Blaž Kos: Prvi vtis in govorica telesa

Najverjetneje vsi dobro poznate zelo popularno pravilo Alberta Melhrabiana, ki pravi, da ima na komunikacijo kar 55 odstotkov vpliva govorica telesa, 38 odstotkov ton govora in zgolj 7 odstotkov besede, ki jih izgovorimo.
Blaž Kos: Prvi vtis in govorica telesa

Blaž Kos: Prvi vtis in govorica telesa (Vir slike: sxc.hu)

Blaž Kos se vsekakor zaveda pomembnosti govorice telesa, vendar se mu je vedno zdelo nekoliko pretirano, da bi imela sama vsebina tako minimalen pomen. Po izkušnjah retorika Zdravka Zupančiča ima vsebina, ki jo povemo, okoli 50 odstotkov vpliva, ostalo vlogo pa igra govorica telesa. Veliko vlogo v tem, kako velik je ta odstotek, imajo prav okoliščine, v katerih poteka komunikacija.

Vsekakor je smiselno posvetiti kar nekaj energije v analizo in razvoj naše telesne govorice. Pomembno je, da ne verjamemo slepo kar vsem ugotovitvam in napotkom, še posebno ne tistim, ki so brez trdne raziskovalne podlage ali pa so ugotovitve vzete iz konteksta.

Vabljeni tudi k branju drugih člankov Blaža Kosa!

Če se vrnemo nazaj na dejstvo, da ima telesna govorica okoli 50 odstotkov ali celo več vpliva na to, kako nas ljudje zaznavajo, je smiselno pogledati, kaj so elementi pozitivne telesne govorice. Strokovnjaki pravijo, da so nasmeh, sproščenost, spontanost in pozitivna energija tisti glavni elementi, ki prispevajo k pozitivni komunikaciji in pristnim medčloveškim odnosom v komunikaciji. Poleg nasmeha naj bi bil pomemben tudi kontakt z očmi, ravno prav močan stisk roke, obleka in naše geste.

Pomembnost telesne govorice pa pripelje še do enega pomembnega elementa komunikacije, ki ga strokovnjaki zelo poudarjajo. To je prvi vtis. Značilnost prvega vtisa je, da pride do njega že ob prvem stiku z določeno osebo ali prvih informacijah, ki jih dobimo o tej osebi. Tako dokaj hitro dobimo lastno kompleksno predstavo o tej osebi, ki ni nujno resnična. Načeloma naj bi veljalo, da si izoblikujemo prvi vtis v času od 30 sekund do 3 minut, ko prvič srečamo to osebo.

Vir: Blaž Kos

Morda vas zanima tudi: Blaž Kos: Kratka predstavitev poslovne ideje >>

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,