Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Delodajalec mora o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi oziroma prenehanju delovnega razmerja delavca obvezno prijaviti oziroma odjaviti iz socialnih zavarovanj. V nasprotnem primeru mu grozi globa v razponu od 1.000 do 10.000 evrov.
Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja (Vir slike: bigstockphoto.com)

Pravočasna prijava oziroma odjava delavca iz socialnih zavarovanj je zakonska obveznost delodajalca. Delavca mora delodajalec prijaviti v socialna zavarovanja pred pričetkom opravljanja dela, odjaviti pa ga mora najkasneje v 8 dneh po prenehanju delovnega razmerja. 

Prijavo, odjavo oziroma morebitne spremembe med zavarovanjem lahko delodajalec vloži na dva načina:

  • po elektronski poti, in sicer z vložitvijo prijave v sistem e-VEM ali VEM – za tiste kategorije zavarovanih oseb, za katere je to omogočeno, in
  • v papirni obliki – osebna oddaja neposredno na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS ali s priporočeno poštno pošiljko.

Prijavi je potrebno priložiti pogodbo o zaposlitvi z delavcem.

Po 1. januarju 2016 bo prijave oziroma odjave iz socialnih zavarovanj možno urejati samo elektronsko preko sistema eVEM.

Globe za neizpolnitev obveznosti v zvezi s prijavami oziroma odjavami iz socialnih zavarovanj so določene z Zakonom o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in sicer se z globo od 5.000 evrov do 10.000 evrov kaznuje za prekršek delodajalec, ki zaposluje 500 ali več delavcev, če v predpisanem roku ne vloži prijave v zavarovanje, odjave iz zavarovanja ali prijave spremembe med zavarovanjem za zavarovanca ali če v predpisanem roku ne vloži prijave podatkov o osnovah v preteklem koledarskem letu in prijave sprememb teh podatkov za vsakega zavarovanca.

Z globo od 1.500 evrov do 2.500 evrov se kaznuje za takšen prekršek delodajalec, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja drugo dejavnost, in zaposluje več kot 10 in manj kot 200 delavcev. Če pa zaposluje manj kot 10 delavcev, pa mu grozi globa 1.200 evrov. Odgovorna oseba delodajalca pa lahko dobi kazen v višini 450 evrov.

Vir: eVEM in Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje