Pavšalna obdavčitev je primernejša za s.p.

Zadnje dni se veliko govori o spremembah pavšalnih obdavčitev za samostojne podjetnike in gospodarske družbe. Za mnenje o tem smo povprašali tudi računovodski servis KLEOS, ki je tudi član MP računovodstva.
Razpis: Kreditiranje s subvencijo obrestne mere

Razpis: Kreditiranje s subvencijo obrestne mere (Vir slike: sxc.hu)

Pavšalna obdavčitev je po našem mnenju ugodnejša za samostojne podjetnike kot za gospodarske družbe. Samo ime govori o pavšalni obdavčitvi, gre pa dejansko za proporcionalno obdavčitev, kjer znesek davka raste sorazmerno s prihodki.

Za davčne zavezance bo pavšalna obdavčitev smiselna v primeru, da bo novela ZDDV-1-G, ki začne veljati s 1. januarjem 2013, potrjena s strani Sveta EU. S tem se bo prag za vstop v sistem DDV dvignil na 50 tisoč evrov.

V tem primeru bodo davčni zavezanci, ki ne bodo presegli 50 tisoč evrov prihodkov, lahko izstopili iz sistema DDV. Omejitev velja za zavezance, ki so se vključili prostovoljno; ti bodo morali ostati v sistemu DDV 60 mesecev od datuma identifikacije.

Samostojni podjetniki

Povišanje odstotka pavšalne obdavčitve omogoča samostojnim podjetnikom, ki niso identificirani za DDV, enostavnejšo administracijo poslovanja. Podjetniku, ki bo priglasil ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki, ne bo potrebno voditi poslovnih knjig in sestavljati letnega poročila. Bo pa moral, kar je novost za dosedanje »pavšaliste«, po ZDavp-1 oddati davčni obračun. Pričakovati je enostavno obliko, saj naj bi zahteval le znesek ugotovljenih prihodkov.

Temeljna omejitev za izbiro pavšalnega načina obdavčitve je znesek prihodkov podjetnika, ki ne sme presegati 50 tisoč evrov. Na tem mestu bi opozorili na 8. do 14. odstavek 48. člena ZDoh-2, ki določa opazovano obdobje 18 mesecev pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Odstavek dejansko preprečuje zlorabo instituta pavšalne obdavčitve, ki bi se lahko zgodila, če bi podjetnik na kratko prekinil z dejavnostjo, če bi bil lastnik družbe ali če bi prej izvedel preoblikovanje podjetja.

KLEOS, računovodske storitve, d.o.o., je član projekta MP računovodstvo!

Davčna stopnja za podjetnike znaša 20 odstotkov. Pri podjetnikih je potrebno poudariti, da bodo izgubili pravico do uveljavljanja splošne in dodatne splošne dohodninske olajšave iz 111. člena ZDoh-2; enako velja za vse ostale olajšave, ki znižujejo davčno osnovo.

Podjetniki, ki imajo neizkoriščeno davčno izgubo preteklih let, lahko zmanjšajo davčno osnovo tekočega leta šele, ko podjetnik spet začne ugotavljati dohodek z dejanskimi odhodki. V času uporabe obdavčitve z normiranimi odhodki je uveljavljanje izgub preteklih let izključeno.

Gospodarske družbe

Administracija poslovanja ostaja enaka pri gospodarskih družbah, ki morajo po ZGD še vedno voditi poslovne knjige, četudi izberejo ugotavljanje dohodka z normiranimi odhodki.

Davčna stopnja za gospodarske družbe za leto 2013 znaša 17 odstotkov. Enako kot pri podjetnikih velja tudi za gospodarske družbe 18. mesečno opazovano obdobje, ki ga določa 67.d člen ZDDPO-2I. Onemogočeno je uveljavljanje vseh davčnih olajšav.

Tako za podjetnika kot gospodarske družbe zakonodajalec dovoljuje preseganje prihodka v dveh letih, preden postane ugotavljanje dohodka z dejanskimi stroški obvezno.

Preberite tudi: Pavšalna obdavčitev neprimerna za večino

Povzetek sprememb žal kaže na več negativnih kot pozitivnih učinkov :

  • plačilo davka ne glede na dejansko dosežen dobiček
  • nezmožnost uveljavljanja davčnih olajšav pri davku od dohodka pravnih oseb in davku od dohodka iz dejavnosti
  • nezmožnost uveljavljanja letnih olajšav pri dohodnini podjetnika
  • nižji administrativni stroški bodo le v primeru, da bo mogoče izstopiti iz sistema DDV

Pavšalni način obdavčitve je primeren le za peščico samostojnih podjetnikov; tiste, ki opravljajo storitveno dejavnost z minimalnimi stroški in ne zaposlujejo delavcev. Verjetno je to tudi razlog, da naše stranke o spremembi načina obdavčitve ne razmišljajo.

Avtorica članka je Mojca Vincek iz KLEOS, računovodske storitve, d.o.o.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP