Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Ne, to ni znanstvena fantastika. Kmalu se bodo lahko znanstveniki s pomočjo bio-robotičnih hroščkov, ki bodo imeli vgrajene mikrofone, podali med iskanje preživelih v raznoraznih nesrečah, kot sta na primer potres ali eksplozija.
Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih (Vir fotografije: TechChrunch)

Dr. Alper Bozkurt in Matt Shipman, dva raziskovalca z Univerze v North Carolini, sta na živega ščurka namestila majhno vezno ploščo, in jo povezala z možgani tega hrošča.

Daljinsko upravljani ščurek

Z izbiro pravih tonov, vezna plošča lahko užene ščurka, da se premika levo ali desno, kot to pač želijo raziskovalci. S tem je ščurek spremenjen v daljinsko upravljano bio-robotsko bitje. Raziskovalci na ta način sestavijo kompleksno gručo ščurkov, t.i. ‘drone’ in ‘senzorje’. Ščurki-‘droni’ se premikajo levo ali desno, glede na signale, ki jih prejmejo, ščurki-‘senzorji’ pa povedo ‘dronom’, iz katere smeri prihajajo različni zvoki. Na ta način raziskovalci lahko pošljejo skupino ščurkov pod porušeno stavbo, kjer s senzorji poslušajo, od kje prihaja zvok preživelih.

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih«

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih,« meni Dr. Alper Bozkurt, profesor električnega in računalniškega inženirstva na NC State in avtor znanstvenih člankov na omenjeno temo.

Ščurki so opremljeni z elektronskimi nahrbtniki, ki kontrolirajo njihovo premikanje. Raziskovalna ekipa Bozkurta je namreč ustvarila dva tipa prilagojenih nahrbtnikov, ki uporabljata mikrofone na hrbtu hroščev. Raziskovalci so ob tem ustvarili tudi nekakšno nevidno ograjo, ki zadržuje hrošče znotraj območja reševanja.

Vir: TechCrunch

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje