Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Vprašajte katerega koli podjetnika, kaj je najzahtevnejši del ustanovitve in vodenja lastnega podjetja in odgovoril vam bo, da je to pridobitev zagonskega kapitala. Običajno si ljudje na začetku svoje lastne poslovne poti izposodijo denar od prijateljev in družine.
Vir slike: Pixabay

Vir slike: Pixabay

Kljub temu, da si denar lahko izposodite, morate vseeno razmišljati tudi o varčevanju, če želite kasneje preživeti na trgu.

Kako lahko prihranite začetni kapital, ne le za zagon podjetja, ampak da boste imeli nekaj časa tudi dovolj denarja na zalogi za normalno poslovanje?

V tem članku opisujemo načine, ki so vam lahko v pomoč pri načrtovanju varčevanja.

Korenita sprememba vsakdanjih stroškov

Znebite se previsokih plačil za hipoteko ali najemnino. Presenečeni boste, koliko denarja lahko prihranite že s spremembo kraja bivanja. Poleg tega se potrudite tudi, da znižate stroške komunalnih storitev. Ugotovite, kateri stroški so nepotrebni in se jih skušajte znebiti, ali pa jih vsaj zmanjšajte.

Dober način je tudi priprava proračuna. Na začetku vsakega tedna pripravite proračun in dajte nekaj denarja na stran za namen varčevanja. Znebite se stvari, ki jih ne potrebujete. Predmete, ki jih ne potrebujete, lahko prodate in na ta način vsaj malo povečate svoj začetni kapital.

Hkrati začnite vlagati! Ta zbrani denar vam bo s pomočjo investicij pomagal prihraniti začetni kapital.

Ogromna napaka, ki jo lahko naredi vsak podjetnik, je, da mu zmanjka kapitala v prvih nekaj mesecih. Ne pozabite, da morate svojemu podjetju dati čas, da vzpostavi normalno delovanje in se uveljavi na trgu. Stranke ne bodo kar takoj prepoznale potenciala vašega izdelka. Dati jim morate dovolj časa, da razumejo, kako jim lahko vaš izdelek pomaga. Ne morete pričakovati, da bodo rezultati vidni takoj po ustanovitvi. In če vam zmanjka denarja, preden bodo imele stranke priložnost preizkusiti vaš izdelek, boste izgubili svojo priložnost.

Kako lahko torej začnete varčevati z začetnim kapitalom in zagotovite, da ga ne zmanjka prehitro?

Najprej morate ugotoviti, ali so v vašem izdelku kakšne ključne napake, ki povzročajo zapravljanje virov. Delajte na optimizaciji porabe denarja in virov v svojem poslovanju.

Po potrebi prilagodite svojo poslovno idejo. Nimajo vsi tolikšnega kapitala, da bi začeli z delovanjem svojega podjetja v velikem obsegu. Najbolje je začeti z manjšimi koraki in svoje podjetje postopoma širiti. Ko pa podjetje začne poslovati z dobičkom, ga lahko dvignete na višji nivo in npr. najamete večjo pisarno in več zaposlenih.

Ne zapustite službe takoj, ko zaženete svoj startup. Zagonskega kapitala ne morete uporabiti za upravljanje z vsakodnevnimi stroški. Za to morate imeti stale prilive. Če ne morete še delati v polnem obsegu, lahko najprej začnete s krajšim delovnim časom, vse dokler se dobiček ne začne večati.

Dodatni nasveti

Na začetku morate ugotoviti, kako lahko poslujete, ne da bi zapravili preveč denarja. Seveda ne boste vlagali v zastarelo tehnologijo, ampak vseeno poiščite alternativne načine, kako ohraniti svojo porabo pod nadzorom. Na primer, opremo lahko najprej najamete, namesto da bi jo kupili.

Vedno bodite na tekočem s svojim denarnim tokom. V startupu se toliko dogaja, da je enostavno izgubiti nadzor nad porabo denarja. Ne dovolite, da se vam zgodi kaj takega. Za spremljanje svojega denarnega toka lahko uporabite računovodski program. To vam bo pomagalo tudi pri urejanju financ.

Strankam ne dajajte predolgih plačilnih rokov. V primeru da plačil ne prejemate pravočasno, vam bo zmanjkalo obratovalnega kapitala. Če je vaše podjetje bolj usmerjeno v dolgoročne projekte, lahko zahtevate polovično plačilo vnaprej. Redno in pravočasno spremljajte tudi zamude pri plačilih.

Na začetku ne potrebujete velikega števila zaposlenih. Najbolje je, da najprej najamete podizvajalce. Kasneje, ko boste prepričani v to, da lahko izplačujete mesečne plače zaposlenim, pa sestavite svojo ekipo, kot si jo želite.

Ustvarjanje sklada za nujne primere: vaš prvi korak k varčevanju

Ustvarite sklad za nujne primere. Ta sklad bo deloval kot varnostni mehanizem, ki vam bo pomagal preživeti prve mesece, ko vaše podjetje morda še ne bo ustvarilo prihodkov. Začetek nečesa novega zahteva čas in ključnega pomena je, da imate dovolj kapitala v tem obdobju.

Vložite svoje prihranke za dolgoročno rast

Medtem ko je pomembno, da varčujete, je enako pomembno tudi, da privarčevani denar začne prinašati dobiček. V današnjem gospodarskem okolju preprosto zanašanje na tradicionalne varčevalne račune morda ne bo dovolj dobičkonosno. Razmislite o raziskovanju naložbenih priložnosti, ki so v skladu z vašo toleranco do tveganja in z dolgoročnimi cilji za vaš startup.

Z vlaganjem svojih prihrankov lahko potencialno ustvarite dodaten dohodek, ki ga lahko ponovno vložite. Vendar je pomembno, da pred odločitvijo o naložbi temeljito raziščete možnosti in se posvetujete s strokovnjakom. Izberite naložbene možnosti, ki se ujemajo z vašimi poslovnimi cilji in imajo zgodovino zagotavljanja doslednih donosov.

Nasveti za varčevanje zagonskega kapitala: strategije za povečanje vaših virov

Poleg zgoraj omenjenih strategij je tu še nekaj dodatnih nasvetov, ki vam bodo pomagali prihraniti začetni kapital in povečati svoje finančne vire:

Optimizirajte svoje poslovanje: podrobneje si oglejte svoje poslovne procese in ugotovite morebitne neučinkovitosti ali zapravljanje z viri. Z optimizacijo poslovanja lahko zmanjšate nepotrebne stroške in zagotovite učinkovito uporabo zagonskega kapitala.

Postopoma razširite svoje podjetje: Čeprav se zdi zelo vabljivo zagnati svoje podjetje že takoj v večjem obsegu, je pomembno, da ste realni glede razpoložljivega kapitala. Razmislite o tem, da začnete z majhnim in postopoma širite svoje podjetje, ko že ustvarjate prihodke. Ta pristop vam omogoča, da preizkusite svoj izdelek ali storitev na trgu na podlagi povratnih informacij strank po potrebi prilagodite.

Ohranite stalen vir dohodka: Priporočljivo je, da nadaljujete s svojim delom ali imate poleg svojega startupa stalen vir dohodka. Če se pri pokrivanju vsakodnevnih stroškov zanašate samo na začetni kapital, lahko vaše podjetje po nepotrebnem preobremenite. Fiksna plača ali stranski prilivi vam zagotavljajo stabilnost v zgodnjih fazah zagona podjetja.

Osredotočite se na bistvene stvari: za svoje podjetje želite le najboljše, a vendar je pomembno, da daste prednost bistvenim stvarem pred luksuzom. Izogibajte se nepotrebni porabi in poiščite stroškovno učinkovite alternative. Na primer, razmislite o začetnem najemu opreme namesto neposrednega nakupa.

Spremljajte svoj denarni tok: ko ste osredotočeni na rast svojega startupa, zlahka lahko izgubite nadzor nad svojimi financami. Uporaba računovodskega programa vam lahko pomaga pri organizaciji in učinkovitem sledenju denarnega toka. Redno pregledovanje računovodskih izkazov vam bo zagotovilo vpogled v področja, na katerih lahko dodatno optimizirate svoje stroške.

Postavite jasne plačilne pogoje: pravočasna plačila so ključnega pomena za ohranjanje pozitivnega denarnega toka. Strankam jasno sporočite svoje plačilne pogoje in v primeru zamud pri plačilih nemudoma ukrepajte. Za dolgoročne projekte razmislite o delnem plačilu vnaprej, da si zagotovite zadosten operativni kapital.

Najemite neodvisne izvajalce: na začetku morda ne potrebujete velike ekipe zaposlenih. Razmislite o sodelovanju s podizvajalci, ki lahko opravijo zadane naloge. Ta pristop vam omogoča, da prihranite pri plačah za zaposlene, dokler se vaše podjetje ne razširi.

Vir: https://www.under30ceo.com/what-is-one-way-to-begin-saving-startup-capital/

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

6. in 7. marca bo potekal polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI. Podjetniška žirija je nedavno pregledala rekordnih 203 poslovnih modelov. V nadaljevanju predstavljamo program polfinalnega dogodka in potek tekmovanja. Preberite več >>

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg. Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot. Preberite več >>

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Podjetništvo od posameznika zahteva hitre in učinkovite odločitve, saj je tržišče izredno dinamično in se hitro spreminja. V poslovne procese podjetja je zato venomer potrebno uveljavljati inovacije, ki bodo poskrbele, da bomo ostali korak pred konkurenco. Preberite več >>

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Pred dvema letoma ustanovljena zadruga je prihodnost prehrambene industrije, vsaj za butične proizvajalce in podjetja na začetku poti, ko še nimajo polno izkoriščenih linij, je prepričan Rok Starič, direktor Rok’s nut, ki je zadrugo ustanovil skupaj s podjetji Pokica, Pohorske dobrote in Kmetijo Vizjak. Združili so proizvodnjo pod eno streho, kjer lahko delajo več različnih segmentov prehrambenih izdelkov, zraven pa sprejemejo tudi druga podjetja, ki potrebujejo opremo in lahko Kooperativi 103 prinesejo dodano vrednost. Preberite več >>

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Zagonski podjetniki, ki razvijajo poslovne ideje na področju obnovljivih virov energije, imajo zdaj priložnost, da pridobijo nova znanja, nekaj zagonskih sredstev in mrežo, ki jo bodo lahko koristili v svoj prid pri nadaljnjem razvoju podjetniške ideje. Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF namreč odpira BASF Innovation Hub 2022, v okviru katerega bodo podprli ideje zagonskih podjetij, ne glede na njihovo stopnjo razvoja, ter ideje inovatorjev. Skupni nagradni sklad znaša 20.000 evrov. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, inovacijska skupnost znotraj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, vabi k prijavam na odprte brezplačne priložnosti za spodbujanje razvoja vaših inovacij. Programi so namenjeni obstoječim raziskovalnim skupinam, startupom in malim do srednje velikim podjetjem. Preberite več >>

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Slovenski start-up leta 2020 je podjetje Bird Buddy

Štirinajsta nagrada Slovenski start-up leta, tokrat z letnico 2021, gre v roke ekipe podjetja Bird Buddy, ki je ustvarilo pametno ptičjo krmilnico - sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno video kamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje