Blaž Kos: Miti o investitorjih tveganega kapitala

V rubriki, kjer vam tedensko predstavljamo enega izmed člankov Blaža Kosa, si tokrat preberite zmote o investitorjih tveganega kapitala. Obstaja več mitov, ki podjetnike velikokrat odvrnejo, da bi se bolj pozanimali o tovrstnih virih financiranja.
Blaž Kos: Miti o investitorjih tveganega kapitala

Blaž Kos: Miti o investitorjih tveganega kapitala (Vir slike: sxc.hu)

Investitor mi bo ukradel idejo

Prvi takšen mit je, da bo poslovni angel ali investitor tveganega kapitala ukradel idejo podjetniku ali sam začel konkurenčno podjetje. To enostavno ne drži. Realizacija vsake podjetniške ideje zahteva jasen fokus in tisoč odstotno predanost. Ideje samo po sebi niso vredne popolnoma nič, veliko bolj ključna je izvršnost, ki pa zahteva čas, sprejemanje težkih odločitev in energijo.

Investitor bo prevzel celotno podjetje

Drugi veliki mit, ki pogosto kraljuje med podjetniki je, da bodo investitorji prevzeli celotno podjetje in podjetnika izrinili, ali kot direktorja ali celo iz solastništva. Res je, da so pogodbe pri tovrstnih investicijah običajno izjemno zahtevne, vendar temeljijo predvsem na zaščiti realizacije ciljev, kapitala in donosa investitorja. Glede na to, da gre za partnerstvo, kjer imata tako investitor kot podjetnik ključno vlogo, bi bilo od investitorja nesmiselno, da izrine podjetnika, saj je običajno dolgo časa zgolj podjetnik motor podjetja.

Edini, ki bo zaslužil v zgodbi je investitor

Tretji pogosti mit o tveganem kapitalu je, da bo edini v zgodbi zaslužil investitor. Enostavnega odgovora na ta mit ni, gre pa nekako tako: Investitor bo vsekakor naredil vse, da bo maksimiziral svoj donos, saj je to bistvo njegovega posla, ne izključuje pa to tudi velikega zaslužka za podjetnike. Če gre vse po planih, bi morali zaslužiti vsi udeleženi v zgodbi.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , , , , , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

30.01.2020 od 15:00 do 19:00
SIO: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje