Kakšne lastnosti odlikujejo dobrega vodjo?

Uspeh vsake organizacije je odvisen predvsem od ekipe, ki jo sestavlja. Toda ali bo ekipa delovala dovolj usklajeno in učinkovito, je v veliki meri odvisno od njihovega vodje. Ta jih mora spodbujati, motivirati in jih usmerjati na pravo pot.
Kakšne lastnosti odlikujejo dobrega vodjo?

Kakšne lastnosti odlikujejo dobrega vodjo? (Vir slike: HubSpot.com)

Pri podjetniškem portalu Entrepreneur.com so pripravili seznam štirih najpomembnejših lastnosti, ki so zelo zaželjene med vodilnimi posamezniki v organizacijah, saj omogočajo rast in napredek njihovih podrejenih sodelavcev, posledično pa tudi rast in napredek podjetja, ki ga vodijo.

Lastnost št. 1: Iskrenost

Prva izmed najbolj zaželjenih lastnosti pri vodilnih posameznikih v organizacijah je iskrenost, je bilo ugotovljeno v leta 2014 opravljeni raziskavi centra Pew Research, ki je preučevala prav to področje. Iskreni nadrejeni so za člane ekip pravi navdih, saj jih motivirajo ne le z besedami, temveč tudi z dejanji. Ker razumejo, da je zaupanje bistveno za dobro in usklajeno delovanje ekipe, vedno izrazijo svoje mnenje, pri tem pa pazijo, da nikoli ne skoparijo s pohvalami. 

Lastnost št. 2: Odprtost

Podobna raziskava na temo najbolj koristnih in zaželjenih lastnosti vodilnih posameznikov v organizacijah, ki sta jo med 33 vodilnimi v enem izmed večjih telekomunkacijskih podjetij opravila raziskovalca Jack Zenger in Joseph Folkman, je med lastnostmi izpostavila odprtost. Ta določa, ali bo vodilni pripravljen sprejemati nove ideje svojih podrejenih in tudi sprejemati tveganja, ki se morda ne bodo vedno izkazala za pravilno potezo. 

Lastnost št. 3: Odločnost

Vodje so tisti, ki morajo v organizacijah sprejemati odločitve. Te morajo biti pogosto sprejete v kratkem času in brez večjega razmisleka, a kljub temu dovolj preudarne, da na celotno organizacijo vplivajo pozitivno. Pravilno odločanje je lahko izjemno težka naloga, a nujna za uspešen obstoj in rast vsakega podjetja, zato je v podjetniških ekipah še posebej cenjeno.

Lastnost št. 4: Vestnost

Vestnost je še ena izmed najbolj zaželjenih lastnosti pri dobremu vodji. Vestnost pri posamezniku pomeni, da je organiziran, pozoren in razmišlja tudi v prihodnost, saj si ne postavlja zgolj kratkoročnih, temveč tudi dolgoročne cilje. Takšen posameznik, ki je postavljen na mesto vodje, svojo ekipo motivira predvsem skozi svoja dejanja, ki pri njih zbujajo veliko mero občudovanja. To pa jih spodbuja, da se tudi sami potrudijo za podjetje, v katerem so zaposleni.

Vir: Entrepreneur.com

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje