Vzponi, padci in izpadi najbogatejših Slovencev in Slovenk

Medtem ko se je mnogim najbogatejšim premoženje v zadnjem letu še povečalo (tudi skupno premoženje 100 najbogatejših je zraslo), se je premoženje drugih zmanjšalo za več milijonov EUR. Mnogi bogati so iz lestvice izpadli.

Revija Manager navaja, da je bilo v letošnjem letu med najbogatejšimi več vzponov, kot pa padcev. Največji padec v velikosti premoženja je tako zabeležil Uroš Merc (-45%), medtem ko sta največjo rast premoženja doživela zakonca Doberšek (+118%). Največje vzpone in padce si lahko ogledate v spodnjih tabelah.


Tabela 1: Največji vzponi

Ime in priimek Vzpon
Albin in Tatjana Doberšek 118 %
družina Jager 75 %
Bogomir Strašek 51 %
družina Šmarčan 50 %
Friderik Čeček 50 %
Bogdan Špes 50 %
Vili Šumer 50 %
Petra in Gabrijel Rejc 46 %
Franjo in Zvonka Žnidar 44 %
Anton in Verica Šenk 37 %

Tabela 2: Največji padci

Ime in priimek Padec
Uroš Merc -45 %
družina Albreht -34 %
Marko in Aleksander Saša Arsenovič -32 %
Otmar Zorn -32 %
Dean Čendak -31 %
Zvone Taljat -31 %
Iztok Špan -28 %
družina Snežič -16 %
Anton Ofentavšek -16 %
Helena Petrin -15%
Martin Darko Klarič -15 %

Pri tem pa je potrebno opozoriti, da revija Manager največjih padcev v lestvici ni zabeležila. Tisti, katerim se je premoženje najbolj dramatično zmanjšalo, so namreč iz lestvice 100 najbogatejših izpadli.

Usoda, ki je pred nekaj leti doletela Boška Šrota, Ivana Zidarja in druge, je tokrat doletela Tomaža Lovšeta, Tomaža Ročnika, Jožeta Anderliča, Bahtijarja Bajrovića, Martina Odlazka in druge.

Tomaž Lovše je bil tako še lansko leto na 13. mestu lestvice najbogatejših (37,7 mio EUR), njegovo trenutno premoženje (uradno in neuradno) pa je trenutno neznano. Tomaž Ročnik je do svojega premoženja prišel v procesu privatizacij, leta 2011 naj bi razpolagal z 48,7 mio EUR, do letošnjega leta pa naj bi se njegovo premoženje spustilo pod 10 mio EUR. Tudi nekdanji nepremičninski mogotec Jože Anderlič in njegova družina so ostali brez velikega dela svojega premoženja. Njegov padec je posledica upada prometa na nepremičninskem trgu ter spremenjenih pogojih za gradnjo na zemljišču nekdanjega Kolizeja. Bahtijar Bajrović, lastnik družbe Sportina, se je lansko leto uvrstil na 23. mesto lestvice najbogatejših (23,9 mio EUR), letos pa ga na njej ni več. Bajrovićeva podjetja naj bi bankam dolgovala kar 45 mio EUR.

Premoženje Martina Odlazka, lastnika skupine Krater, prav tako kopni. Po pisanju revije Manager naj bi bile njegove težave posledica prevelikih dolgov. Njegovo premoženje je letos ocenjeno na 9,4 mio EUR.

Vir: revija Manager

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje