Kaj bo prinesel novi zakon o DDV?

S prvim januarjem 2013 bodo v veljavo stopile spremembe zakona o DDV in prinesle kar nekaj novosti, pomembnih za podjetnike. Zvišala se bo meja za davčne zavezance, spremembe se obetajo tudi glede kraja opravljanja storitev, a to še ni vse. Bodite na tekočem in preberite novičko!
Kaj bo prinesel novi zakon o DDV?

Kaj bo prinesel novi zakon o DDV? (Vir slike: sxc.hu)

Ena pomembnejših sprememb je zvišanje meje za davčne zavezance, zaradi česar bo odslej več tistih, ki bodo obračunavanja DDV oproščeni. S prvim januarjem se namreč meja za obračunavanje obdavčljivega prometa zviša s 25 tisoč na 50 tisoč evrov!

Z novim zakonom se bodo uskladila tudi pravila glede kraja opravljanja storitev, kar je pomembno za tiste, ki opravljajo dejavnost oddajanja prevoznih sredstev v najem. Po prvem januarju bo veljalo, da je kraj dajanja prevoznega sredstva v najem, razen kratkoročnega najema, osebi, ki ni davčni zavezanec, kar tisti kraj, kjer ima najemnik sedež, stalno oz. običajno prebivališče. Doslej je namreč veljalo, da se kot kraj dajanja šteje tisti kraj, kjer je bilo vozilo dejansko dano najemniku. In kako je glede dajanja čolna za razvedrilo v najem? Velja, da je kraj dajanja tisti, kjer je čoln za razvedrilo dejansko dan na razpolago najemniku, če izvajalec to storitev dejansko opravi s sedeža svoje dejavnosti ali stalne poslovne enote v tem kraju.

Dodan je bil tudi nov člen 80.a, ki prinaša uskladitve in poenostavitve pri izdajanju računov. Določa, da pravilo za izdajo računov določi država članica, v kateri se opravi dobava. Če zavezanec nima sedeža v Sloveniji ali pa njegova stalna poslovna enota ne sodeluje pri dobavi v Sloveniji, opravi pa dobave blaga in storitev, za katere se šteje, da so opravljene v Sloveniji, za izdajo računa uporabijo pravila, ki veljajo v državi članici, v kateri ima dobavitelj sedež ali stalno poslovno enoto. Na spremembo pri izdajanju računov vas bo zagotovo opozorilo tudi vaše računovodstvo!

V primeru samo-fakturiranja, pri katerem je prejemnik, ki izda račun, dolžan plačati DDV na podlagi obrnjene davčne obveznosti, se uporabi osnovno pravilo za izdajo računov.

Vabljeni na brezplačen MP dogodek: Osnove DDV >>

Spremembe 81. člena določajo obveznost izdajanja računov: vsak davčni zavezanec mora zagotoviti, da sam, prejemnik ali tretja oseba v njegovem imenu in za njegov račun izda račun. Vsak davčni zavezanec je torej tudi odgovoren za izdajo računa in se mora s pisnim dogovorom dogovoriti kdo, kdaj in kako se šteje za izdan račun. Za dobave blaga, opravljene v drugo državo članico in za opravljene storitve, za katere je DDV dolžan plačati prejemnik storitev, nastane obveznost izdaje računa najkasneje do 15. dneva v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek.

Znesek na računu je lahko izkazan v kateri koli valuti, s tem da mora davčni zavezanec znesek DDV, ki ga je treba plačati ali popraviti, izraziti v evrih.

In kako je s področjem poenostavljenih računov? Davčni zavezanec, ki izda poenostavljen račun iz prvega odstavka tega člena drugemu davčnemu zavezancu, ki takšen račun potrebuje za uveljavljanje odbitka DDV, mora na računu navesti še ime in naslov svojega kupca ali naročnika. Davčni zavezanec ne sme izdati poenostavljenega računa za dobave blaga ali storitev, ki jih opravi v drugo državo članico, v kateri je treba plačati DDV.

Izenačijo se tudi fizični in elektronski računi. Račun se lahko izda v papirnati ali kateri koli elektronski obliki, a se mora prejemnik računa strinjati z uporabo elektronskega računa. Pristnost izvora in celovitost vsebine elektronskega računa se lahko zagotavljata tudi z naprednim elektronskim podpisom ali elektronsko izmenjavo podatkov.

Od 1. 1. 2013 dalje bo veljalo, da mora davčni zavezanec, ki uporablja posebno ureditev po plačani realizaciji, davčnemu organu poročati o vseh izdanih in prejetih računih, ki niso plačani do 31. decembra tekočega leta. Popis neplačanih računov mora davčni zavezanec predložiti pristojnemu davčnemu uradu najpozneje do 31. januarja naslednjega leta.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje