Zadovoljstvo delavcev se da izmeriti!

S stališča vsakega podjetja je zadovoljstvo zaposlenih še kako pomembno. Motivirani in zadovoljni delavci so eden od ključev za uspešno organizacijo. Do podatkov o zadovoljstvu podjetja prihajajo prek merjenja organizacijske klime. So to dovolj dobri podatki?
Zadovoljstvo delavcev se da izmeriti!

Japonski Hitachi je ustvaril napravico, s katero bo možno ugotoviti zadovoljstvo delavcev (Vir slike: Unsplash.com).

Zadovoljni delavci so bolj produktivni in prinašajo večjo dodano vrednost podjetju. Postavlja pa se vprašanje, kako naj podjetja vedo, ali so njihovi delavci resnično zadovoljni ali le komaj čakajo, da opravijo svoje delo? Nekateri delavci imajo preveliko spoštovanje do svojega dela, da bi se sploh drznili govoriti o njem ali o dogajanju na delovnem mestu, zato podatki, ki jih pridobite z merjenjem klime, pogosto niso dovolj natančni.

Z nosljivo tehnologijo do odgovora o zadovoljstvu

Če boste zgornje vprašanje naslovili na japonsko podjetje Hitachi, vam bodo odgovorili, da imajo v svojem podjetju boljšo rešitev. Hitachi je namreč razvil nosljiv senzor, primeren za delavce. Prek podatkov, ki jih omenjeni senzor zbere, lahko njihovi nadrejeni dobijo boljše podatke, v kolikšni meri so delavci dejansko zadovoljni.

Pospeševalnik bo meril zadovoljstvo

Nosljiva napravica je opremljena s številni senzorji, ki spremljajo in snemajo zaposlenega medtem ko ta sedi, stoji ali tipka, snema tudi v času, ko se pogovarja z delavcem, tudi, koliko časa se pogovarjajo, obenem pa pridobiva še druge podatke. Eden od senzorjev, pospeševalnik, se uporablja za merjenje zadovoljstva delavcev.

Hitrejši korak razkriva zadovoljnega delavca

Hitachijev izdelek je narejen na predpostavki, da obstaja povezava med človekovim gibanjem in zadovoljstvom. Tisti, ki je bolj zadovoljen in srečen, ima hitrejši, bolj poskočen korak v primerjavi s tistim, ki se na delovnem mestu dolgočasi ali pa je slabe volje.

Bodo nadrejeni lahko slišali pogovore?

Bolj kot samo merjenje pa bo delavcem verjetno šlo v nos dejstvo, da jih bodo nadrejeni dobesedno spremljali na vsakem koraku. Bodo naprave nadrejenim omogočile tudi poslušanje pogovorov delavcev? V kolikor bodo delavci seznanjeni, kako naprava opravlja meritve, bodo lahko podatke prirejali. Namesto počasnega koraka, bodo po hodniku stopili bolj odločno. Vsekakor bo naprava lahko naredila velik pritisk na delavca, ki bo prejel takšno napravo.

Lahko naprava prinese ideje za izboljšanje klime?

Podatki, ki jih bo naprava pridobila, bodo poslani v bazo, kjer se bodo opravili izračuni zadovoljstva posameznih delavcev in skupine. Ideja, zaradi katere je nastala ta napravica, je, da bi z napravico pomagali povečati zadovoljstvo delavcev, s tem pa tudi produktivnost in uspešnost.

Naprava bo aprila na voljo na Japonskem, njena cena pa naj bi se začela pri okoli 100 tisoč jenih (okoli 740 evrov) na leto za posameznega delavca.

Oznake: , , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje