Strateški pomen skladov zasebnega kapitala

Skladi zasebnega kapitala delujejo kot ključne finančne entitete, ki združujejo kapital od institucionalnih in individualnih kvalificiranih investitorjev, z namenom investiranja teh sredstev v zasebna podjetja. Ti skladi so praviloma strukturirani kot partnerstva, kjer upravljavci skladov upravljajo zbrane investicije v korist vlagateljev, ki jih pogosto imenujemo tudi partnerji.
Strateški pomen skladov zasebnega kapitala

Te investicijske družbe so pogosto prva izbira za investitorje, ki težijo k višji donosnosti svojih naložb in so pripravljeni sprejeti povečano stopnjo tveganja. Investicijski skladi zasebnega kapitala večinoma vlagajo v podjetja z izrazitim potencialom, bodisi v zgodnjih fazah razvoja bodisi v podjetja, ki potrebujejo preoblikovanje ali prestrukturiranje. Ti skladi običajno izražajo prednost za specifične industrije ali segmente trga, kjer imajo upravljavci skladov ustrezne strokovne kompetence ali izkušnje. Ta strategija jim omogoča, da nudijo dodano vrednost podjetjem, v katera investirajo, ne zgolj preko finančnih vložkov, temveč tudi s svetovalnimi storitvami, dostopom do obsežne mreže povezav in strateškim upravljanjem.

Povprečno obdobje sodelovanja je običajno med 5 in 10 let

Investicijski skladi zasebnega kapitala, tudi znani kot “private equity” skladi, imajo svoje značilne značajnosti v smislu časovne obveznosti in načina izvedbe investicij. Praviloma zavezujejo sredstva vlagateljev za določeno obdobje, ki se običajno giblje med pet in deset let, kar je znano kot naložbeni cikel ali naložbeno obdobje. To pomeni, da vlagatelji ne morejo umakniti svojih vložkov v skladu pred potekom tega obdobja, razen pod določenimi omejitvami ali pogoji.

Podjetja se pogosto odločajo za financiranje preko skladov zasebnega kapitala, ker lahko ti zagotavljajo več sredstev kot bi jih lahko pridobili preko tradicionalnih virov, kot so bančni krediti ali javni kapitalski trgi. Sredstva iz skladov zasebnega kapitala običajno ne obremenjujejo bilance stanja podjetja s tradicionalnimi obveznostmi do upnikov, kar lahko izboljša finančno zdravje podjetja.

Poleg tega investicije s strani skladov zasebnega kapitala prinašajo številne dodatne koristi. Upravljavci skladov ponujajo dostop do specializiranega znanja in obsežne mreže stikov v ciljni industriji ali sektorju. To se lahko kaže v obliki strateškega svetovanja, pomoči pri izgradnji menedžerske ekipe, povezovanju s potencialnimi strankami ali partnerji in pridobivanju novih trgov. Tudi če se investicija izkaže za neuspešno, so lahko te koristi dragocene za nadaljnji razvoj podjetja.

Primeri uporabe skladov zasebnega kapitala

Predstavljajmo scenarij, v katerem podjetje razvija disruptivno tehnologijo z velikim tržnim potencialom. Za dokončanje razvojne faze produkta, penetracijo na trg in širitev na nove trge potrebuje dodatna finančna sredstva. Zaradi pomanjkanja ustreznih zavarovanj ni mogoče pridobiti bančnega financiranja, prav tako pa je izdaja delnic v tej zgodnji fazi razvoja podjetja preuranjena in neustrezna možnost.

V takem kontekstu je ena od možnosti, da podjetje poišče financiranje pri skladih zasebnega kapitala, specializiranih za financiranje podjetij v zgodnji fazi razvoja. Ti skladi so zmožni zagotoviti potrebna sredstva v zameno za lastniški delež v podjetju, ob možnosti vključevanja v svetovalno vlogo. Tako podjetju omogočijo pridobitev potrebnih sredstev za nadaljnjo rast in širitev, obenem pa ohranijo nadzor nad svojim poslovanjem, kar odpira vrata številnim novim priložnostim. Takšen pristop predstavlja uravnoteženo strategijo, ki podjetju omogoča optimalno izkoristitev potenciala svoje inovacije, ne da bi izgubilo strateški nadzor.

Kako pristopiti k financiranju preko skladov zasebnega kapitala?

Identifikacija relevantnih skladov: Začnete z iskanjem in analizo skladov zasebnega kapitala, ki bi lahko bili potencialno zainteresirani za vlaganje v vaš poslovni model. Vključevalo bi preučevanje njihovih preteklih investicij, področij interesa in meril za investiranje.

Razvoj poslovnega načrta in investicijskega predloga: Vaš naslednji korak bi bil razvoj in priprava poslovnega načrta in investicijskega predloga (pitch deck), ki bodo učinkovito prikazovali vaše podjetje, njegovo tržno možnost, konkurenčne prednosti in strategijo uporabe zbranih sredstev.

Pogajanja in sklenitev posla: V primeru, da investicijski sklad pokaže zanimanje, sledi proces pogajanj o pogojih in določilih investicije, ki se nato formalizirajo v investicijski pogodbi.

Zelo priporočljivo je, da si podjetje za navigacijo skozi ta proces priskrbi podporo strokovnjakov, kot so finančni svetovalci, pravni strokovnjaki in računovodje, ki se specializirajo za posle zasebnega kapitala.

Preberite tudi: Kdaj se lotiti izdajanja delnic

Zaključek

Skladi zasebnega kapitala lahko nudijo učinkovito pot do financiranja za podjetja, ki iščejo potrebna sredstva za svojo rast in ekspanzijo. Poleg finančne injekcije lahko prinesejo tudi strateške prednosti, kot so sektorsko specifično znanje, poslovne povezave in svetovalne storitve. Vendar je proces pridobitve financiranja preko skladov zasebnega kapitala kompleksen in zahteva temeljito pripravo. Preden se podjetje odloči za to možnost, je pomembno, da se posvetuje s strokovnjaki, ki lahko zagotovijo potrebno svetovanje in podporo pri doseganju uspešnega posla.

Nejc Apšner je direktor družbe Nekster Finance, d.o.o., ki je do sedaj financirala že več kot 500 milijonov evrov terjatev slovenskih podjetij. Njihovi strokovnjaki pomagajo pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah ter vas usmeriti na pravi naslov ne glede na to, katere so vaše potrebe po financiranju ali ureditvi korporativnih financ, ali gre za potrebo po uravnavanju denarnega toka ali za pomoč pri iskanju partnerstva med skladi zasebnega kapitala. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje