Video: Denarne nagrade zavirajo kreativnost zaposlenih

Poslovni analitik Dan Pink je na konferenci TED predaval o motiviranju zaposlenih v podjetjih. Opozoril je, da tradicionalno motiviranje v obliki denarnih nagrad velikokrat ne deluje tako, kot bi si mi morda želeli, temveč prav nasprotno - zavira kreativnost in slabša delovno učinkovitost!

Še danes se večina podjetnikov poslužuje tradicionalnih načinov motiviranja, kot je na primer denarno nagrajevanje zaposlenih za dobro delo. A Dan Pink je ugotovil, da tovrstni način motiviranja ne deluje vedno tako učinkovito, kot bi si podjetniki želeli.

Denarne nagrade pri posameznikih v veliki meri zavirajo kreativno mišljenje in v nekaterih primerih delujejo celo v negativni smeri na delovno učinkovitost posameznika. Večja je nagrada, slabši bodo delovni rezultati posameznika. To pa velja le, ko je od posameznika zahtevano kreativno delo in iznajdljivost. V primeru, da je delo že vnaprej natančno zastavljeno, cilj pa jasen, velja prav nasprotno – bolje se bodo odrezali tisti, katerim bo obljubljena višja denarna nagrada kot pa tistim, ki bi v primeru dobrega dela prejeli manjši znesek za nagrado.

Kako vzpodbuditi kreativnost? Delajte neumnosti! >>

Veliko bolje se bo posameznik pri delu odrezal, če bo za opravljeno delo nagrajen z osebnim zadovoljstvom, torej, če mu bo delo veliko pomenilo, če mu bo všeč, če bo zanimivo ali pa se bo počutil kot del nečesa pomembnega.

Pink je dejstvo, da tradicionalno nagrajevanje ne deluje tako učinkovito, kot bi si mislila večina izmed nas, ponazoril z nekaterimi praktičnimi primeri. Več v videoposnetku:

YouTube

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje