Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam

Pred kratkim je zaživela interaktivna turistična aplikacija TravelAR Slovenia, ki oglede zgodovinskih znamenitosti združuje s tehnologijo obogatene resničnosti.
TravelAR cover

Slovenska turistična AR aplikacija na tehnološki sejem v Amsterdam. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Prek interaktivne turistične aplikacije TravelAR Slovenia si bodo lahko turisti ogledali tridimenzionalne rekonstrukcije lokalne izgubljene kulturne dediščine, zgodovinskih znamenitosti in dogodkov. Aplikacija TravelAR Slovenia vključuje tehnologijo obogatene resničnosti (angl. augmented reality, AR). Na voljo je uporabnikom mobilnih operacijskih sistemov Android in iOS.

Njeni ustvarjalci bodo izvirno rešitev širši javnosti predstavili na tehnološkem sejmu Integrated Systems Europe (ISE). Udeležbo na sejmu, ki bo potekal v začetku februarja v Amsterdamu, jim je zagotovil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR aplikacijo predstavil svoja najnovejša AR očala Epson Moverio.

S tehnologijo AR do inovativne turistične rešitve

Aplikacijo TravelAR Slovenia je v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje in Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina razvilo podjetje CtrlArt. Inovativna turistična rešitev z vključitvijo tehnologije obogatene resničnosti (AR) obiskovalce popelje skozi tridimenzionalne rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti, kulturne dediščine in zgodovinskih dogodkov.

Snovalci aplikacijo razvijajo od lanskega leta, širši javnosti pa jo bodo predstavili v začetku februarja na sejmu ISE na Nizozemskem. Tja jih je povabil tehnološki velikan Epson, ki bo s slovensko AR rešitvijo na sejmu predstavil svoja nova AR očala Epson Moverio.

TravelAR očala

Z aplikacijo TravelAR Slovenia bo svoja nova AR očala predstavilo podjetje Epson. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

Rezultat ustvarjanja na delavnicah tridimenzionalnega modeliranja

Aplikacija je rezultat ustvarjanja na delavnicah 3D modeliranja in priprave vsebin za obogateno resničnost. Te so potekale skozi učenje v letu 2017 pod mentorstvom Nadava Sagirja iz podjetja CtrlArt.

Snovalci aplikacije so želeli s projektom v soustvarjanje in ohranjanje znamenitosti lokalne kulturne dediščine vključiti lokalno skupnost, ustvariti inovativna orodja za spodbujanje turizma ter okrepiti vključenost mladih.

Obujanje izgubljene kulturne dediščine

Interaktivni ogledi znamenitosti bodo najprej na voljo v Kočevju in Črnomlju. Obiskovalci se bodo lahko ob avdio vodenju v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku sprehodili skozi mestno zgodovino in se »srečali« z zgodovinskimi osebnostmi.

V kočevskem mestnem središču si bodo turisti tako med drugim lahko ogledali tudi izginuli Kočevski grad, ki je bil v celoti porušen med drugo svetovno vojno. Razvijalci aplikacije TravelAR Slovenia so grad v tehnologiji obogatene resničnosti ponovno obudili v življenje. Pri tem so si pomagali s podatki iz katastra, delnimi fotografijami gradu in primerjavo arhitekture gradov iz istega obdobja.

V Črnomlju se bodo lahko obiskovalci virtualno sprehodili skozi središče mesta, kot je bilo videti v 17. stoletju. Poleg tega si bodo lahko ogledali in podoživeli dogodke iz obdobja druge svetovne vojne.

Kako pa je sploh prišlo do razvoja aplikacije?

»Na Kočevskem je bilo zelo veliko kulturne dediščine izgubljene med drugo svetovno vojno,« pojasnjuje Marko Stijepič, direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje. Odgovor na vprašanje, kako izgubljeno kulturno dediščino ponovno obuditi, je ponudila tehnologija obogatene resničnosti.

Travel AR kulturna dediščina

Tehnologija obogatene resničnosti obuja izgubljeno kulturno dediščino. (Vir slike: Podjetniški inkubator Kočevje)

»S tem bomo lahko prebivalcem in obiskovalcem pričarali izkušnjo zgodovinsko izgubljene dediščine Kočevja in okolice. Verjamemo, da lahko projekt skozi izobraževanja o pripravi 3D vsebin za AR razširimo tudi na druge dele Slovenije,« še dodaja Stijepič.

Obogatena resničnost lahko pripomore k razvoju turizma

Tehnologija obogatene resničnosti lahko po prepričanju ustvarjalcev aplikacije TravelAR Slovenia znatno pripomore k razvoju turizma v Sloveniji. Zato želijo rešitev razširiti tudi v druga slovenska mesta. Menijo, da bo tehnologija AR v letu ali dveh postala del prevladujočega trenda, ki bo dopolnjeval našo izkušnjo vsakdanjega življenja.

»Povabilo giganta, kot je Epson, je le potrditev, da smo krenili na pravo pot pri obujanju izgubljene kulturne dediščine,« ob tem dodaja Nadav Sagir. Po njegovem mnenju je tehnologija AR je že sedaj zrela za uporabo, ključ do njene uporabnosti pa je ustvarjanje vsebin.

Na platformo TravelAR Slovenia želijo priključiti tudi druge slovenske kraje, na primer Ljubljano, Maribor, Koper in Ptuj. Tako lahko Slovenija postane prava turistična AR destinacija.

Vir: Podjetniški inkubator Kočevje

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla. Preberite več >>


Dietetik priporoča: jejmo z glavo, ne le s priborom

Dietetik priporoča: jejmo z glavo, ne le s priborom

Ljudje ogromno izvemo o prehrani, a nismo opolnomočeni, da bi se ustrezno prehranjevali. Pri Dietetik priporoča ljudi učijo, kako se lotiti ustreznega prehranjevanja. Preberite več >>

V poslu sta pomembni fleksibilnost in pripravljenost prilagajanja

V poslu sta pomembni fleksibilnost in pripravljenost prilagajanja

Digitalna agencija Numo podjetjem pomaga pri oblikovanju blagovne znamke, njeni predstavitvi v javnosti, gradnji komunikacijskih strategij in nudi znanja na področju zakonitosti spletnega pojavljanja. Preberite več >>

Z Resno igro do reševanja izzivov v podjetju

Z Resno igro do reševanja izzivov v podjetju

Se sprašujete, kako do boljših poslovnih rezultatov, optimizacije poslovanja in učinkovitejše komunikacije znotraj podjetja? Metoda LEGO® SERIOUS PLAY® vam ponuja najboljše odgovore na ta vprašanja. Preberite več >>

Eurosender z novimi pridobitvami nadaljuje zgodbo o uspehu

Eurosender z novimi pridobitvami nadaljuje zgodbo o uspehu

Vodilni spletni rezervacijski sistem za mednarodno dostavo pošiljk Eurosender je 1. marca dočakal novo prelomnico. Mlada in zagnana ekipa se lahko pohvali s pomembnim investitorjem in novimi poslovnimi prostori. Preberite več >>

Množično financiranje in Slovenci

Množično financiranje in Slovenci

Zbiranje denarnih sredstev preko množičnega financiranja (ang. crowdfunding) je med slovenskimi podjetniškimi ekipami izjemno priljubljeno. Tekom zadnjih nekaj let smo tako našteli že več sto slovensko obarvanih projektov, ki so skupno zbrali že skoraj 10 milijonov dolarjev! Preberite več >>

Slovenska Istra je priložnost za turistične ponudnike

Slovenska Istra je priložnost za turistične ponudnike

Zaledje slovenske Istre ima velik potencial turističnega razvoja, vendar je turistična ponudba na tem območju slabo razvita. Prav ta družbeni izziv naslavlja turistična agencija IstraTerra. Preberite več >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje