Ste si lani privoščili dopust?

Dopust pozitivno vpliva na nas, saj se lahko povsem odklopimo od dela in si naberemo moči za nadaljnje delo. Tisti, ki se izkoriščanja dopusta otepajo, tvegajo tako slabše fizično kot mentalno zdravje. To lahko privede do izgorelosti.
Ste si lani privoščili dopust?

Večina Američanov ne izkoristi plačanega dopusta (Vir slike: Bigstockphoto).

Iz dopustov se vrnemo prenovljeni, pripravljeni na nove naloge in polni lepih spominov iz časa brezskrbnih dni. Vsi pa si ne privoščijo oddiha. Kot je ugotovila popotniško obarvana spletna stran Skift, se je le 13 odstotkov Američanov v obdobju od avgusta 2013 do avgusta 2014 odločilo za potovanje v tujino, skoraj polovica pa si med lanskim poletjem ni vzela niti en dan dopusta! Večina Američanov, ki so bili vključeni v omenjeno anketo, ni potovala nikamor od septembra 2013 do septembra lani. Anketa je potekala med 1.500 odraslimi Američani.

Kar štirje od desetih Američanov (41,3 odstotkov) si po podatkih Skifta ni vzelo dneva dopusta v lanskem letu. Manj kot pet dni dopusta si je privoščilo 17 odstotkov Američanov, od pet do deset dni 13, enak odstotek Američanov si je privoščilo od 10 do 20 dni, več kot 20 dni pa 15 odstotkov.

Nižja plača in več dopusta prinašata večje zadovoljstvo kot plača

Američanom bi še kako dobro pasal počitek. Raziskava startupa Gallup namreč kaže, da so tisti, ki imajo sicer nižje dohodke in se odločijo za dopustovanje, bolj srečni kot tisti, ki si vzamejo manj dni dopusta, a zaslužijo več. Denar torej ni vse.

Branson zaposlenim nudi neomejen dopust

Večina srednjega razreda na dopust

Tisti, ki so si vzeli čas za dopust, so bili v večji meri tisti, ki zaslužijo do 24.999 dolarjev na leto. Teh je bila skoraj polovica. Nižji odstotek tistih, ki so se prav tako podali na brezskrbne počitnice, pa je zaznati v višjih dohodkovnih razredih.

Večja plača, večja verjetnost za dopust

Kar štirje od desetih Američanov, ki zaslužijo od 25 tisoč do 49.999 dolarjev, si niso privoščili dopusta, trije od desetih, ki zaslužijo na leto od 50.000 do 74.999 dolarjev, dva od desetih, ki zaslužita od 75.000 do 99.999 dolarjev, eden od desetih v dohodkovnem razredu od 100.000 do 149.999 in – vsi v razredu nad 150.000 dolarjev. Tu je torej povezava med denarjem in dopustom – višji, kot so prejemki posameznika, večja je verjetnost, da se bo odpravil na dopust.

Lastnosti regresa >>

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje