Iskanje zaposlitve je resno detektivsko delo!

Zaposlitveni klub Ljubljana, ki deluje v sklopu Nefiksovega projekta Služba me ne išče, je gostil Radovana Kraglja, psihologa, direktorja in solastnika svetovalnega podjetja Kragelj in Kragelj d.o.o.. Preverite kaj slovenski strokovnjak na področju primernosti kadrov priporoča.
Iskanje zaposlitve je resno detektivsko delo!

Kolumna: Iskanje zaposlitve je resno detektivsko delo!

Z mladimi iskalci zaposlitve je delil številne uporabne nasvete glede iskanja zaposlitve, pristopa do delodajalcev in snovanja kariere. Poudaril je, da iskanje zaposlitve ni enostavna naloga, saj od posameznika terja taktičen pristop, zvrhano mero vztrajnosti in odlične predstavitvene sposobnosti.

Radovan Kragelj, ki velja za enega najvidnejših slovenskih strokovnjakov na področju ocenjevanja primernosti in izbora kadrov, že na začetku pove, da moramo iskalci zaposlitve tako kot pravi detektivi najprej podrobno »raziskati« delodajalca in se še pred prvim stikom dobro informirati o njem, saj lahko le tako izstopimo iz konkurence in ga očaramo s tem, da mu na razgovoru ponudimo rešitve poslovnih izzivov.

Vztrajajte, vztrajajte, vztrajajte!

Ne ustrašite se neuspeha. Veliko uspešnim ljudem v prvem poskusu ni uspelo!

»V Sloveniji bo kmalu 140.000 nezaposlenih. Peščici bo uspelo hitro najti “sanjsko’ zaposlitev”. Kaj bo z večino nezaposlenih, pa je vprašanje za milijon dolarjev,« je povedal gost. Poudaril je, da bo v prihodnje potrebno trg dela prevetriti in se posloviti od klasičnih oblik zaposlovanja ter sprejeti bolj fleksibilne oblike zaposlovanja. »Samozaposlovanje je priložnost za mlade, da pridejo do izkušenj, hkrati pa tako postanejo tudi bolj zanimivi za potencialne delodajalce, saj ti raje zaposlujejo pogodbeno.«

Poudaril je, da je v trenutnih razmerah izredno pomembno, da vztrajamo pri iskanju in smo, če je to potrebno, tudi nadležni, važno je, da si nas delodajalec zapomni. Nikakor se ne smemo ustrašiti neuspeha. »Veliko uspešnim ljudem v prvem poskusu ni uspelo. Na Forbsovi lestvici najvplivnejših poslovnežev je veliko takih, ki so najprej pogoreli, zdaj pa so med najuspešnejšimi ljudmi na svetu.«

Ne pišite, da ste komunikativni in imate radi timsko delo, če to ne drži.

Delodajalcev ne zanima naše študijsko povprečje, diploma, Zoisove štipendije.

Kot pravi, delodajalcev ne zanima naše študijsko povprečje, diploma, Zoisove štipendije. Kar nam kupi točke za zaposlitev, sta prepričljivost in samozavesten nastop. V mislih pa moramo imeti tudi to, da kandidati, ki se predstavljajo s samimi superlativi, ponavadi niso uspešni pri prepričevanju delodajalca, saj popolnih ljudi navsezadnje ni. »Vsako lastnost oziroma kompetenco, ki ste jo omenili v življenjepisu in motivacijskem pismu, morate znati argumentirati na vsaj treh primerih. Ne pišite, da ste komunikativni, vztrajni, odgovorni in podobno, če pa tega ne morete z ničemer dokazati.«

Dejal je tudi, da je pri iskanju zaposlitve ključnega pomena tudi mreženje, pri čemer svetuje, da iskalci zaposlitve gradimo čim močnejši stik s predstavniki iz stroke, v kateri želimo dobiti zaposlitev. Morda bomo tako izvedeli za prosto delovno mesto, projekt, ki je v pripravi, ali pa bomo dobili priporočilo, ki ga bomo lahko unovčili pri naslednjem razgovoru.

Pri iskanju zaposlitve si naredite načrt.

Kragelj svetuje, da dobro razmislimo, kaj si želimo delati in si potem naredimo seznam podjetij, kjer bi resnično želeli delati. Nato se dobro seznanimo o izbranih potencialnih delodajalcih ter jim pošljemo individualizirano ponudbo za zaposlitev. Če je potrebno, večkrat opozorimo nase prek elektronske pošte, telefona ali pa se dogovorimo za sestanek, pri tem pa je zelo pomembno, da smo prepričljivi in samozavestni. »V kolikor vam ne uspe najti zaposlitve v vnaprej določenem časovnem okviru, pa je zelo pomembno, da imate tudi ‘plan B’«, še dodaja.

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

O projektu “Služba me ne išče”

Projekt Služba me ne išče je prejel vsa zbrana sredstva 11. Žura z razlogom. Projekt izvaja zavod Nefiks, namen projekta pa je mladim prek zaposlitvenih klubov pomagati pri iskanju zaposlitve. Mladi s pomočjo izkušenih kadrovnikov spoznavajo potencialne delodajalce in pridobivajo nove veščine pri iskanju zaposlitve. Zaposlitveni klubi potekajo dvakrat mesečno, od oktobra do maja, v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Kopru in Zagorju.

Avtorica kolumne je Tina Hajdinjak; www.talentiran.si in www.nefiks.si

————————————————————————————————————————

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje