Blaž Kos: Najboljša pomoč startup podjetjem

Eno izmed zelo plemenitih dejanj, ki jih lahko naredite v življenju je, da pomagate kakšnemu izmed startup podjetij, ki vam je blizu. S tem boste pomagali podjetnikom prebroditi težka prva leta poslovanja, za kar vam bodo vedno hvaležni.
Blaž Kos: Najboljša pomoč startup podjetjem

Blaž Kos: Najboljša pomoč startup podjetjem (Vir slike: sxc.hu)

Velikokrat, ko govorimo o pomoči startupom, večini najprej pride na misel svetovanje. Vendar svetovanje je najlažje. In v primeru, da sami nismo v preteklosti nikoli gradili startup podjetja, s svetovanjem lahko povzročimo celo več škode, kot koristi. Tudi pri startup podjetjih največkrat velja pravilo, da je najdražji nasvet brezplačen nasvet.

Takoj za svetovanjem v okviru pomoči startup podjetjem so običajno na tapeti investicije. Vendar malo je ljudi, ki si dejansko lahko privošči investirati v startup podjetja. Za sindicirane investicije potrebujete vsaj nekaj deset tisoč evrov, ki ste jih enostavno pripravljeni izgubiti.

Nikakor ne trdim, da morate investirati nespametno. Še manj, da je smiselno investirati in pozabiti na podjetje. Vsekakor je nujno kot investitor sodelovati čim bolj aktivno pri gradnji podjetja. Vendar je pomembno, da ne ustvarjamo panike. Vsako startup podjetje čakajo težki časi. In v teh težkih časih podjetniška ekipa potrebuje konstruktivno pomoč in ne dodatne panike.

Kakšna je alternativa? Najboljši način, da pomagate startup podjetjem je, da kupite oziroma aktivno uporabljate njihove produkte ali storitve. Za startup podjetje ni boljšega, kot če ima novo stranko. Stranko, ki verjame v potencial podjetja. Stranko, ki je pripravljena sprejeti nekoliko večje tveganje v času, ko noben drug ne verjame v podjetje.

Vsekakor se bo zgodilo, da z izdelkom ali storitvijo ne boste povsem zadovoljni. Takrat ni čas za jezo, vendar za povratno informacijo podjetju, kako naj izboljšajo svojo ponudbo. Ko boste zadovoljni v polni meri z oblikovano ponudbo, pa startup podjetju najboljše pomagate tako, da jih priporočate naprej.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje