Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Ne, to ni znanstvena fantastika. Kmalu se bodo lahko znanstveniki s pomočjo bio-robotičnih hroščkov, ki bodo imeli vgrajene mikrofone, podali med iskanje preživelih v raznoraznih nesrečah, kot sta na primer potres ali eksplozija.
Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih (Vir fotografije: TechChrunch)

Dr. Alper Bozkurt in Matt Shipman, dva raziskovalca z Univerze v North Carolini, sta na živega ščurka namestila majhno vezno ploščo, in jo povezala z možgani tega hrošča.

Daljinsko upravljani ščurek

Z izbiro pravih tonov, vezna plošča lahko užene ščurka, da se premika levo ali desno, kot to pač želijo raziskovalci. S tem je ščurek spremenjen v daljinsko upravljano bio-robotsko bitje. Raziskovalci na ta način sestavijo kompleksno gručo ščurkov, t.i. ‘drone’ in ‘senzorje’. Ščurki-‘droni’ se premikajo levo ali desno, glede na signale, ki jih prejmejo, ščurki-‘senzorji’ pa povedo ‘dronom’, iz katere smeri prihajajo različni zvoki. Na ta način raziskovalci lahko pošljejo skupino ščurkov pod porušeno stavbo, kjer s senzorji poslušajo, od kje prihaja zvok preživelih.

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih«

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih,« meni Dr. Alper Bozkurt, profesor električnega in računalniškega inženirstva na NC State in avtor znanstvenih člankov na omenjeno temo.

Ščurki so opremljeni z elektronskimi nahrbtniki, ki kontrolirajo njihovo premikanje. Raziskovalna ekipa Bozkurta je namreč ustvarila dva tipa prilagojenih nahrbtnikov, ki uporabljata mikrofone na hrbtu hroščev. Raziskovalci so ob tem ustvarili tudi nekakšno nevidno ograjo, ki zadržuje hrošče znotraj območja reševanja.

Vir: TechCrunch

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje