Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Ne, to ni znanstvena fantastika. Kmalu se bodo lahko znanstveniki s pomočjo bio-robotičnih hroščkov, ki bodo imeli vgrajene mikrofone, podali med iskanje preživelih v raznoraznih nesrečah, kot sta na primer potres ali eksplozija.
Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih (Vir fotografije: TechChrunch)

Dr. Alper Bozkurt in Matt Shipman, dva raziskovalca z Univerze v North Carolini, sta na živega ščurka namestila majhno vezno ploščo, in jo povezala z možgani tega hrošča.

Daljinsko upravljani ščurek

Z izbiro pravih tonov, vezna plošča lahko užene ščurka, da se premika levo ali desno, kot to pač želijo raziskovalci. S tem je ščurek spremenjen v daljinsko upravljano bio-robotsko bitje. Raziskovalci na ta način sestavijo kompleksno gručo ščurkov, t.i. ‘drone’ in ‘senzorje’. Ščurki-‘droni’ se premikajo levo ali desno, glede na signale, ki jih prejmejo, ščurki-‘senzorji’ pa povedo ‘dronom’, iz katere smeri prihajajo različni zvoki. Na ta način raziskovalci lahko pošljejo skupino ščurkov pod porušeno stavbo, kjer s senzorji poslušajo, od kje prihaja zvok preživelih.

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih«

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih,« meni Dr. Alper Bozkurt, profesor električnega in računalniškega inženirstva na NC State in avtor znanstvenih člankov na omenjeno temo.

Ščurki so opremljeni z elektronskimi nahrbtniki, ki kontrolirajo njihovo premikanje. Raziskovalna ekipa Bozkurta je namreč ustvarila dva tipa prilagojenih nahrbtnikov, ki uporabljata mikrofone na hrbtu hroščev. Raziskovalci so ob tem ustvarili tudi nekakšno nevidno ograjo, ki zadržuje hrošče znotraj območja reševanja.

Vir: TechCrunch

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje