Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Kljub napovedim vlade, da naj bi bilo obvezno članstvo v OZS ukinjeno s prvim januarjem 2013, so obrtniki še kar dolžni plačevati mesečni znesek za članarino - novi Obrtni zakon je namreč še vedno v postopku sprejemanja, kar pa naj bi trajalo še nekaj mesecev!
Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno?

Zakaj članstvo v OZS še ni prostovoljno? (Vir slike: sxc.hu)

Že aprila 2012 so se člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na referendumu odločali o usodi obveznega plačevanja članstva v OZS. Rezultati referenduma so pokazali, da se niti tretjina članov z obveznim članstvom ne strinja, zato so na gospodarskem ministrstvu že kmalu zatem napovedali spremembe. Vlada je oktobra 2012 nato le potrdila spremembo Obrtnega zakona, s katerim naj bi ukinili obvezno članstvo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in uvedli prostovoljno članstvo. Predlog zakona je določal, da bi člani OZS lahko iz zbornice izstopili s prvim januarjem 2013.

Omenjeni datum je za nami, obrtniki pa so še kar dolžni plačevati mesečno članarino. Za dodatna pojasnila smo povprašali g. Janka Rozmana iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in izvedeli, da zaenkrat še ni jasno, kdaj bo novi zakon sprejet. Rozman je pojasnil, da je zakon trenutno še v postopku obravnave v Državnem zboru, in sicer v drugem branju, postopek pa naj bi bil zaključen čez nekaj mesecev. Plačevanje članarine OZS je torej do sprejetja zakona še vedno obvezno. Po sprejetju lahko pričakujemo določitev prehodnega obdobja, v katerem bodo obrtniki, ki si članstva v OZS ne želijo več, lahko izstopili, ostali pa se bodo lahko odločili za nadaljevanje članstva na prostovoljni osnovi.

OZS si sicer že nekaj časa prizadeva, da bi bil izstop iz zbornice možen šele s 1. januarjem 2014. Tudi sicer imajo glede prostovoljnega članstva veliko pomislekov, nasprotujejo pa tudi deregulaciji poklicev, saj bi se lahko kvaliteta strokovnosti močno zmanjšala, so pa tudi proti morebitni ukinitvi obrtnih dovoljenj.

Kaj menite vi?

Vir: OZS in Dnevnik

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje