Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Ne, to ni znanstvena fantastika. Kmalu se bodo lahko znanstveniki s pomočjo bio-robotičnih hroščkov, ki bodo imeli vgrajene mikrofone, podali med iskanje preživelih v raznoraznih nesrečah, kot sta na primer potres ali eksplozija.
Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih (Vir fotografije: TechChrunch)

Dr. Alper Bozkurt in Matt Shipman, dva raziskovalca z Univerze v North Carolini, sta na živega ščurka namestila majhno vezno ploščo, in jo povezala z možgani tega hrošča.

Daljinsko upravljani ščurek

Z izbiro pravih tonov, vezna plošča lahko užene ščurka, da se premika levo ali desno, kot to pač želijo raziskovalci. S tem je ščurek spremenjen v daljinsko upravljano bio-robotsko bitje. Raziskovalci na ta način sestavijo kompleksno gručo ščurkov, t.i. ‘drone’ in ‘senzorje’. Ščurki-‘droni’ se premikajo levo ali desno, glede na signale, ki jih prejmejo, ščurki-‘senzorji’ pa povedo ‘dronom’, iz katere smeri prihajajo različni zvoki. Na ta način raziskovalci lahko pošljejo skupino ščurkov pod porušeno stavbo, kjer s senzorji poslušajo, od kje prihaja zvok preživelih.

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih«

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih,« meni Dr. Alper Bozkurt, profesor električnega in računalniškega inženirstva na NC State in avtor znanstvenih člankov na omenjeno temo.

Ščurki so opremljeni z elektronskimi nahrbtniki, ki kontrolirajo njihovo premikanje. Raziskovalna ekipa Bozkurta je namreč ustvarila dva tipa prilagojenih nahrbtnikov, ki uporabljata mikrofone na hrbtu hroščev. Raziskovalci so ob tem ustvarili tudi nekakšno nevidno ograjo, ki zadržuje hrošče znotraj območja reševanja.

Vir: TechCrunch

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje