18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg.
18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Med 20. in 22. oktobrom je na mariborski Tovarni podjemov potekal tridnevni dogodek Startup vikend Maribor. Ta vikend je bil posvečen intenzivnemu in zabavnemu podjetniškemu ustvarjanju, kjer so se ekipe, sestavljene iz posameznikov z različnimi strokovnimi znanji, pomerile v ustvarjanju prototipov in poslovnih modelov v izjemno omejenem času. Pri tem zahtevnem podvigu so jih vodili in usmerjali izkušeni podjetniški mentorji, ki so že dosegli izjemne uspehe v svetu startupov in strokovnjaki različnih področij. Med njimi so bili Niko Klanšek, Lucia Lučka Klanšek, Ana Milovan, Blendor Sefaj, Amedea Derenda Mujezinović, Janko Jerman in drugi.

Ekipe so napredek, ki so ga dosegle v zgolj treh dneh, predstavile v 5 minutnih “pitchih”. Izkušena komisija je nato izbrala 6 idej, za katere verjamejo, da imajo največji potencial za globalno rast in preboj.

Predstavile so se naslednje inovativne ekipe: StatWiz, Nonstop, DriveDesk, Mobility Roadmap, TabTeacher, Gripko, POP-UP HOME, LUO, Zavemo, Farm Connect, Granevo, BonApp, OptiVlak, CoverAndChill, Vertigo stand, HELP Snack, Logopetalnica-igralnica in BoldDecision.

Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Mark Kalin (ABC Accelerator), Nataša Rus (Tovarna podjemov), Blendor Sefaj (Clover Labs), Urban Lapajne (Tovarna podjemov) in Dušan Pogačar (Tovarna podjemov), je imela zelo težko nalogo. Urban Lapajne je ob zaključku dogodka povedal, da so bili priča toliko izjemnim projektom, da bi lahko brez težav izbrali kar deset zmagovalcev.

Top 6 novativnih idej, ki bodo pod mentorstvom Tovarne Podjemov iskale globalni preboj

Zavemo

Zavemo je blagovna znamka, ki se prilagaja uporabnikovim navadam in jih hkrati naredi okolju prijazne. Zavemo ponuja kakovostna in malo rabljena oblačila priznanih blagovnih znamk po ugodnih cenah – do 80% ceneje od maloprodajnih cen. Kupci tako lahko uživajo v modi brez slabe vesti, saj blagovna znamka ne podpira izkoriščanja delavcev ter prekomerne uporabe naravnih virov. Celotna storitev je primerljiva z nakupom blagovnih znamk višjega cenovnega razreda, kar omogoča kupcem, da ohranijo svoje nakupne navade. Zavemo je torej namenjen vsem, ki si želijo biti modno osveščeni in izbirati trajnostno.

Granevo

Granevo je platforma za vodenje poprodajnih procesov prodaje in servisiranja kmetijske mehanizacije (strojev). Vključuje orodja z interaktivnimi navodili, uporabo AI za optimizacijo procesa servisa in preprečevanje vzrokov okvar ter služi kot orodje s centralno bazo znanj, za podporo servisnem procesu.

HELP Snack

HELP Snack je revolucionarna rešitev za vsakodnevno energijo. Njihovi prigrizki so narejeni iz osnov čičerike in oreščkov ter zagotavljajo optimalno podporo skozi dan. Ponujajo pestro izbiro okusov in funkcionalnosti. HELP Snack je tudi povezan s pametno uro, ki posameznika obvesti, kdaj je najboljši trenutek za uživanje energijskega prigrizka. S tem omogočajo, da uporabniki ostanejo energični in osredotočeni skozi ves dan. S HELP Snack, energija in produktivnost nista nikoli več težava.

Mobility Roadmap

Mobility Roadmap je personaliziran spletni svetovalec po mednarodni mobilnosti. Posameznik na spletni platformi vnese podatke o njegovi mobilnosti, platforma pa na razumljiv in jedrnat način poda potrebne informacije. Program v ozadju avtomatsko sledi spremembam pravnih aktov, ki lahko vplivajo na položaj posameznika, zato so podatki vedno aktualni in točni. Ekipa trenutno raziskujejo tudi možnost integracije umetne inteligence. Ta bi lahko uporabnikom svetovala na podlagi postavljenih vprašanj, dobrodošla pa bi bila tudi za iskanje vzorcev, razlago teksta in razvrščanje podatkov v zaledju.

StatWiz

Statwiz je napredna spletna platforma, zasnovana za študente, ki potrebujejo pomoč pri statističnih analizah v okviru svojih študijskih projektov. Njihova rešitev bo s pomočjo jezikovnih in drugih AI modelov ‘prebrala’ študentov problem oz. hipotezo in na njegovi podatkovni bazi avtomatsko izvedla analizo ter kreirala poročilo. Platformo bi lahko študentje uporabili tudi kot učni pripomoček in pripravo na izpit, saj bi omogočala tudi generiranje vmesnih postopkov in razlage.

Nonstop

Ekipa Nonstop se ukvarja s predelavo stranskih produktov živilske industrije. Agroživilska industrija je še vedno prostor, kjer se ogromno visoko kakovostnih surovin (celo polizdelkov) zavrže. Prav zato, so se odločili za takšne primere poiskati in razviti tehnologijo, ki omogoča da jih lahko ponovno izkoristijo in uporabijo. S tem bodo pomagali k zmanjšanju neizkoriščenih in zavrženih surovin. Trenutno se ukvarjajo z razvojem izdelkov v sodelovanju z različnimi slovenskimi živilskimi podjetji. Njihov koncept je razdeljen na več področij od predelave surovin, razvoja izdelkov in pomoč podjetjem pri implementaciji njihovih surovin. Stran

Udeleženci so bili po treh dneh vidno utrujeni, a zadovoljni

Povedali so, da je bil 3-dnevni dogodek nabit s pozitivno energijo, odlično organizacijo in mentorji, ki so pomagali premostiti ovire pri razvoju ideje.

Lara Kodrin iz ekipe Mobility Roadmap, ki se je uvrstila med top ekipe je navdušena nad Startup vikendom dejala: “Naša izkušnja na Startup Vikendu je bila izjemna – pridobili smo dragoceno znanje, vzpostavili pomembne kontakte in prejeli obilico uporabnih nasvetov. Mentorji so bili izredno predani, pozorno so nas poslušali, razumeli naše izzive ter nudili koristne nasvete, ki so izboljšali naše rešitve. To je bila res neprecenljiva izkušnja.

Tudi mentorji in komisija so bili navdušeni nad inovativnostjo predstavljenih idej. “Vzdušje na Startup vikendu je bilo super. Ekipe so bile zelo zanimive, čutilo se je veliko pozitivne energije, ideje, ki so se rodile so bile preprosto enkratne. Osebno sem na dogodku resnično užival”, je povedal podjetnik in startup mentor Niko Klanšek.

Član komisije Mark Kalin, direktor ABC Acceleratorja je o samem dogodku povedal: “Vzdušje je bilo fantastično. Na Startup vikendu smo bili priča zelo energičnim skupinam mladih podjetnikov, ki so razvijali zelo raznolike in hkrati zelo dobro dovršene ideje. Nekaj ekip je resnično izstopalo in v bližnji prihodnosti zagotovo nameravam vzpostaviti stik, saj vidim velik potencial za morebitne investicije.

Šest najboljših ekip bo v prihodnosti deležno intenzivne podpore s strani mariborskega podjetniškega inkubatorja Tovarna podjemov, ki že več kot 20 let uspešno vzpodbuja startupe na njihovi poti. Ta podpora vključuje intenzivno pomoč za hitrejšo rast, dostop do izkušenih mentorjev, ki prihajajo iz različnih področij in bodo lahko pomembno pomagali pri razvoju startupa, brezplačno delovno mesto v okviru co-working prostorov Tovarne podjemov ter vstopnice za konferenco Podim. Ta jim odpra pot do mednarodnih investitorjev in partnerjev.

Tovarna podjemov s predanostjo do dobrih rezultatov in mednarodnih povezav

Mariborska Tovarna podjemov je z razlogom eden vodilnih spodbujevalcev tako slovenskega kot tudi regionalnega startup ekosistema. Letno v fazi razvoja inovativne ideje podprejo 15 podjetniških skupin, v fazi inkubacije pa vsaj 10 tistih inovativnih startupov, ki so že vstopili na trg in so tam tudi uspešno aktivni. Vsako leto nudijo oporo tudi 3 do 5 hitro rastočim scaleup podjetjem.

Tovarna podjemov je tudi močno vpeta in cenjena organizacija v mednarodnem okolju. Največjo prepoznavnost v tujini dosegajo z organizacijo mednarodne konference Podim, ki bo naslednje leto potekala med 13. in 15. majem v Mariboru. 1.000 udeležencev, to je startupov, investitorjev, predstavnikov uglednih podjetij iz celega sveta, bo preplavilo ulice Maribora, ki bo tako ponovno 3-dni startup mesto polno priložnosti za sklenitev posla. Podim vrsto let podpirajo številni ugledni mednarodni partnerji (Credo Capital, DevRev, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Infineon, Carinthian Venture Fond, Infobip, Silicon Alps Cluster Httpool in mnogi drugi) in nacionalni partnerji (Zavarovalnica Sava, Nova KBM, South Central Ventures, Silicon Gardens, TikoPro, Equito in mnogi drugi).

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

6. in 7. marca bo potekal polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI. Podjetniška žirija je nedavno pregledala rekordnih 203 poslovnih modelov. V nadaljevanju predstavljamo program polfinalnega dogodka in potek tekmovanja. Preberite več >>

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Vprašajte katerega koli podjetnika, kaj je najzahtevnejši del ustanovitve in vodenja lastnega podjetja in odgovoril vam bo, da je to pridobitev zagonskega kapitala. Običajno si ljudje na začetku svoje lastne poslovne poti izposodijo denar od prijateljev in družine. Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot. Preberite več >>

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Podjetništvo od posameznika zahteva hitre in učinkovite odločitve, saj je tržišče izredno dinamično in se hitro spreminja. V poslovne procese podjetja je zato venomer potrebno uveljavljati inovacije, ki bodo poskrbele, da bomo ostali korak pred konkurenco. Preberite več >>

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Pred dvema letoma ustanovljena zadruga je prihodnost prehrambene industrije, vsaj za butične proizvajalce in podjetja na začetku poti, ko še nimajo polno izkoriščenih linij, je prepričan Rok Starič, direktor Rok’s nut, ki je zadrugo ustanovil skupaj s podjetji Pokica, Pohorske dobrote in Kmetijo Vizjak. Združili so proizvodnjo pod eno streho, kjer lahko delajo več različnih segmentov prehrambenih izdelkov, zraven pa sprejemejo tudi druga podjetja, ki potrebujejo opremo in lahko Kooperativi 103 prinesejo dodano vrednost. Preberite več >>

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Zagonski podjetniki, ki razvijajo poslovne ideje na področju obnovljivih virov energije, imajo zdaj priložnost, da pridobijo nova znanja, nekaj zagonskih sredstev in mrežo, ki jo bodo lahko koristili v svoj prid pri nadaljnjem razvoju podjetniške ideje. Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF namreč odpira BASF Innovation Hub 2022, v okviru katerega bodo podprli ideje zagonskih podjetij, ne glede na njihovo stopnjo razvoja, ter ideje inovatorjev. Skupni nagradni sklad znaša 20.000 evrov. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, inovacijska skupnost znotraj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, vabi k prijavam na odprte brezplačne priložnosti za spodbujanje razvoja vaših inovacij. Programi so namenjeni obstoječim raziskovalnim skupinam, startupom in malim do srednje velikim podjetjem. Preberite več >>

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Štirinajsta nagrada Slovenski start-up leta, tokrat z letnico 2021, gre v roke ekipe podjetja Bird Buddy, ki je ustvarilo pametno ptičjo krmilnico - sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje