

  • prenašajo se neposredno od osebe do osebe – brez posrednikov, kot so na primer banke;
  • provizij za transakcije ni, kar je zelo dobrodošlo pri mikrotransakcijah;
  • uporabljajo se lahko v vsaki državi;
  • uporabnikovega računa ni mogoče zapreti;
  • z uporabo dodatnih aplikacij se lahko zagotovi popolna anonimnost uporabnikov.

Kako torej deluje sistem bitcoin? Kovanci BTC nastajajo na internetu – pridobi jih lahko vsak posameznik, ki si na svoj računalnik naloži temu namenjeno brezplačno aplikacijo in z njeno pomočjo izvaja tako imenovano bitcoin rudarjenje (ang. bitcoin mining). Da uporabnik pridobi en kovanec, pa mora v to vložiti kar nekaj truda.

Posameznik kovance BTC shranjuje v svoji digitalni denarnici (ang. digital wallet), ki na prvi pogled precej spominja na elektronsko banko. Tu lahko oseba izvaja transakcije, ki so digitalno podpisane. S tem je zagotovljena zaščita pred razvrednotenjem kovancev BTC, saj je ponarejanje ali dodatno ustvarjanje bitcoin kovancev popolnoma onemogočeno.

Več o samem principu delovanja sistema BTC si lahko ogledate v videu:

YouTube

Da bi lahko zagotovili predvidljivost in stabilnost valute, je število kovancev BTC, ki so v obtoku, omejeno. Trenutno jih je v obtoku 11 milijonov, na 10 minut pa v obtok pride novih 25 kovancev. Vsake 4 leta lahko pričakujemo razpolovitev tega števila; leta 2017 bo na 10 minut v obtok prišlo le še 12,5 kovancev, leta 2021 le še 6,25 itd., njihovo nastajanje pa se bo povsem ustavilo leta 2140 pri številu 21 milijonov.

Sistem bitcoin povsem spreminja razmišljanje posameznikov o denarju in plačevanju, podobno kot je pred leti svet na glavo obrnil prihod interneta. Omogoča namreč, da imajo prav vsi posamezniki dostop do svetovnega trga, s čimer se spodbuja enakost in veča vpliv posameznikov. Mnogi v sistem BTC celo tako zaupajo, da so v digitalno valuto novega časa investirali prav vse življenjske prihranke! Ali se jim bo to obrestovalo, pa bomo izvedeli le, če počakamo, saj je gibanje vrednosti BTC kovancev zelo nepredvidljivo in je odvisno od mnogih dejavnikov.

Vrednost BTC kovancev dnevno niha za okoli 10 odstotkov, a valuta je v zadnjih dveh letih dosegla izjemno rast. Še slabo leto dni nazaj bi za en BTC kovanec odšteli 5 dolarjev, v torek, 9. aprila 2013, pa je vrednost znašala že neverjetnih 229 dolarjev! Že takoj za tem je cena kovanca sicer močno upadla in znašala le slabih 68 dolarjev, trenutno pa beležijo ponovno rast cene valute.

Slika: Rast valute BTC je v bila zadnjih mesecih več kot 1700-odstotna! (Slika: bitstamp.net)

Dandanes se kovance BTC že lahko uporablja za nakupe videoigric, daril, knjig, naročnin za spletne serverje ali spletne domene ipd. Razvijajo se tudi menjalnice, ki omogočajo menjavo kovancev BTC v dolarje, evre, britanske funte in druge valute. S pridom jih uporabljajo tudi mala podjetja po svetu, saj za poslovanje ne zahtevajo denarnih vložkov – sprejemanje kovancev BTC je namreč popolnoma brezplačno, podjetniki pa se izognejo provizijam in razlikam v menjalnih tečajih.

Kakšno je vaše mnenje o valuti bitcoin? Zaupajte nam v komentarjih!

Vir: WeUseCoins.com

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje