Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam

Pred kratkim je zaživela interaktivna turistična aplikacija TravelAR Slovenia, ki oglede zgodovinskih znamenitosti združuje s tehnologijo obogatene resničnosti.
TravelAR cover

Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Prek interaktivne turistične aplikacije TravelAR Slovenia si bodo lahko turisti ogledali tridimenzionalne rekonstrukcije lokalne izgubljene kulturne dediščine, zgodovinskih znamenitosti in dogodkov. Aplikacija TravelAR Slovenia vključuje tehnologijo obogatene resničnosti (angl. augmented reality, AR). Na voljo je uporabnikom mobilnih operacijskih sistemov Android in iOS.

Njeni ustvarjalci bodo izvirno rešitev širši javnosti predstavili na tehnološkem sejmu Integrated Systems Europe (ISE). Udeležbo na sejmu, ki bo potekal v začetku februarja v Amsterdamu, jim je zagotovil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR aplikacijo predstavil svoja najnovejša AR očala Epson Moverio.

S tehnologijo AR do inovativne turistične rešitve

Aplikacijo TravelAR Slovenia je v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina razvilo podjetje CtrlArt. Inovativna turistična rešitev z vključitvijo tehnologije obogatene resničnosti (AR) obiskovalce popelje skozi tridimenzionalne rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti, kulturne dediščine in zgodovinskih dogodkov.

Snovalci aplikacijo razvijajo od lanskega leta, širši javnosti pa jo bodo predstavili v začetku februarja na sejmu ISE na Nizozemskem. Tja jih je povabil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR rešitvijo na sejmu predstavil svoja nova AR očala Epson Moverio.

TravelAR očala

Z aplikacijo TravelAR Slovenia bo svoja nova AR očala predstavilo podjetje Epson. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Rezultat ustvarjanja na delavnicah tridimenzionalnega modeliranja

Aplikacija je rezultat ustvarjanja na delavnicah 3D modeliranja in priprave vsebin za obogateno resničnost. Te so potekale skozi učenje v letu 2017 pod mentorstvom Nadava Sagirja iz podjetja CtrlArt.

Snovalci aplikacije so želeli s projektom v soustvarjanje in ohranjanje znamenitosti lokalne kulturne dediščine vključiti lokalno skupnost, ustvariti inovativna orodja za spodbujanje turizma ter okrepiti vključenost mladih.

Obujanje izgubljene kulturne dediščine

Interaktivni ogledi znamenitosti bodo najprej na voljo v Kočevju in Črnomlju. Obiskovalci se bodo lahko ob avdio vodenju v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku sprehodili skozi mestno zgodovino in se »srečali« z zgodovinskimi osebnostmi.

V kočevskem mestnem središču si bodo turisti tako med drugim lahko ogledali tudi izginuli Kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno. Razvijalci aplikacije TravelAR Slovenia so grad v tehnologiji obogatene resničnosti ponovno obudili v življenje. Pri tem so si pomagali s podatki iz katastra, delnimi fotografijami gradu in primerjavo arhitekture gradov iz istega obdobja.

V Črnomlju se bodo lahko obiskovalci virtualno sprehodili skozi središče mesta, kot je bilo videti v 17. stoletju. Poleg tega si bodo lahko ogledali in podoživeli dogodke iz obdobja druge svetovne vojne.

Kako pa je sploh prišlo do razvoja aplikacije?

»Na Kočevskem je bilo zelo veliko kulturne dediščine izgubljene med drugo svetovno vojno,« pojasnjuje Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Odgovor na vprašanje, kako izgubljeno kulturno dediščino ponovno obuditi, je ponudila tehnologija obogatene resničnosti.

Travel AR kulturna dediščina

Tehnologija obogatene resničnosti obuja izgubljeno kulturno dediščino. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

»S tem bomo lahko prebivalcem in obiskovalcem pričarali izkušnjo zgodovinsko izgubljene dediščine Kočevja in okolice. Verjamemo, da lahko projekt skozi izobraževanja o pripravi 3D vsebin za AR razširimo tudi na druge dele Slovenije,« še dodaja Stijepič.

Obogatena resničnost lahko pripomore k razvoju turizma

Tehnologija obogatene resničnosti lahko po prepričanju ustvarjalcev aplikacije TravelAR Slovenia znatno pripomore k razvoju turizma v Sloveniji. Zato želijo rešitev razširiti tudi v druga slovenska mesta. Menijo, da bo tehnologija AR v letu ali dveh postala del prevladujočega trenda, ki bo dopolnjeval našo izkušnjo vsakdanjega življenja.

»Povabilo giganta, kot je Epson, je le potrditev, da smo krenili na pravo pot pri obujanju izgubljene kulturne dediščine,« ob tem dodaja Nadav Sagir. Po njegovem mnenju je tehnologija AR je že sedaj zrela za uporabo, ključ do njene uporabnosti pa je ustvarjanje vsebin.

Na platformo TravelAR Slovenia želijo priključiti tudi druge slovenske kraje, na primer Ljubljano, Maribor, Koper in Ptuj. Tako lahko Slovenija postane prava turistična AR destinacija.

Vir: Podjetniški inkubator Kočevje

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja! Preberite več >>

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz. Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo! Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>


Inžiniring in inovacije v zdravstvu

Inžiniring in inovacije v zdravstvu

Razvoj na področju inženiringa in predvsem 3D tiskanja je ključen za izzive prihodnosti. Čeprav se tega kolektivno zavedamo, je le malo storjenega na področju povezovanja inženirjev med seboj in v iskanju kompatibilnosti med razvitimi tehnologijami, zaradi česar nastanejo t.i. inovacijski otoki. Preberite več >>

Slovenskemu projektu HeritageLab prestižna evropska nagrada

Slovenskemu projektu HeritageLab prestižna evropska nagrada

Letošnje tekmovanje za Evropsko socialno inovacijo 2018 je minilo v znamenju slovenskega projekta HeritageLab. Ideja društva Idrija 2020 je slavila v močni konkurenci 720 projektov. Preberite več >>

Konferenca o evropskem podpornem sistemu start-upov in inovacij

Konferenca o evropskem podpornem sistemu start-upov in inovacij

V Tehnološkem parku Ljubljana je prejšnji teden potekala dvodnevna Konferenca o start-up podjetjih in prenosu tehnologij v inovacijskih ekosistemih v jugovzhodni Evropi in v alpskem prostoru. Kakšni so izsledki predavanj? Preberite več >>

Voditelj prihodnosti je srčni voditelj

Voditelj prihodnosti je srčni voditelj

Vodstvo vpliva na klimo v celotnem podjetju, ta pa določa počutje in delovanje zaposlenih. Kako lahko z določenim načinom vodenja izboljšate poslovne rezultate in zakaj se tradicionalni način vodenja v današnjih časih ne obnese več? Preberite več >>

Kako svojo podjetniško ekipo pripeljati do odličnih rezultatov?

Kako svojo podjetniško ekipo pripeljati do odličnih rezultatov?

Da bi lahko uspešno vodili podjetje, je nujno, da znate iz zaposlenih izvabiti njihove najboljše lastnosti in potenciale. Pri tem je ključno, da spoznate, kako zaposlene motivirati, navdušiti in jih pripraviti do tega, da vam bodo sledili. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

17.01.2019 od 15:00 do 19:00
Delavnica: Kako z email marketingom do vrhunskih rezultatov?

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

22.01.2019 od 16:00 do 19:00
WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje