Zaposlovanje v podjetju

Če želite razširiti svoje poslovanje boste najverjetneje potrebovali nove sodelavce - v tem primeru se lahko odločite za najem zunanjih sodelavcev (t.i. outsourcing), zaposlite nove ljudi ali prekvalificirate že zaposlene delavce.
Blaž Kos: Timsko delo in podjetništvo

Blaž Kos: Timsko delo in podjetništvo (Vir slike: sxc.hu)

Preden zaposlite novo osebo, se prepričajte, da jo zares potrebujete. Morda potrebujete dodatne roke za delo le za določen čas ali pa želite razširiti svoje poslovanje. Načrtovanje pri zaposlovanju se vsekakor najbolje obnese.

Najprej se morate vprašati zakaj potrebujete nove zaposlene. Ste morda šele odprli podjetje in iščete prvega zaposlenega, ki vam bo pomagal pri širjenju podjetja? Iščete zamenjavo za delavca, ki je odšel, želite v podjetje vnesti svežino in nove ideje ali pa se je obseg vašega dela nenadoma povečal? Sploh imate delavni prostor, katerega morate zagotoviti novemu delavcu ali boste morali zanj kupiti dodatno opremo?

Na voljo so vam tudi alternative: ponovno lahko organizirate delo v podjetju in spremenite dosedanje zadolžitve zaposlenih, ponudite plačane nadure, poiščete učinkovitejši način dela, najamete občasne delavce ali pa ponudite prakso študentom iz bližnje fakultete.

Če se vseeno odločite za zaposlitev, imate na voljo več izbire. Lahko se odločite, da delavca zaposlite za določen ali nedoločen čas. Pri tem se lahko dogovorite za poln ali polovični delovni čas. A z zaposlitvijo dobite tudi nekatere obveznosti, kot so prijava v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno zavarovanje ter zavarovanje za primer brezposelnosti, a tovrstno investiranje v podjetje se kasneje vsekakor poplača.

Vir: Business Link

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje