Nekdanji sodelavki v skupen posel

Poznanstva in prijateljstva, ki se stkejo na delovnih mestih, obrodijo tudi nove posle. Dokaz za to sta Kristina Peklar in Ana Primožič, ki sta pred dnevi ponosni predstavili svoj prvi izdelek, rokovnik pod skupnim imenom Baeba.
Nekdanji sodelavki v skupen posel

Baeba je izdelek Kristine Peklar in Ane Primožič (Vir slike: osebni arhiv).

»Čakam te pri prvi mizi. Baeba v svetlem puloverjem,« mi Kristina napiše v sporočilu, preden se srečava. Baeba je namreč njuna skovanka, poigrali sta se z besedo bejbo, ki ravno prav spominja na bejbo in je dovolj sveža, da se lahko identificira z moderno žensko, pojasni. Njun prvi izdelek in znamka je namenjen ravno njim, ženskam – podjetnicam. Rokovnik je sicer komaj začetek, v mislih imata že »workbook«, ki bi bil namenjen tudi moškim, s ciljem uporabe na delovnih mestih, obenem pa tudi dogodke in izobraževanja. Ideja za prvega je nastala ravno na dan pogovora, ko sta se udeležili enega od dogodkov, namenjenih za žensko podjetništvo, ki je v zadnjem času v velikem porastu. A o njem še ne smeta spregovoriti.

Škofja Loka, Hrastnik in končno Maribor

Ekipa, ki jo sestavljata dve baebi, kot se izrazi Kristina, se je zasnovala še, ko sta delali v eni od mariborskih marketinških agencij. Obe sicer prihajata iz popolnoma drugega konca Slovenije – Ana iz Škofje Loke, Kristina pa iz Hrastnika, v Maribor pa ju je pripeljal študij. Ena je službo pustila pred enim mesecem, druga tri tedne nazaj.

Številne težave prestavile datum izida

»To je vse njeno delo (Anino, op.a.), od platnice do vsebine,« vmes pa lista po rokovniku. Kristina je zadolžena za administrativno – marketinške zadeve, obe pa opravljata še druga dela. Izdelava se je precej zapletla, pravi 24-letnica. Prvotno sta izid rokovnika načrtovali za 5. november. »Naprej sva iskali v Sloveniji, pa je bila začetna cena prav neverjetna. Potem sva iskali v tujini, a so nastopile logistične težave, ker sva poslali vzorec, ki pa se je na poti izgubil. Tako bi morali še enkrat izdelati vzorec, kar pa časovno ne bi šlo skozi. Potem pa sva se uspeli dogovoriti v eni od mariborskih tiskarn, kjer so že prej videli vzorec, preden se je izgubil,« se z nasmehom na obrazu spominja vseh težav. Težave so ju »prisilile« tudi v malce drugačen izdelek, kot sta si ga v začetku zamislili.

Brez pilice za nohte ne gre

Eno od vprašanj, mimo katerega ne moremo, je, ali niso rokovniki že »mrtvi«. »Čas za rokovnike še vedno je in bo še kar nekaj časa. Obe sva navajeni, da še vedno vse zapiske, ideje in sezname opravkov piševa na papir in šele potem za rezervo pretopiva še v elektronsko obliko,« pojasni Kristina. Sicer pa ima njun rokovnik, ki je na voljo v petih različnih platnicah in v omejeni nakladi 1000 izvodov – eno posebnost. Poleg dizajna, zaradi katerega uporabnice ne bo sram izvleči rokovnika na sestanku, seznama opravkov, prostora za načrtovanje kratkoročnih in dolgoročnih ciljev, menstrualnega koledarčka in strani za zapiske, se v notranjosti platnice skrivata v ličnem pleksi steklu tudi diskretno ogledalce, pilica za nohte in pisalo. »Vedno, ko sem potrebovala pilico, je nisem imela pri sebi,« razkrije razlog, zakaj je v njem tudi pilica.

Rokovnik v celoti izdelan v Sloveniji

Medtem ko opisuje celoten postopek – finančni vložek, v katerega so vključene tudi ure dela, se giblje nekje med 5 in 8 tisočaki -, pove, da sta si za naslednje leto že določili datum izida drugega rokovnika Baeba, ki je že zapisan v letošnjem. »Drugo leto bo šlo hitreje, ker ne bo treba spet iskati distributerjev. Mislim, da bo najinega dela za kakšen mesec,« z delom pa bosta začeli kar poleti, da ju spet kaj ne preseneti. »Se morava kar pohvaliti, da je v celoti izdelan v Sloveniji, le pilice so naročene iz Nemčije.«

Vodilo je ženska ženski

»Odločili sva se, da z rokovnikom ne greva v knjigarne in trgovine, ker je prevelika marža. Sploh pa se pri trenutni nakladi ne splača,« zato gresta bolj na ekskluzivo, prodaja bo potekala prek njune Facebook strani, poskušali se bosta povezati z zasebnimi trgovinicami in manjšimi ustvarjalkami. »Ženska ženski,« in doda, da bosta v prazničnem času v Mariboru imeli tudi svojo stojnico.

Oznake: , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje