KADROVSKI IN DRUGI PRAVNI VIDIKI POSLOVANJA PODJETJA

Od pametne vremenske postaje do avtomobilčka, ki ga lahko upravljate prek spleta

Na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani so v torek, 12. junija, organizirali zaključni dogodek tečaja IoT Fundamentals, v okviru katerega so udeleženci tečaja predstavili svoje IoT rešitve.
Od pametne vremenske postaje do avtomobilčka, ki ga lahko upravljate prek spleta

Od pametne vremenske postaje do avtomobilčka, ki ga lahko upravljate prek spleta

Tečaj IoT Fundamentals poteka v okviru ICT akademije na Fakulteti za elektrotehniko. Tečaj odlikujejo izrazito praktične delavnice, v okviru katerih se predstavijo ključna področja, ki jih je treba poznati pri izdelavi rešitev interneta stvari (IoT). 14 udeležencev tokratne izvedbe tečaja je tako razvilo in izdelalo svoje rešitve, ki so jih predstavili na zaključnem dogodku.

Udeleženci tečaja, med katerimi so večinoma študentje in diplomanti elektrotehnike in strojništva, so v okviru tečaja pridobili tudi Cisco certifikat. Ti certifikati že nekaj let zapored veljajo za najbolj iskane in zaželene certifikate s področja informacijskih tehnologij.

Internet stvari ima velik potencial

V okviru zaključnega dogodka tečaja interneta stvari je inštruktor Leon Štefanič Južnič najprej na kratko opisal potek samega tečaja. Obenem je pohvalil udeležence, ki so razvili različne rešitve, povezane z internetom stvari.

Nato je sledila predstavitev rešitev – od IoT čebelarske tehtnice za tehtanje panjev in pametne vremenske postaje do merilnika količine vina v sodu.

Med predstavljenimi rešitvami je bil tudi pametni merilnik hitrosti zraka, t. i. anemometer. Katja Klinar s Fakultete za strojništvo je razvila napravo, ki meri hitrost zraka. Zbrane podatke prek brezžične povezave pošilja v oblak. Delovanje prvega prototipa si lahko ogledate tudi na spodnjem posnetku.

Udeleženci so predstavili tudi druge zanimive rešitve, na primer pametni merilnik zvoka, ki uporabnika obvesti o previsoki glasnosti predvajane glasbe, ter merilno postajo, s katero lahko uporabnik na daljavo nadzoruje količino vlage in temperaturo v sušilnici za meso.

Od sistema za vklop in izklop porabnikov do avtomobilčka, ki ga lahko upravljate prek spleta

Eden od udeležencev je predstavil tudi rešitev za problem, ki teži marsikoga. Če ste se na poti v službo že kdaj spraševali, ali ste izklopili likalnik, s katerim ste si zjutraj zlikali srajco; ali če po odhodu na zmenek niste bili prepričani, ali ste ugasnili vse luči v stanovanju, je sistem za vklop oziroma izklop porabnikov na daljavo idealna rešitev za vas.

Rešitev predvideva nadzor porabnikov električne energije prek spleta. To pomeni, da boste lahko na daljavo upravljali z lučmi, kuhinjskimi napravami, radiem, televizijo in drugimi porabniki električne energije.

Med najzanimivejšimi predstavljenimi prototipi je bil zagotovo IoT avtomobilček. Upravljati ga je moč tako z daljincem kot prek spletne strani.

IoT mobil

IoT avtomobilček. (Vir slike: ICT akademija)

Od prototipa do delujoče rešitve, ki se prodaja na trgu?

Po zaključku prireditve in podelitvi priznanj vsem udeležencem tečaja smo spregovorili tudi s povezovalcem programa in inštruktorjem v okviru tečaja Leonom Štefaničem Južničem s Fakultete za elektrotehniko.

Zanimalo nas je predvsem, kdo se udeležuje tečajev v okviru ICT akademije in kako poteka nadaljnji razvoj izdelanih prototipov. Med udeleženci je po sogovornikovih besedah večina študentov in dijakov, ki se zanimajo za področje interneta stvari in druge tematike, ki jih pokrivajo tečaji oziroma delavnice. Med njimi je veliko študentov in diplomantov strojništva in elektrotehnike. Tečajev  se udeležujejo tudi posamezniki iz različnih podjetij, ki želijo razviti svoje ideje in jih uporabiti tudi v praksi.

V okviru tečaja je eno srečanje namenjeno tudi spoznavanju možnosti, ki jih prinaša podjetništvo. Inštruktorji oziroma predavatelji udeležencem predstavijo t. i. canvas model in jih spodbudijo, naj svoje rešitve razvijajo naprej ter se z njimi podajo tudi na trg.

Štefanič Južnič nam je zaupal tudi, da organizatorji prav zaradi nadaljnjega razvoja v okviru tečaja zastavljenih rešitev razmišljajo o povezovanju in sodelovanju s podjetji. Želijo si, da bi na tečajih razvijali rešitve za dejanske probleme, s katerimi se soočajo različna podjetja. Tako bi še povečali uporabnost pridobljenega znanja.

Vstopite v svet interneta stvari tudi vi!

Tečaj IoT Fundamentals odlikujejo izrazito praktične delavnice, kjer se predstavijo ključna področja, ki jih moramo poznati pri izdelavi rešitev interneta stvari (IoT). Nov tečaj se začne 16. oktobra 2018 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Delo poteka v majhnih skupinah, za opremo in material je poskrbljeno.

Na 15-tedenskem tečaju se boste podrobno spoznali z mikrokrmilnikom Arduino, Raspberry Pi in množico senzorjev. Tečaj se zaključi z izdelavo prototipa (lastne) rešitve s področja interneta stvari ter z mednarodno certifikacijo Cisco IoT Fundamentals: Connecting Things.

Več informacij o tečaju je na voljo na povezavi.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

RAZPRODANO! Trendi digitalnega marketinga 2019

RAZPRODANO! Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi. Preberite več >>

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>


Kakšni trendi se obetajo v digitalnem marketingu?

Kakšni trendi se obetajo v digitalnem marketingu?

Digitalni marketing je področje, ki se izjemno hitro spreminja in razvija. Če želite dosegati zastavljene cilje, morate najti načine, da aktualne trende vpletete v vašo marketinško strategijo. Kakšni so torej trendi na področju digitalnega marketinga v letu 2019? Preberite več >>

Kakšna je stopnja digitalizacije v slovenskih podjetjih?

Kakšna je stopnja digitalizacije v slovenskih podjetjih?

Raziskava Statističnega urada Republike Slovenije je pokazala, da ima večina slovenskih podjetij nizko stopnjo digitalizacije. Podjetja so s spletno prodajo ustvarila zgolj 2,4 odstotka celotne vrednosti ustvarjenega dohodka. Preberite več >>

Amazon na poti do 200 milijard prometa v 2018 in priložnost, ki jo nudi slovenskim podjetnikom

Amazon na poti do 200 milijard prometa v 2018 in priložnost, ki jo nudi slovenskim podjetnikom

Številke, ki jih ustvarja največji svetovni online trgovec v zadnjih letih so neverjetne. Amazon je bil na začetku online knjigarna, danes pa izjemno uspešno prodaja praktično vse možne produkte – od nakita, prehrane, tehnike pa do vrtne opreme. Preberite več >>

Konferenca AI4GOOD – powered by Huawei navdušila udeležence

Konferenca AI4GOOD – powered by Huawei navdušila udeležence

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani je 26. septembra gostila konferenco: AI4GOOD – powered by Huawei. Več kot 200 udeležencem so strokovnjaki predstavili trenutne trende na področju umetne inteligence. Preberite več >>

Video: Ključ je v združevanju prednosti umetne inteligence in človeških sposobnosti

Video: Ključ je v združevanju prednosti umetne inteligence in človeških sposobnosti

Garry Kasparov, največji šahovski mojster vseh časov, v videu razloži o skokovitem razvoju umetne inteligence in pametnih naprav. Namesto, da bi nanje gledali s strahom, bomo imeli vsi največ od njih, če se bomo naučili kombinirati njihove in človekove sposobnosti. Preberite več >>

Kakšno vlogo ima umetna inteligenca v našem vsakdanu?

Kakšno vlogo ima umetna inteligenca v našem vsakdanu?

Čeprav se marsikomu zdi, da je umetna inteligenca zaenkrat domena specifičnih panog, pa jo že uporabljamo v vsakodnevnem življenju, kar vam bomo dokazali na konkretnih primerih. Poleg tega vam bomo predstavili napovedi razvoja umetne inteligence v naslednjih nekaj letih. Preberite več >>

Oznake: