Kaj vse Google ve o nas?

Vsi vemo, da Google zbira veliko podatkov o svojih uporabnikih, med drugim zgodovino iskanja, lokacijo in glasovno iskanje. Zbrane informacije Googlu omogočajo izboljšanje storitev in prikazovanje relevantnih oglasov. V prispevku opisujemo, kaj vse Google ve o nas.
Kaj vse Google ve o nas?

Google zbira veliko informacij o svojih uporabnikih. (Vir slike: Bigstockphoto)

Junija 2015 je Google ustvaril stran Moj račun (My account), na kateri lahko uporabniki preprosto dostopamo do informacij, ki jih podjetje zbira o nas, in spreminjamo povezane nastavitve. Pred kratkim pa je podjetje predstavilo tudi orodje z imenom Moja dejavnost (My activity), ki nam pokaže skoraj vse aktivnosti, ki jih opravimo na internetu in so povezane z našim Googlovim računom.

Tudi če se vam zdi, da ste seznanjeni s pogoji uporabe Googlovih storitev, in mislite, da znate poskrbeti za varnost svojih podatkov, je priporočljivo, da od časa do časa preverite nastavitve. Tako boste hitro ugotovili, ali z Googlom delite preveč informacij.

V prispevku predstavljamo, kako lahko preverite, katere podatke delite z Googlom, in kako spremenite povezane nastavitve. Nasvetom so priloženi tudi posnetki relevantnih zaslonov z navodili v angleščini.

Podatki o spletni in mobilni dejavnosti

Če iščete informacije prek brskalnika Chrome na svojem računalniku ali mobilni napravi ali pa uporabljate kakšno od Googlovih aplikacij, na primer Zemljevid (Maps), Google sledi vaši dejavnosti, da bi prilagodil in individualiziral vašo uporabniško izkušnjo.

Sledenje vaši dejavnosti na spletu in v okviru aplikacij, kar vključuje zgodovino iskanja in dejavnosti v aplikaciji Zemljevid, je v privzetih nastavitvah omogočeno na vaši mobilni napravi, saj so vse aplikacije povezane z vašim Googlovim računom.

Vse omenjene informacije so dostopne prek orodja Moja dejavnost (My activity).

Googlovo novo orodje Moja dejavnost (My activity) vam pokaže, koliko podjetje ve o vas. (Vir slike: Business Insider)

Če pa želite, da Google določene informacije o vas neha zbirati, morate opraviti še nekaj korakov.

Onemogočite sledenje svoji spletni dejavnosti

Najprej pojdite na stran Moj račun (My account), nato pa v okvirju Osebni podatki in zasebnost (Personal info & privacy) izberite Upravljanje dejavnosti v Googlu (Manage your Google Activity).

(Vir slike: Business Insider)

Nato izberite možnost Kontrolniki za dejavnost (Activity controls).

(Vir slike: Business Insider)

Na tej strani vidite veliko različnih informacij, ki jih o vas zbira Google. Da onemogočite sledenje vaši spletni dejavnosti, preprosto kliknite ikono na desni strani.

(Vir slike: Business Insider)

Če želite izbrisati celotno zgodovino svoje spletne dejavnosti, sledite naslednjim korakom.

Najprej pojdite na stran Moja dejavnost (My activity), kjer kliknite na menijsko ikono – tri navpične pike – v desnem zgornjem kotu.

Nato izberite možnost Izbriši dejavnost glede na (Delete activity by), v spustnem meniju pa kliknite možnost Od začetka (All time). Lahko se odločite tudi za brisanje podatkov iz določenega časovnega obdobja ali glede na druge kriterije, ki so na voljo v okviru te funkcije.

(Vir slike: Business Insider)

Ali Google sledi vaši lokaciji?

Google lahko s pomočjo vašega pametnega telefona sledi vaši lokaciji, če ste odobrili to funkcijo.

Da bi ugotovili, ali s Googlom delite informacije o svoji lokaciji, si na strani Kontrolniki za dejavnost (Activity controls) oglejte rubriko Zgodovina lokacij (Places you go). Tako kot pri spletnih dejavnostih lahko tudi to funkcijo onemogočite s klikom na ikono na desni.

(Vir slike: Business Insider)

Da bi izbrisali zgodovino lokacij ali samo določene lokacije, kliknite Upravljanje zgodovine (Manage activity), nato pa kliknite gumb v obliki smetnjaka v spodnjem desnem kotu.

(Vir slike: Business Insider)

Poslušajte glasovne ukaze

Google prav tako zbira vaše glasovne ukaze in iskanja – le če ste to storitev omogočili, saj je v privzetih nastavitvah takšno sledenje onemogočeno.

Informacije o teh podatkih lahko prav tako najdete na strani Kontrolniki za dejavnost (Activity controls), in sicer v rubriki Glasovna in zvočna dejavnost (Your voice searches and commands).

Če sledenje omogočite, bo Google vsakič, ko rečete »OK Google« ali se dotaknete ikone mikrofona, shranil posnetek. Shranjene posnetke lahko najdete, če kliknete Upravljanje zgodovine (Manage activity).

(Vir slike: Business Insider)

Preglejte svojo dejavnost na YouTubu

Google prav tako zbira in hrani podatke o vaših iskanjih na YouTubu in o posnetkih, ki ste si jih ogledali. Tako kot ostale nastavitve lahko tudi te upravljate s strani Kontrolniki za dejavnost (Activity controls) v rubrikah Zgodovina iskanja v YouTubu (Youtube search history) in Zgodovina ogledov v YouTubu (Youtube watch history).

Ogledate si lahko točne datume in ure iskanja ali ogleda določenih posnetkov ter napravo, ki ste jo uporabljali v tistem času. Seznam iskanj ali ogledanih posnetkov lahko urejate ali izbrišete tako, kot pri urejanju in brisanju zgodovine spletne dejavnosti.

(Vir slike: Business Insider)

Google ponuja tudi funkcijo Pregled zasebnosti (Privacy checkup), ki vas bo vodila skozi različne korake, da se boste prepričali, da z Googlom delite le tiste informacije, ki jih želite deliti. S pomočjo te funkcije lahko preverite tudi svoje varnostne in oglaševalske nastavitve.

Če želite izvedeti več o tem, kako Google uporablja podatke o vas, preverite njihovo stran Zasebnost (Privacy).

Vir: Business Insider

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.

Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Chipolo predstavlja najnovejši iskalnik predmetov: Chipolo ONE

Chipolo predstavlja najnovejši iskalnik predmetov: Chipolo ONE

Chipolo ONE je najnovejša inovacija na področju iskalnikov predmetov, ki s pametnimi opozorili uporabnike opomni, če odidejo od doma brez svojih ključev. Je najboljša rešitev za vse, ki pogosto zalagajo svoje vsakdanje dragocenosti, kot so ključi in telefon. Preberite več >>

Facebook predstavlja novo plačilno metodo Facebook Pay

Facebook predstavlja novo plačilno metodo Facebook Pay

Facebook je zasnoval storitev Facebook Pay. Gre za novo metodo digitalnega plačila, ki bo omogočila transferje denarja, kupovanje vstopnic za dogodke ter različne donacije. Preberite več >>

Slovensko podjetje GOAT STORY predstavilo nov produkt Cold Brew Kit

Slovensko podjetje GOAT STORY predstavilo nov produkt Cold Brew Kit

V sredo, 12. septembra, je ekipa GOAT STORY organizirala dogodek, na katerem je predstavila vizijo blagovne znamke, pojem "specialty" kave, obiskovalci pa so imeli možnost preizkusiti »cold brew« kavo, ki si jo lahko sami na enostaven način pripravijo z novim produktom Cold Brew Kit. Preberite več >>

Svetovna plačilna platforma Stripe zdaj na voljo tudi v Sloveniji

Svetovna plačilna platforma Stripe zdaj na voljo tudi v Sloveniji

Svetovna plačilna platforma Stripe, ki je tudi eno izmed najhitreje rastočih tehnoloških podjetij na svetu, je bila pred kratkim uradno ustanovljena tudi v Sloveniji. Ta omogoča zagon in rast spletnih podjetij. Preberite več >>

Nakup papirja za tiskalnik v pisarni

Nakup papirja za tiskalnik v pisarni

Tiskalnik in papir sta neločljivo povezana, zato je dobro vedeti, da obstajajo različne vrste tiskalnega papirja, pri čemer so nekateri namenjeni le za določene printerje. Tako prihajajo v različnih materialih, velikostih, teži in svetlosti. Če podjetje ve, kakšen papir kupiti, tedaj bo pri tiskanju v pisarni lahko dosegalo najboljšo kakovost izpisa dokumentov. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje