Zaposleni je dobil izvršbo na plačo – kaj pa zdaj?

V praksi je najpogostejša izvršba na dolžnikovo denarno terjatev, ki se deli na izvršbo na plačo in druge stalne prejemke na eni ter izvršbo na dolžnikova denarna sredstva pri organizacijah za plačilni promet na drugi strani. Tokrat bomo razdelali možnost izvršbe na plačo.
Zaposleni je dobil izvršbo na plačo – kaj pa zdaj?

Eno od izvršilnih sredstev v predlogu za izvršbo je tudi izvršba na plačo. (Vir slike: Pixabay)

Pri izvršbi na plačo je v prvi vrsti pomembno vedeti, da mora dolžniku del plače, ki je nujen za njegovo preživljanje, ostati oziroma se mu ga ne sme zarubiti. Če je dolžnik dolžan preživljati tudi kakšno drugo osebo, mora biti znesek, na katerega je prepovedano poseči z izvršbo, sorazmerno višji. Po drugi strani je možno dolžniku preko izvršbe vzeti več, če dolg izvira iz neplačevanja preživnine.

Del sredstev, s katerim se poplačuje dolg, od dolžnikove plače trga njegov vsakokratni delodajalec. Če se delavčeva plača poviša, lahko delodajalec trga višji znesek.

Delodajalcem največ problemov povzroča vrstni red, po katerem morajo pokrivati dolžnikove dolgove na način, da trgajo določen znesek od njegove plače, v primeru, ko je proti dolžniku uperjenih več pravnomočnih izvršb.

V primeru več izvršb imajo prednost izvršbe, ki izhajajo iz preživninskih obveznosti in odškodninskih obveznosti. Tem sledijo izvršbe iz davčnih obveznosti. Šele nato pridejo na vrsto navadne obveznosti. Če so izvršbe iz posameznih kategorij istočasne, se morajo plačevati hkrati, v sorazmernem delu.

Več o izvršbi na plačo preberite v članku Kako z izvršbo poseči na del dolžnikove plače?

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje