Mladi podjetnik leta 2023 je Seudin Softić iz Autotech!

7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015

Statistika pravi, da kar 90 odstotkov startupov propade v prvih nekaj letih. Tudi takšni, ki so izkazali velik potencial in zabeležili hitro rast, niso imuni na težave. Letos je tako propadlo 7 izjemnih startupov, kljub temu da so pred tem prejeli visoke investicije in pomoč izkušenih mentorjev.
7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015

7 nekoč vročih startupov, katerim ni uspelo preživeti leta 2015 (Vir slike: Pixabay.com)

Seveda se seznam propadlih startupov ne ustavi pri njih in je še precej daljši. A poglejmo si natančneje, kaj je bilo tisto, kar je vplivalo na bridek konec teh podjetij, saj gre navsezadnje za startupe, ki so skupno od investitorjev prejeli skoraj 400 milijonov dolarjev.

Quirky je uničila slaba prodaja

Leta 2009 ustanovljen startup Quirky, ki je preko svoje spletne platforme omogočil uresničitev številnih odličnih poslovnih idej, je septembra letos javno naznanil bankrot.

Pri spletni reviji Business Insider so se odločili raziskati vzroke za propad tega obetajočega podjetja in izkazalo se je, da ga je pokopala izjemno slaba prodaja. Poglejmo si zgolj en primer: Quirky je za razvoj Bluetooth zvočnika, ki ga je prodal v 28 izvodih, namenil kar 400.000 dolarjev! Podobnih potez je bilo še precej in v podjetju so se dlje časa trudili, da bi uvedli uspešnejši poslovni model, a so pri tem vendarle morali priznati poraz. 

V startup je bilo skupno vloženih 185 milijonov dolarjev. Investitorji: Andreessen Horowitz, GE, RRE Ventures, Norwest Venture Partners, Kleiner in Perkins. (Vir slike: Quirky.com)

Homejoy je propadel zaradi odhajajočih strank

Ideja startupa Homejoy je navdušila mnoge, ki so sanjali o cenovno ugodni ponudbi čistilnih storitev, katere bi lahko na svoj dom enostavno in hitro naročili kar preko mobilne aplikacije. 85 dolarjev za 2,5 urno čiščenje stanovanja je v Združenih državah Amerike povsem konkurenčna cena, toda po tem, ko je Homejoy prvim strankam ponudil promocijsko ceno v višini 19 dolarjev, se je za plačilo polne cene odločila le še redkokatera stranka.

Prepad med obema cenama je bil prevelik, zato Homejoy nikakor ni mogel dosegati rasti, kot jo je želel, kar je ekipo julija letos prisililo k zaključku te podjetniške poti. 

V startup je bilo skupno vloženih 40 milijonov dolarjev. Investitorji: Y Combinator, Max Levchin, First Round Capital, Redpoint Ventures in Google Ventures. (Vir slike: thinkapps.com)

Zirtual je zaposlil daleč preveč ljudi

Startup Zirtual, ki je podjetjem in posameznikom v najem nudil pestro izbiro izurjenih virtualnih asistentov, je tržišče poskusil osvojiti z nekoliko drugačno taktiko: namesto da bi asistente najemal kot zunanje sodelavce, jim je ponudil kar pogodbo o zaposlitvi. Vsak zaposleni je bil tako razporejen na več projektov, a ni trajalo dolgo, ko se je izkazalo, da preveliko število zaposlenih ter premajhna količina naročenega dela podjetje uničuje.

Letošnjega avgusta je bil Zirtual zato primoran zmanjšati svojo delovno silo in tako odpustil kar 400 ljudi. A mnogi so bili razočarani zaradi načina, kako so vodilni v podjetju to storili: poslali so jim namreč kar elektronsko pošto z namero o odpovedi zaposlitve. 

Maren Kate Donovan, izvršna direktorica Zirtuala, je ob avgustovski potezi pojasnila, da se je podjetje znašlo v težavah, ker mu je primanjkovalo kvalitetne delovne sile na področju vodenja financ, to pa je vodilo v nepremišljeno trošenje in pretirano zaposlovanje novih ljudi. Dokončno se je zgodba startupa zaključila oktobra, ko ga je odkupil Fundable. 

V startup je bilo skupno vloženih 5,5 milijonov dolarjev. Investitorji: Jason Calacanis, Mayfield Fund, Tony Hsieh in VegasTechFund (Vir slike: Zirtual.com)

Secret so uničili nepošteni uporabniki

Mobilna aplikacija Secret, ki jo je razvila ekipa iz istoimenskega startupa, je uporabnikom omogočala anonimno deljenje informacij, predvsem govoric ali priznanj. Njena priljubljenost se je hitro razširila, kar pa je ekipi prineslo hude težave: med uporabniki je bilo namreč čedalje več takšnih, ki so aplikacijo uporabljali za zmerjanje, obrekovanje in širjenje laži. 

Izvršni direktor startupa David Byttow je ob novici o zaprtju podjetja dejal, da Secret več ne sledi viziji, ki si jo je zastavil ob ustanovitvi podjetja. Sam namreč verjame v odkrito, odprto komunikacijo. Meni, da je anonimnost odličen način, kako to doseči, a je obenem ugotovil, da je anonimnost dvorezen meč, s katerim je treba ravnati previdno.  

V startup je bilo vloženih 35 milijonov dolarjev in Byttow je ob zaprtju podjetja zagotovil, da bo večina tega denarja v celoti vrnjena investitorjem (Recode.net)

Grooveshark se je ustrašil številnih tožb

Glasbena platforma Grooveshark je uporabnikom od leta 2006 dalje omogočala brezplačno poslušanje in nalaganje skorajda katerekoli glasbe, ki so si jo zaželeli. A ustvarjalci platforme so se hitro pričeli soočati z obtožbami o kratenju avtorskih pravic ter nepooblaščenega deljenja avtorskih produktov, sledile so tudi številne tožbe in po mnenju revije Time Magazine ena najboljših spletnih strani leta 2010 je morala z obratovanjem prenehati. V nasprotnem bi namreč morali izplačati večmilijonske odškodnine. 

V startup je bilo vloženih 6 milijonov dolarjev (Vir slike: cultofmac.com)

Rdio je pokopala konkurenca

Leta 2010 je zaživel Rdio, še ena platforma za predvajanje glasbe, za katero je stala ekipa izkušenih podjetnikov, ki so se že proslavili s produkti kot sta Skype in Kazaa. Uporabniki so lahko glasbo poslušali na podlagi naročnine, a kaj kmalu se je izkazalo, da se ljudje veliko raje odločajo za konkurenta Spotify. 

Leta so minevala in novembra letos je odjeknila novica, da bo startup v kratkem prodan podjetju Pandora. Tudi sicer naj bi se mlado podjetje znašlo v precejšnjih finančlnih težavah, predvsem od leta 2011 dalje, ko je na ameriško tržišče vstopil Spotify in ga v veliki meri tudi prevzel.

V startup je bilo vloženih 125.7 milijonov dolarjev (Vir slike: bandt.com.au)

Leap Transit so ustavili uradni organi

Startup Leap Transit je prebivalcem San Francisca nudil luksuzne prevoze v službo in nazaj. Svoje avtobuse je opremil z brezžičnim omrežjem, kavo, prigrizki, vtikači za elektriko, udobnimi usnjenimi sedeži… S ceno 6 dolarjev na vožnjo je ciljal predvsem na tiste zaposlene, ki jim dodatni stroški ne bi predstavljali težav. 

Maja letos je podjetje moralo ustaviti svoje storitve zaradi zahtev uradnih organov, kasneje pa je postalo jasno, da Leap Transit dovoljenja za nadaljevanje poslovanja ne bo dobil. Svoje avtobuse je dal na dražbo, julija letos pa razglasil bankrot, po tem ko je v letu 2015 zaslužil zgolj 20.748 dolarjev. 

V startup je bilo vloženih 2.5 milijonov dolarjev. Investitorji: Andreessen Horowitz, Index Ventures, Slow Ventures in Marc Benioff (Vir slike: Rideleap.com)

Vir: Business Insider

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg. Preberite več >>

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Vprašajte katerega koli podjetnika, kaj je najzahtevnejši del ustanovitve in vodenja lastnega podjetja in odgovoril vam bo, da je to pridobitev zagonskega kapitala. Običajno si ljudje na začetku svoje lastne poslovne poti izposodijo denar od prijateljev in družine. Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot. Preberite več >>

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Podjetništvo od posameznika zahteva hitre in učinkovite odločitve, saj je tržišče izredno dinamično in se hitro spreminja. V poslovne procese podjetja je zato venomer potrebno uveljavljati inovacije, ki bodo poskrbele, da bomo ostali korak pred konkurenco. Preberite več >>

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Pred dvema letoma ustanovljena zadruga je prihodnost prehrambene industrije, vsaj za butične proizvajalce in podjetja na začetku poti, ko še nimajo polno izkoriščenih linij, je prepričan Rok Starič, direktor Rok’s nut, ki je zadrugo ustanovil skupaj s podjetji Pokica, Pohorske dobrote in Kmetijo Vizjak. Združili so proizvodnjo pod eno streho, kjer lahko delajo več različnih segmentov prehrambenih izdelkov, zraven pa sprejemejo tudi druga podjetja, ki potrebujejo opremo in lahko Kooperativi 103 prinesejo dodano vrednost. Preberite več >>

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Zagonski podjetniki, ki razvijajo poslovne ideje na področju obnovljivih virov energije, imajo zdaj priložnost, da pridobijo nova znanja, nekaj zagonskih sredstev in mrežo, ki jo bodo lahko koristili v svoj prid pri nadaljnjem razvoju podjetniške ideje. Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF namreč odpira BASF Innovation Hub 2022, v okviru katerega bodo podprli ideje zagonskih podjetij, ne glede na njihovo stopnjo razvoja, ter ideje inovatorjev. Skupni nagradni sklad znaša 20.000 evrov. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, inovacijska skupnost znotraj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, vabi k prijavam na odprte brezplačne priložnosti za spodbujanje razvoja vaših inovacij. Programi so namenjeni obstoječim raziskovalnim skupinam, startupom in malim do srednje velikim podjetjem. Preberite več >>

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Štirinajsta nagrada Slovenski start-up leta, tokrat z letnico 2021, gre v roke ekipe podjetja Bird Buddy, ki je ustvarilo pametno ptičjo krmilnico - sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Preberite več >>

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje