Mama, ki šiva že celo življenje, je dopolnila njihov posel

Ležišča Berni, primerna za pse in mačke, so na slovenskem trgu na voljo od lanskega leta. Ročno izdelana ležišča so plod štiričlanske ekipe, v kateri je tudi Bernarda, mama, tašča in prijateljica. Gre za povečano ekipo Etuizamobi, ki ste jo lahko spoznali v prispevku v preteklih tednih.
Mama, ki šiva že celo življenje, je dopolnila njihov posel

Se spomnite ekipe Etuizamobi? Njeni člani so vpeti tudi v spletno trgovino Berni (Vir slike: Etuizamobi).

Zgodba Berni sega v čas, ko je Tina, ena od članic ekipe, dobila psičko Lucy. Ko se je odpravila v trgovino za male živali, jo je pričakal cel kup različnih ponudnikov ležišč. Prevelika ponudba jo je zmedla in ni vedela, kaj izbrati. Imela pa je le eno željo, da izbere čim bolj naravno in koristno ležišče za svojo novo članico.

Ni je stvari, ki je ne zna sešiti

Berni je nastal v času, ko se je ekipa že malce spoznala s podjetništvom prek Etuizamobi. Iskali so idejo, ki bi bila sprva primena za dodatno (popoldansko) dejavnost in morda kasneje za samostojno podjetje. Skupaj z Bernardo, Aleksovo mami, torej Ninino taščo, so razvili naravno ležišče Berni. Bernarda se s šiviljstvom ukvarja že celo življenje, je velika ljubiteljica vseh živali in je ni stvari, ki je ne zna sešiti, pravi ekipa.

Podjetništvo ni skok v neznano

»Za marsikoga bi bilo podjetništvo skok v neznano in veliko tveganje, zato Bernardi želimo pokazati, da temu ni tako. Naučili smo se, da vsako težavo, problem ali oviro jemljejo kot izziv. Tako je vse veliko lažje,« dodajajo.

Kaj je Berni? Berni so ležišča za pse in mačke, proizvedena v Sloveniji, katerih posebnost je naravno polnilo iz ajdovih luščin in blaga iz večinskega deleža bombaža. Gre za ležišča po meri, na katerih je izvezeno ime ljubljenčka. Bernarda jih nato sešije in ustvari tako, da so enostavna za vzdrževanje. »Pralno je na 30 stopinj vse, razen luščin,« ki se enostavno vzamejo iz notranje prevleke. Lahko se tudi suši v sušilnem stroju.

Lady in Zgaga prihajata

Masovne proizvodnje si ne želijo, saj bi tako izgubili nadzor nad kakovostjo, obenem pa s tem lahko ohranijo nekakšno intimnost, oseben pristop in personalizacijo izdelkov. V prihodnosti bodo morda ponudili predizdelana ležišča z bolj splošnimi napisi, kot so Lady, Zgaga. Takšne so že izdelali za razne dogodke in sejme.

Njihov primarni cilj je vstop na tuje trge, kot so avstrijski, nemški in danski trg (Vir slike: Berni).

Eno ležišče, na primer tisto v velikosti S (v ponudbi lahko najdete več velikosti) nastaja 2,5 uri. Gre za čas same izdelave, brez vezenja. Za to imajo zunanjega sodelavca.

Sprva domači, zdaj ostali

Z izdelkom so komajda vstopili na trg, zato še niso uspeli prodati veliko posteljic, so pa naredili kar precej testnih. Največ Berni ležišč je za zdaj romalo v roke domačim, poznanim lastnikom psov in mačk. Od zadnjega meseca pa je na voljo še preostalim ljubiteljem živali in naravnih izdelkov.

»Nismo v službi, ampak produktivno koristimo prosti čas«

Berni na voljo le preko spleta

V Sloveniji ležišč ne nameravajo prodajati v fizičnih trgovinah. »Za zdaj so fiksni stroški izdelave previsoki, da bi bil prostor še za rabat posrednika. Je pa to nek cilj za tujino,« a pred tem se morajo še dogovoriti in premisliti o načinu prodaje po trgovinah, saj gre za prednaročilo personalizirane posteljice.

Načrti za tujino so že tu

Njihov primarni cilj je vstop na tuje trge, »kjer sta zaščita in ozaveščenost glede ravnanja z ljubljenčki bolj razvita«. Med te države se uvrščajo Avstrija, Nemčija in Danska, čeprav ne izključujejo nobene evropske države. Omejitev si tukaj ne postavljajo. Za vsak trg, na katerega bodo vstopali, bodo potrebovali nek vir, posrednika, ki bo zastopal Berni in iskal primerne tržne poti.

Izpopolnjujejo ponudbo

Poleg načrtovanja širitve v tujine, načrtujejo tudi širitev ponudbe z različnimi naravnimi in unikatnimi tekstilnimi izdelki. »Trenutno že delamo tudi čohalnike za morske prašičke, ki so poželi veliko odobravanja in pozitivnega odziva, unikatne dekice za ljubljenčke, ter dodajamo druge oblike in dizajne ležišč«

Berni z dobrodelno noto

Berni nosi še eno posebnosti, in to je dobrodelnosti. Odločili so se, da delijo dobroto tudi tistim, ki jo potrebujejo še najbolj. En evro od prodane posteljice bodo darovali zavetiščem za živali. »Podjetništvo ti da možnost, da zaslužek deliš s tistimi, ki ga potrebujejo. Letos smo že izbrali društvo, kateremu bomo znesek namenili,« dodajajo.

Oznake: , , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje