7 finančnih napak, ki lahko škodijo podjetju

Redno in natančno spremljanje financ je za uspešno poslovanje ključnega pomena. V nadaljevanju si preberite 7 najpogostejših napak podjetnikov začetnikov na področju upravljanja s financami, ki lahko močno škodujejo mlademu podjetju.
7 finančnih napak, ki lahko škodijo podjetju

7 finančnih napak, ki lahko škodijo podjetju (Vir slike: Freeimages.com)

Da bi podjetje kar najhitreje napredovalo in se širilo, je nujno, da podjetniki znajo dobro upravljati z denarnimi sredstvi. To pomeni, da ne smejo ponavljati nekaterih napak, ki so naštete v nadaljevanju, saj jih lahko v najslabšem primeru stanejo tudi podjetja. Poglejmo si, za kakšne napake gre.

1. Neredno posodabljanje finančnih podatkov.

Vsak podjetnik ve, da mora redno posodabljati svoje finančne podatke, a le redko kdo to tudi dejansko počne. Ta pomembni vidik poslovanja je pogosto spregledan, kljub temu da so posledice lahko zelo škodljive za mlado podjetje. Da bi se temu izognili, se lahko podjetniki poslužujejo katerega izmed številnih računovodskih orodij, ki močno avtomatizirajo delo, njim pa omogočajo, da se posvetijo bolj prijetnim poslom. 

2. Izogibanje finančnim napovedim. 

Podatki predstavljajo vir znanja, zato je nujno, da podjetniki redno spremljajo izdatke in prihodke. Na ta način bodo lahko napravili učinkovit načrt porabe sredstev, ki bo njihovemu podjetju omogočal stabilno rast. 

3. Premalo komunikacije s svojim računovodjo.

Podjetniki lahko preložijo del bremena na svoj računovodski servis, ki bo delo opravil veliko hitreje, najverjetneje pa tudi bolj natančno. Priporoča se, da se vsaj enkrat mesečno udeležijo skupnega sestanka, na katerem skupaj z računovodjo pregledajo finančne projekcije in sproti ugotovijo morebitne napake.

Ne delajte napak! MP šola >>

4. Zamujanje zakonsko določenih rokov. 

Pomembno je, da se podjetniki držijo pomembnih zakonskih rokov, saj v nasprotnem primeru lahko plačajo veliko denarno kazen. Nadzor je strog, obiski inšpektorjev pa redni, zato je bolje, da raje igrajo varno, kot da bi kasneje karkoli obžalovali.

5. Igranje z davki.

Napake pri oddaji davčnih napovedi, razne davčne utaje, zamujanje rokov in podobno lahko podjetnika v najslabšem primeru stanejo celo podjetja. Zelo pomembno je, da so podjetniki pri davkih vedno zelo natančni, zato je bolje, da v primeru, da niso popolnoma prepričani v svoje znanje, za nasvet raje povprašajo izkušenega računovodjo. 

6. Izbira napačne oblike podjetja. 

Podjetniki se pred ustanovitvijo podjetja pogosto soočajo s težavami, ko izbirajo pravo obliko podjetja za svoj posel. Najpogosteje se odločijo za s.p. ali d.o.o., a neredko se zgodi, da bi zanje veliko bolj ustrezala katera druga oblika podjetja, zato je bistveno, da se o tem pozanimajo še preden se lotijo samega postopka registracije podjetja. 

7. Mešanje osebnih in poslovnih izdatkov. 

Podjetniki lahko v stroške svoje organizacije dajo številne izdatke: od potnih stroškov, poslovnih kosil, do prenočišč in podobnega. A pomembno je, da se pri tem ne prenaglijo in ne zapravijo več, kolikor lahko. 

Vir: Entrepreneur.com 

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje