Uporaba leasinga pri poslovanju

Leasing je lahko močno poslovno orodje, če ga zna podjetnik smiselno uporabiti in se zanj odločiti v pravilnem trenutku. Zato je smiselno, da celovito predstavimo pojem leasinga in vse njegove oblike, vključno z njegovimi prednostmi in slabostmi.
Uporaba leasinga pri poslovanju

Uporaba leasinga pri poslovanju. (Vir slike: Bigstockphoto)

Leasing je na kratko oblika financiranja. Preko leasinga se lahko financirajo premičnine, tudi nepremičnine, redko neopredmetena sredstva. Podjetniki ga največkrat uporabljajo za financiranje investicij, kar v tem oziru pomeni financiranje opreme in materiala. 

Leasing (še) ni specialno zakonsko reguliran, za njegovo pravno pravilno uporabo se uporabljajo določbe analogne zakonodaje. To pa v končni fazi ni slaba stvar, saj je kot tak lahko bolj fleksibilen in prilagodljiv hitrim spremembam v gospodarstvu, kateremu služi. Ena od njegovim pozitivnih lastnosti je tudi, da obstaja v večih oblikah, kar mu daje še večjo vrednost.

Tako poznamo indirektni in direktni leasing, finančni in operativni (poslovni) leasing, leasing potrošnih stvari, leasing premičnih in nepremičnih investicijskih dobrin.

Prednosti leasinga so vsekakor njegova enostavnost in hitrejša obravnava. Pri sklepanju leasinških poslov je namreč potrebno manj dokumentacije kot pri npr. klasičnem kreditu, slabost leasinga pa je, da je stvar, ki jo financiramo preko leasinga ponavadi že zastarela, ko leasing odplačamo (velja za finančni leasing).

Podrobneje o samem leasingu, o primerjavi leasinga z drugimi oblikami financiranja, kot so krediti, obveznice, subvencije, kapitalski vložki, factoring, vlaganje v tvegani kapital in primerjava z vlogo poslovnih angelova, pa lahko preberete v članku z naslovim Kaj je leasing? >>

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje