Zaščitite svojo blagovno znamko!

Registracija blagovne znamke podjetniku omogoči izključno pravico do uporabe določenih znakov za označevanje proizvodov ali storitev. Tako je tretjim osebam preprečena nepooblaščena uporaba enakih ali zavajajoče podobnih oznak.
Zaščitite svojo blagovno znamko!

Zaščitite svojo blagovno znamko! (Vir slike: lafraguacr.org)

Registracija blagovne znamke je v Sloveniji dokaj preprost postopek in brez posebno velikih stroškov jo lahko registrira vsakdo. Toda kako izgleda postopek registracije blagovne znamke?

Bistveno je, da že na začetku preverite, ali že obstaja enaka oz. podobna blagovna znamka. To lahko opravite na spletnih straneh Urada RS za intelektualno lastnino (UIL). Ko se prepričate, da podobne oznake proizvodov ali storitev ne obstajajo, lahko pri Uradu RS za intelektualno lastnino sprožite postopek za registracijo znamke. 

Prijava znamke mora vsebovati: 

  • zahtevo za registracijo znamke na izpolnjenem obrazcu SIPO Z-1 (dostopen na spletni strani UIL);
  • seznam proizvodov oziroma storitev v dveh izvodih, v katerem so proizvodi in storitve razvrščeni v skladu z mednarodno klasifikacijo blaga in storitev;
  • prikaz znaka v črno-beli tehniki v petih izvodih; če se zahteva varstvo znaka v barvi, pa prikaz znaka v barvi v petih izvodih;
  • potrdilo o plačilu predpisane prijavne pristojbine;

Obrazec za prijavo znamke (SIPO Z-1) je potrebno predložiti v treh izvodih. Če ugovor zoper registracijo znamke ni vložen, urad pozove prijavitelja, naj plača pristojbino za registracijo znamke za prvih deset let. Po prejemu predpisane pristojbine izda odločbo o registraciji znamke, podatke o znamki pa objavi v svojem uradnem glasilu.

Znamka velja 10 let od dneva vložitve prijave, njena veljavnost pa se lahko za enako obdobje neomejeno podaljšuje.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje