Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Delodajalec mora o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi oziroma prenehanju delovnega razmerja delavca obvezno prijaviti oziroma odjaviti iz socialnih zavarovanj. V nasprotnem primeru mu grozi globa v razponu od 1.000 do 10.000 evrov.
Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja (Vir slike: bigstockphoto.com)

Pravočasna prijava oziroma odjava delavca iz socialnih zavarovanj je zakonska obveznost delodajalca. Delavca mora delodajalec prijaviti v socialna zavarovanja pred pričetkom opravljanja dela, odjaviti pa ga mora najkasneje v 8 dneh po prenehanju delovnega razmerja. 

Prijavo, odjavo oziroma morebitne spremembe med zavarovanjem lahko delodajalec vloži na dva načina:

  • po elektronski poti, in sicer z vložitvijo prijave v sistem e-VEM ali VEM – za tiste kategorije zavarovanih oseb, za katere je to omogočeno, in
  • v papirni obliki – osebna oddaja neposredno na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS ali s priporočeno poštno pošiljko.

Prijavi je potrebno priložiti pogodbo o zaposlitvi z delavcem.

Po 1. januarju 2016 bo prijave oziroma odjave iz socialnih zavarovanj možno urejati samo elektronsko preko sistema eVEM.

Globe za neizpolnitev obveznosti v zvezi s prijavami oziroma odjavami iz socialnih zavarovanj so določene z Zakonom o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in sicer se z globo od 5.000 evrov do 10.000 evrov kaznuje za prekršek delodajalec, ki zaposluje 500 ali več delavcev, če v predpisanem roku ne vloži prijave v zavarovanje, odjave iz zavarovanja ali prijave spremembe med zavarovanjem za zavarovanca ali če v predpisanem roku ne vloži prijave podatkov o osnovah v preteklem koledarskem letu in prijave sprememb teh podatkov za vsakega zavarovanca.

Z globo od 1.500 evrov do 2.500 evrov se kaznuje za takšen prekršek delodajalec, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja drugo dejavnost, in zaposluje več kot 10 in manj kot 200 delavcev. Če pa zaposluje manj kot 10 delavcev, pa mu grozi globa 1.200 evrov. Odgovorna oseba delodajalca pa lahko dobi kazen v višini 450 evrov.

Vir: eVEM in Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje