Si želite žensko ali moškega za šefa?

Danes je vse več žensk na vodstvenih položajih, ki dokazujejo, da je lahko vodenje z nežnejšo roko prav tako uspešno. Koga pa imamo zaposleni raje? Vodjo moškega ali ženskega spola? S tem vprašanjem se že vrsto let ukvarja ameriško podjetje Gallup.
Si želite žensko ali moškega za šefa?

Skoraj polovica vprašanih meni, da jim spol šefa ni pomemben. Je res tako? (Vir slike: YouTube)

Število ameriških delavcev, ki si za nadrejenega raje želijo moškega, upada. Letošnji podatki podjetja Gallup kažejo, da si tretjina vprašanih (vzorec je predstavljalo 1.032 odraslih, starejših od 18 let) raje želi prejemati navodila od moškega. Še leta 2000 je bil delež enako mislečih 48-odstotni, leta 1975 62-odstotni, leta 1953 pa 66-odstotni.

Želja po šeficah narašča

Skoraj polovica vprašanih (46 odstotkov) meni, da jim spol šefa sploh ni pomemben. Za primerjavo, delež teh je bil leta 2000 28-odstotni. To je razvidno tudi v deležu tistih, ki bi raje videli žensko za nadrejenega, saj vztrajno narašča. Letos je 20 odstotkov vprašanih dejalo, da v kolikor bi sprejemali službo in imeli priložnost izbirati spol šefa, bi izbrali žensko. Čeprav je bil na tem področju v zadnjih desetletjih storjen velik korak, pa je bil delež teh že leta 1953 15-odstoten.

Koga bi raje izbrale ženske? Moškega. Pravzaprav oba spola preferirata moško vodjo, 26 odstotkov moških in 39 odstotkov žensk bi raje imelo moškega za šefa, če bi začenjali z novo službo. Je pa zanimivo, da se tisti, ki so že imeli žensko za nadrejeno, pogosteje odločajo za žensko tudi v bodoče v primerjavi s tistimi, ki imajo moškega za nadrejenega.

Stanje se popravlja s prihodom žensk na vodstvene položaje

Glede na raziskavo in druge kazalce, ki smo jim priča tudi na domačih tleh, je očitno, da več žensk, kot vstopa na vodstvene položaje, večja je želja po njihovi prisotnosti. A kot kaže, se morajo pred tem svojim podrejenim še »dokazati«.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje