90 sekund do zaposlitve

Katere so najpogostejše in najbolj moteče napake, ki jih lahko storimo na razgovoru za službo? Priprava na razgovor in sam razgovor ne zahtevata le izbor primerne obleke, temveč tudi ustrezno govorico telesa in poznavanje podjetja, kateremu se predstavljamo.

Povprečen razgovor za delovno mesto traja približno 40 minut. Tretjina šefov, po podatkih, ki jih je predstavil David Schepp, pravi, da že v prvih 90 sekundah vedo, ali bodo kandidata, ki se jim predstavlja, tudi zaposlilo. In kaj gre lahko tako zelo narobe v pičlih 90 sekundah?

21 odstotkov šefov je med neverbalne napake navedlo igranje z lasmi ali dotikanje obraza. Skoraj polovico moti slabo poznavanje podjetja, v katerem se kandidat želi zaposliti. Moteča je tudi odsotnost očesnega kontakta, s čimer dajemo potencialnemu delodajalcu občutek, da smo nesamozavestni, dajemo občutek nelagodja v njegovi družbi ter pomanjkanje nasmeha.

Tretjino odvrača neprimerna drža: 21 odstotkov sklenjene roke, 9 odstotkov pa prekomerno kriljenje z rokami. Pomemben je tudi stisk roke, najbolj moteč je prešibak stisk, in sicer za 26 odstotkov šefov.

Rek “obleka naredi človeka” bi lahko preoblikovali tudi v “obleka naredi dobrega kandidata”. Pri izbiri oblačil imajo šefi posebne zahteve – 70 odstotkom niso všeč kandidati, ki se oblačijo po zadnji modi – pravijo pa, da ima lahko izbira obleke tudi odločilno vlogo. 65 odstotkov šefov je priznalo, da je bila obleka odločujoči dejavnik med dvema podobno kakovostnima kandidatoma. Poudarjajo, da svetle barve odvračajo.

Zanimivo pa je, da ima izbor oblek in način hoje precej večji vpliv na presojo kot pa naša samozavest, zvok glasu, način izgovarjave in kaj pravzaprav sploh povemo. Pri slednjem je treba poudariti, da sta pomembni tako dolžina kot tudi kakovost odgovorov. Generičnim stavkom, kot na primer »sem reševalcev težav«, se je pametneje izogniti, saj so za večino delodajalcev brezpredmetni. Dobri odgovori so dolgi od 1 do 2 minuti. Če smo prekratki, delodajalec ne utegne izvedeti vseh naših kakovosti in znanj, ob predolgih odgovorih pa lahko izpademo dolgočasni ali celo zagledani sami vase. Najboljši odgovori zajemajo jasnost.

Nekatere ugotovitve vendarle kažejo, da prvi vtis (iz razgovora) ni pravi pokazatelj za nadaljnje delo kandidata oziroma njegovo uspešnost. Obstaja pa prepričanje, da lahko prvi vtis pomembno vpliva na delodajalčevo izbiro. Za tiste, ki se bojijo neuspeha ob prvem srečanju in tiste, ki jim živčnost pogosto naredi le dodatne težave,  mnogi celo svetujejo razgovor prek telefonskega klica, če vam to bodoči delodajalec lahko omogoči. Prav zato bo osebni stik kot naslednja stopnička toliko lažji.

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP