Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam

Pred kratkim je zaživela interaktivna turistična aplikacija TravelAR Slovenia, ki oglede zgodovinskih znamenitosti združuje s tehnologijo obogatene resničnosti.
TravelAR cover

Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Prek interaktivne turistične aplikacije TravelAR Slovenia si bodo lahko turisti ogledali tridimenzionalne rekonstrukcije lokalne izgubljene kulturne dediščine, zgodovinskih znamenitosti in dogodkov. Aplikacija TravelAR Slovenia vključuje tehnologijo obogatene resničnosti (angl. augmented reality, AR). Na voljo je uporabnikom mobilnih operacijskih sistemov Android in iOS.

Njeni ustvarjalci bodo izvirno rešitev širši javnosti predstavili na tehnološkem sejmu Integrated Systems Europe (ISE). Udeležbo na sejmu, ki bo potekal v začetku februarja v Amsterdamu, jim je zagotovil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR aplikacijo predstavil svoja najnovejša AR očala Epson Moverio.

S tehnologijo AR do inovativne turistične rešitve

Aplikacijo TravelAR Slovenia je v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina razvilo podjetje CtrlArt. Inovativna turistična rešitev z vključitvijo tehnologije obogatene resničnosti (AR) obiskovalce popelje skozi tridimenzionalne rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti, kulturne dediščine in zgodovinskih dogodkov.

Snovalci aplikacijo razvijajo od lanskega leta, širši javnosti pa jo bodo predstavili v začetku februarja na sejmu ISE na Nizozemskem. Tja jih je povabil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR rešitvijo na sejmu predstavil svoja nova AR očala Epson Moverio.

TravelAR očala

Z aplikacijo TravelAR Slovenia bo svoja nova AR očala predstavilo podjetje Epson. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Rezultat ustvarjanja na delavnicah tridimenzionalnega modeliranja

Aplikacija je rezultat ustvarjanja na delavnicah 3D modeliranja in priprave vsebin za obogateno resničnost. Te so potekale skozi učenje v letu 2017 pod mentorstvom Nadava Sagirja iz podjetja CtrlArt.

Snovalci aplikacije so želeli s projektom v soustvarjanje in ohranjanje znamenitosti lokalne kulturne dediščine vključiti lokalno skupnost, ustvariti inovativna orodja za spodbujanje turizma ter okrepiti vključenost mladih.

Obujanje izgubljene kulturne dediščine

Interaktivni ogledi znamenitosti bodo najprej na voljo v Kočevju in Črnomlju. Obiskovalci se bodo lahko ob avdio vodenju v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku sprehodili skozi mestno zgodovino in se »srečali« z zgodovinskimi osebnostmi.

V kočevskem mestnem središču si bodo turisti tako med drugim lahko ogledali tudi izginuli Kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno. Razvijalci aplikacije TravelAR Slovenia so grad v tehnologiji obogatene resničnosti ponovno obudili v življenje. Pri tem so si pomagali s podatki iz katastra, delnimi fotografijami gradu in primerjavo arhitekture gradov iz istega obdobja.

V Črnomlju se bodo lahko obiskovalci virtualno sprehodili skozi središče mesta, kot je bilo videti v 17. stoletju. Poleg tega si bodo lahko ogledali in podoživeli dogodke iz obdobja druge svetovne vojne.

Kako pa je sploh prišlo do razvoja aplikacije?

»Na Kočevskem je bilo zelo veliko kulturne dediščine izgubljene med drugo svetovno vojno,« pojasnjuje Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Odgovor na vprašanje, kako izgubljeno kulturno dediščino ponovno obuditi, je ponudila tehnologija obogatene resničnosti.

Travel AR kulturna dediščina

Tehnologija obogatene resničnosti obuja izgubljeno kulturno dediščino. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

»S tem bomo lahko prebivalcem in obiskovalcem pričarali izkušnjo zgodovinsko izgubljene dediščine Kočevja in okolice. Verjamemo, da lahko projekt skozi izobraževanja o pripravi 3D vsebin za AR razširimo tudi na druge dele Slovenije,« še dodaja Stijepič.

Obogatena resničnost lahko pripomore k razvoju turizma

Tehnologija obogatene resničnosti lahko po prepričanju ustvarjalcev aplikacije TravelAR Slovenia znatno pripomore k razvoju turizma v Sloveniji. Zato želijo rešitev razširiti tudi v druga slovenska mesta. Menijo, da bo tehnologija AR v letu ali dveh postala del prevladujočega trenda, ki bo dopolnjeval našo izkušnjo vsakdanjega življenja.

»Povabilo giganta, kot je Epson, je le potrditev, da smo krenili na pravo pot pri obujanju izgubljene kulturne dediščine,« ob tem dodaja Nadav Sagir. Po njegovem mnenju je tehnologija AR je že sedaj zrela za uporabo, ključ do njene uporabnosti pa je ustvarjanje vsebin.

Na platformo TravelAR Slovenia želijo priključiti tudi druge slovenske kraje, na primer Ljubljano, Maribor, Koper in Ptuj. Tako lahko Slovenija postane prava turistična AR destinacija.

Vir: Podjetniški inkubator Kočevje

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

Center Rog: Kmalu polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI

6. in 7. marca bo potekal polfinalni izbor mladinskih podjetniških idej POPRI. Podjetniška žirija je nedavno pregledala rekordnih 203 poslovnih modelov. V nadaljevanju predstavljamo program polfinalnega dogodka in potek tekmovanja. Preberite več >>

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

18 inovativnih podjetniških idej dokazuje, da smo Slovenci podjeten narod

Jesenski Startup vikend Maribor, na katerem je razvijalo svoje podjetniške ideje več kot 40 udeležencev, je presegel vsa pričakovanja, tako po zrelosti idej, kot tudi zagnanosti podjetnikov, ki so v samo 3 dneh naredili izjemen napredek in tako stopili korak naprej k realizaciji in vstopu produktov na trg. Preberite več >>

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Kako privarčevati začetni kapital za svoj startup?

Vprašajte katerega koli podjetnika, kaj je najzahtevnejši del ustanovitve in vodenja lastnega podjetja in odgovoril vam bo, da je to pridobitev zagonskega kapitala. Običajno si ljudje na začetku svoje lastne poslovne poti izposodijo denar od prijateljev in družine. Preberite več >>

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Cilj uvajanja kakovosti in standardov je zmanjševanje tveganj

Pred nekaj dnevi je v Trbovljah potekalo prvo letošnje srečanje programa HardwareSTART na temo testiranja in certifikacij. Z nami je svoje znanje in nasvete delil Mihael Gornik, vodja kakovosti v podjetju Dewesoft. Preberite več >>

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

5 načinov za nižje tveganje za vaš posel

Na kakšen način lahko podjetnik zmanjša tveganje za svoj posel? Statistika propadlih startupov je visoka, zato večina podjetnikov dvakrat premisli, preden stopi na to pot. Preberite več >>

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Uveljavljanje koncepta vitkega podjetja v startupih

Podjetništvo od posameznika zahteva hitre in učinkovite odločitve, saj je tržišče izredno dinamično in se hitro spreminja. V poslovne procese podjetja je zato venomer potrebno uveljavljati inovacije, ki bodo poskrbele, da bomo ostali korak pred konkurenco. Preberite več >>

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Kooperativa 103: priložnost, da butični izdelki hitreje pridejo na police velikih trgovcev

Pred dvema letoma ustanovljena zadruga je prihodnost prehrambene industrije, vsaj za butične proizvajalce in podjetja na začetku poti, ko še nimajo polno izkoriščenih linij, je prepričan Rok Starič, direktor Rok’s nut, ki je zadrugo ustanovil skupaj s podjetji Pokica, Pohorske dobrote in Kmetijo Vizjak. Združili so proizvodnjo pod eno streho, kjer lahko delajo več različnih segmentov prehrambenih izdelkov, zraven pa sprejemejo tudi druga podjetja, ki potrebujejo opremo in lahko Kooperativi 103 prinesejo dodano vrednost. Preberite več >>

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Priložnost za okoljske startupe: Prijavite se na BASF Innovation Hub 2022!

Zagonski podjetniki, ki razvijajo poslovne ideje na področju obnovljivih virov energije, imajo zdaj priložnost, da pridobijo nova znanja, nekaj zagonskih sredstev in mrežo, ki jo bodo lahko koristili v svoj prid pri nadaljnjem razvoju podjetniške ideje. Vodilno svetovno kemijsko podjetje BASF namreč odpira BASF Innovation Hub 2022, v okviru katerega bodo podprli ideje zagonskih podjetij, ne glede na njihovo stopnjo razvoja, ter ideje inovatorjev. Skupni nagradni sklad znaša 20.000 evrov. Preberite več >>

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

3 nasveti za uspešno iskanje investitorjev

Zbiranje sredstev je izjemno naporno in dolgotrajno početje – zahtevni sestanki s potencialnimi vlagatelji podnevi, mučno ukvarjanje s številkami ponoči. Čeprav vas lahko proces izčrpa, se ne smete predati. Mladim podjetnikom v iskanju investitorjev ponujamo nekaj nasvetov. Preberite več >>

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

Odprte brezplačne priložnosti razvoja za startupe v EIT Raw Materials

EIT RawMaterials, inovacijska skupnost znotraj Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, vabi k prijavam na odprte brezplačne priložnosti za spodbujanje razvoja vaših inovacij. Programi so namenjeni obstoječim raziskovalnim skupinam, startupom in malim do srednje velikim podjetjem. Preberite več >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje