Stvarni vložek pri ustanovitvi d.o.o.

Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo je potrebno zagotoviti osnovni kapital v višini (vsaj) 7.500 evrov. Slednji se lahko zagotovi v denarju ali pa kot stvarni vložek ali stvarni prevzem. To besedilo se bo osredotočilo na ustanovitev d.o.o. s stvarnim vložkom.
Stvarni vložek pri ustanovitvi d.o.o.

Stvarni vložek pri ustanovitvi d.o.o. (Vir slike: sxc.hu)

Kot stvarni vložek se lahko zagotovijo:

  • premičnina oziroma premičnine;
  • nepremičnina oziroma nepremičnine;
  • pravica oziroma pravice ter
  • podjetje oziroma del podjetja.

Da pa se lahko zgoraj navedeni predmeti ali pravice uporabijo kot stvarni vložek pri ustanovitvi d.o.o., morajo biti takšni, da jih je možno finančno ovrednotiti. Prav tako je potrebno, da bodo predmeti, ki se jih kot stvarni vložek vlaga v novonastalo podjetje namenjeni izvajanju dejavnosti, ki jo bo imelo to podjetje registrirano. Torej če gre za podjetje, ki se ukvarja z računalništvom, se v podjetje lahko kot stvarni vložek vložijo računalniki in računalniška oprema, ne pa na primer kmetijski stroji.

Stvarni vložki morajo biti družbi izročeni tako, da lahko poslovodja družbe z njimi prosto razpolaga, kar pomeni, da postanejo last podjetja.

Za razliko od denarnega vložka, kjer mora vsak od družbenikov (če jih je več) zagotoviti vsaj eno četrtino osnovnega vložka pred prijavo za vpis v register, morajo družbeniki stvarne vložke v celoti izročiti pred prijavo v register.

Članek: Osnovni kapital

Če vrednost stvarnega vložka slučajno ne doseže vrednosti prevzetega osnovnega vložka, mora družbenik razliko vplačati v denarju.

Družbeniki morajo tudi sestaviti in podpisati poročilo o stvarnih vložkih (v njem se navedejo predmeti, dokazna dejstva o vrednosti in obremenitve stvarnega vložka). Račun, ki ni starejši od treh mesecev, zadostuje kot verodostojna listina glede vrednosti dotičnega predmeta. V nasprotnem primeru je potrebno pridobiti cenitev uradnega cenilca. Če znaša skupna vrednost, za katero se dajejo stvarni vložki, več kot 100.000 evrov, morajo družbeniki, ki prispevajo stvarne vložke, na svoje stroške zagotoviti, da stvarne vložke oceni revizor, čigar poročilo je kasneje tudi sestavni del poročila o stvarnih vložkih.

Če se v družbo vlaga podjetje oziroma del podjetja, je treba poročilu o stvarnih vložkih priložiti bilanco stanja in izkaz poslovnega izida podjetja za zadnji dve poslovni leti.

Vir: Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1; Ur.l. RS, št. 82/2013)

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje