Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Kljub napovedim vlade, da naj bi bilo obvezno članstvo v OZS ukinjeno s prvim januarjem 2013, so obrtniki še kar dolžni plačevati mesečni znesek za članarino - novi Obrtni zakon je namreč še vedno v postopku sprejemanja, kar pa naj bi trajalo še nekaj mesecev!
Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno? (Vir slike: sxc.hu)

Že aprila 2012 so se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Rezultati referenduma so pokazali, da se niti tretjina članov z obveznim članstvom ne strinja, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Vlada je oktobra 2012 nato le potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim naj bi ukinili obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvedli prostovoljno članstvo. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s prvim januarjem 2013.

Omenjeni datum je za nami, obrtniki pa so še kar dolžni plačevati mesečno članarino. Za dodatna pojasnila smo povprašali g. Janka Rozmana iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in izvedeli, da zaenkrat še ni jasno, kdaj bo novi zakon sprejet. Rozman je pojasnil, da je zakon trenutno še v postopku obravnave v Državnem zboru, in sicer v drugem branju, postopek pa naj bi bil zaključen čez nekaj mesecev. Plačevanje članarine OZS je torej do sprejetja zakona še vedno obvezno. Po sprejetju lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki si članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje članstva na prostovoljni osnovi.

OZS si sicer že nekaj časa prizadeva, da bi bil izstop iz zbornice možen šele s 1. januarjem 2014. Tudi sicer imajo glede prostovoljnega članstva veliko pomislekov, nasprotujejo pa tudi deregulaciji poklicev, saj bi se lahko kvaliteta strokovnosti močno zmanjšala, so pa tudi proti morebitni ukinitvi obrtnih dovoljenj.

Kaj menite vi?

Vir: OZS in Dnevnik

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje