»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Startupi v Sloveniji se srečujejo z vse več težavami, po mnenju Petra Berića iz Letalske.si pa je največja ovira najti kakovostne in ugodne vire financiranja. »Tej situaciji je pripomogla ekonomska situacija gospodarstva,« zato je težko najti investitorje. Ni pa nemogoče.
»Izkušnje so edina vrednost, ki se je ne da kupiti«

Petar Berić bo eden od mentorjev na MP pripravništvu (Vir slike: Letalske.si)

To pa dokazujejo nekateri naši startupi, a jih nato čakajo »težave likvidnosti in zagotavljanja dovolj obratnih sredstev, da se lahko produkti ali usluge plasirajo na trg. Pozneje pride še financiranje rasti; človek bi lahko rekel, da je to en niz težav, ki pa so nekako predvidljive, ker gremo vsi podjetniki skozi njih, kakor skozi proces odraščanja«.

Mali uspehi ustvarjajo velike uspehe

Petar Berić je eden od mentorjev, ki bodo sodelovali v MP pripravništvu. Njegova znanja in izkušnje bodo izbranemu prišla še kako prav, saj so v petih letih poslovanja preživeli marsikaj in si nabrali ogromno izkušenj: »Mislim, da sem nekje prebral, da je to edina vrednost, ki se je ne da kupiti.« Z njimi bodo odprli pogled na probleme iz več zornih kotov in tako morda našli najbolj kvalitetno in učinkovito rešitev. »Veliko malih uspehov ustvarja velik uspeh. Male uspehe pa lahko prinesejo samo pravilne odločitve, če jim to uspemo prenesti, smo naredili že veliko.«

Pripravniku bodo ponudili realnost problemov in ovir, s katerimi se dnevno srečujejo. »Kako narediti učinkovite načine poslovanja z zmernimi vlaganji in hitrimi povratki na vloženi čas, energijo in denar. To pomeni, da bodo morali prinašati odločitve in predvsem sprejemanje odgovornosti za njih,« pravi Berić.

Čakajo jih spremembe

Letalske.si čaka po besedah Berića kar nekaj sprememb, od širitve poslovanja na nove segmente in uvajanja novih produktov, vpeljevanja novih sodelavcev v prodajo in koordinacija notranjih procesov poslovanja, s čimer bodo ustvarili temelje za nadaljnjo rast in širitev.

Več o zgodbi Letalske.si >>

Ko iščejo nove kadre, bodite pozorni na družbena omrežja, saj jih pogosto iščejo kar tam. Iščejo jih tudi na podlagi priporočil, nekajkrat pa se jim je že zgodilo, da so ljudje kar sami potrkali na njihova vrata. Tudi delo freelancerjev se je kdaj preobrazilo v redno službo. »Dober kader se vedno išče, imamo pa različne procese iskanja. Vse je odvisno od tega, kateri oddelek potrebuje novi kader,« v določenih oddelkih imajo predpisan tudi selekcijski proces, saj z vsakim prijavljenim zaradi prevelikega števila prijavljenih sploh ne da opraviti razgovora. »Najbolj pogosto pa se zgodi, da preko priporočil pridemo do najboljših sodelavcev,« dodaja.

So danes pripravništva, ki so uveljavljena le še na nekaterih delovnih mestih, še vedno nujno zlo kot včasih? »Mislim, da so pripravništva še vedno pomembna, upal bi si celo reči, da so celo bolj kot prej. Vsi smo enkrat pripravniki, ker nihče ne zna vsega. Le prenašalci znanja so dobili več imen, niso več samo mojstri in učitelji, ampak tudi mentorji ali celo guruji. Spremenilo se je pojmovanje pripravništva, nikakor pa samo pripravništvo.«

Se želite preizkusiti pri enem izmed petih startupov? Preverite pogoje in se prijavite!

Pripravništvo lahko opravite pri enem od naslednjih podjetij:

Oznake: , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje