5 nasvetov, kako zgraditi trdno organizacijsko strukturo

Ali vaš startup raste tako hitro, da morate zaposliti nove ljudi? To je problem, ki se ga noben podjetnik ne bi branil. Vendar ni vse tako preprosto. Kljub temu, da je širjenje ekipe zaželeno, to še ne pomeni, da bo proces preprost in hiter – zaposlovanje je nekaj, s čimer ne smete hiteti.
5 nasvetov, kako zgraditi trdno organizacijsko strukturo

Ste prerasli startup? 5 nasvetov, kako zgraditi trdno organizacijsko strukturo. (Vir slike: sxc.hu)

Predstavljamo vam pet nasvetov, kako zgraditi trdno organizacijsko strukturo, ki bo zdržala rast podjetja.

1. Osredotočite se na trenutne zaposlene

Najprej morate oceniti svoje trenutne zaposlene in jim določiti mesto v novi, večji organizaciji.

2. Organizirajte se

Narišite shemo nove organizacijske strukture podjetja. Določite, kdo vam bo neposredno odgovarjal in kdo bo odgovarjal tistim, ki odgovarjajo vam.

3. Zapišite jasna pravila

Izoblikujte in zapišite jasna pravila, ki bodo veljala v novi organizaciji. Jasna pravila so namreč pomembna, saj raziskave kažejo, da prepiri med oddelki največkrat izbruhnejo zaradi nejasnosti.

V pravilih opišite posameznikove delovne naloge in odgovornosti. S tem pričnete tako, da trenutne zaposlene prosite, naj sestavijo seznam delovnih nalog in odgovornosti. Tam, kjer nastanejo nejasnosti in prekrivanja, se posvetujte z vsemi vpletenimi in pridite zadevi do dna. Naj vas opozorimo, to ne bo zabavno, saj si posamezniki želijo obdržati zanimive naloge in predati tiste nepomembne in dolgočasne.

4. Utrdite organizacijsko strukturo

Vsakdo izmed vaših zaposlenih bo veliko bolj miren, če bo vedel, kje bo njegovo mesto v novi organizaciji. V startup podjetju marsikdo od zaposlenih prevzame določene delovne naloge, ki niso njegovo področje in jih ne obvlada – te stvari morate pri novem načrtu organizacijske strukture podjetja upoštevati.

5. Določite meje

Kje se prične odgovornost prodajne ekipe in kje konča? V kolikor je vaš vodja marketinga navajen delati finančne analize za pomembne oglaševalske projekte in je vaš novi vodja finančnega oddelka mnenja, da je to njegovo delo, potem vas čaka katastrofa.

Določite meje odgovornosti in se o njih pogovorite z vašo ekipo.

Ko startup enkrat pride do točke, kjer je naslednji korak rast, to marsikateremu podjetniku zamegli razum in prične z nepremišljenim zaposlovanjem. Nikar se ne predajte skušnjavi, temveč najprej izoblikujte plan, narišite novo organizacijsko strukturo in določite meje odgovornosti.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:, , , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje