Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Delodajalec mora o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi oziroma prenehanju delovnega razmerja delavca obvezno prijaviti oziroma odjaviti iz socialnih zavarovanj. V nasprotnem primeru mu grozi globa v razponu od 1.000 do 10.000 evrov.
Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja

Globa za nepravočasno prijavo v socialna zavarovanja (Vir slike: bigstockphoto.com)

Pravočasna prijava oziroma odjava delavca iz socialnih zavarovanj je zakonska obveznost delodajalca. Delavca mora delodajalec prijaviti v socialna zavarovanja pred pričetkom opravljanja dela, odjaviti pa ga mora najkasneje v 8 dneh po prenehanju delovnega razmerja. 

Prijavo, odjavo oziroma morebitne spremembe med zavarovanjem lahko delodajalec vloži na dva načina:

  • po elektronski poti, in sicer z vložitvijo prijave v sistem e-VEM ali VEM – za tiste kategorije zavarovanih oseb, za katere je to omogočeno, in
  • v papirni obliki – osebna oddaja neposredno na Zavod za zdravstveno zavarovanje RS ali s priporočeno poštno pošiljko.

Prijavi je potrebno priložiti pogodbo o zaposlitvi z delavcem.

Po 1. januarju 2016 bo prijave oziroma odjave iz socialnih zavarovanj možno urejati samo elektronsko preko sistema eVEM.

Globe za neizpolnitev obveznosti v zvezi s prijavami oziroma odjavami iz socialnih zavarovanj so določene z Zakonom o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, in sicer se z globo od 5.000 evrov do 10.000 evrov kaznuje za prekršek delodajalec, ki zaposluje 500 ali več delavcev, če v predpisanem roku ne vloži prijave v zavarovanje, odjave iz zavarovanja ali prijave spremembe med zavarovanjem za zavarovanca ali če v predpisanem roku ne vloži prijave podatkov o osnovah v preteklem koledarskem letu in prijave sprememb teh podatkov za vsakega zavarovanca.

Z globo od 1.500 evrov do 2.500 evrov se kaznuje za takšen prekršek delodajalec, ki je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja drugo dejavnost, in zaposluje več kot 10 in manj kot 200 delavcev. Če pa zaposluje manj kot 10 delavcev, pa mu grozi globa 1.200 evrov. Odgovorna oseba delodajalca pa lahko dobi kazen v višini 450 evrov.

Vir: eVEM in Zakon o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje