Neplačevanje prispevkov za socialno varnost

DURS v zadnjem času ugotavlja precej kršitev plačevanja prispevkov za socialno varnost, zato je poostril nadzor na tem področju. Neplačevanje prispevkov je po kazenskem zakoniku lahko celo kaznivo dejanje in se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega ali treh let.
Neplačevanje prispevkov za socialno varnost

Neplačevanje prispevkov za socialno varnost (Slika: Sxc.hu).

Ker gre za davčno tajnost, DURS ne sme izdati podatkov o neplačnikih, a lahko vsak zaposleni preveri, ali mu delodajalec plačuje prispevke ali ne.

Neplačevanje prispevkov je po zakoniku, ki govori o kršitvah temeljnih pravic delavcev, kaznivo dejanje. V primeru, da je delavec prikrajšan za pravico, ki mu pripada, ali pa je le-ta omejena, je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta. Če pa zaradi neplačanih prispevkov delavec izgubi svojo pravico, je predpisana kazen za kršitelja zapor do treh let. Prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, ki jih plačuje delodajalec, so namreč del plačila za opravljeno delo.

Položaj delavcev z vidika plačevanja prispevkov s strani delodajalcev je varovan tudi na področju insolvenčne zakonodaje. V zakonu o finančnem poslovanju in postopkih prisilnega prenehanja je tako določena neizpodbojna domneva, da je delodajalec trajneje nelikviden (in s tem insolventen), če več kot tri mesece zamuja s plačilom plač do višine minimalnih plač ali s plačilom davkov in prispevkov.

Izjema pa so primeri, ko je bilo plačilo teh davkov in prispevkov odloženo v skladu z zakonom o davčnem postopku. Neizpodbitna domneva insolventnosti delodajalca tako olajša dokazno breme upnika, ki predlaga začetek stečajnega postopka.

V letu 2010 je znesek obračunanih prispevkov za socialno varnost znašal dobrih 5,91 milijarde evrov, plačanih je bilo torej 96,5% prispevkov.

Vir: STA.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje