Ženske proti moškim: plače izvršnih direktorjev v letu 2012

Še vedno velja, da ženske v povprečju ne zaslužijo enako kot moški. Poglejmo si, kakšne so razlike v plačah izvršnih direktorjev in direktoric v ZDA in drugod po svetu v letu 2012. So izvršne direktorice zaslužile manj ali več kot moški?
Ženske proti moškim: plače izvršnih direktorjev v letu 2012

Plače izvršnih direktorjev leta 2012 (vir slike: sxc.hu)

Na vrhu seznama najbolje plačanih izvršnih direktoric je Marissa Mayer iz Yahooja, ki je karierno pot začela pri Googlu. V lanskem letu je zaslužila 36,6 milijonov dolarjev, čeprav je na Yahooju začela z delom šele julija 2012. Letos jo je revija Forbes razglasila za 32. najvplivnejšo žensko na svetu. 28,8 milijonov dolarjev je zaslužila drugouvrščena Irene Rosenfeld, kažejo podatki raziskave FindTheCompany. Rosenfeldova, ki je izvršna direktorica Mondelez International, enega največjih podjetij s prigrizki, je na tem mestu že od junija 2006.

49-letna Wellington Denahan-Norris iz Annaly Capital Management je zaslužila 25,8 milijonov dolarjev, četrtouvrščena Jane Elfers iz Children`s Place Retail pa 17,2 milijona dolarjev. Milijon manj je zaslužila izvršna direktorica IBM-a, Virginia Rometty, ki je tudi 12. najbolj vplivna ženska na svetu.

Meg Whitman, ki je od septembra 2011 izvršna direktorica HP-ja, je zaslužila 15,4 milijonov dolarjev, sedmo uvrščena Indra Nooyi, izvršna direktorica PepsiCo, pa 14,2 milijona. Zadnja tri mesta so si razdelile še Sherilyn McCoy (Avon Products) z 12,9 milijonov dolarjev, Debra Cafaro (Ventas) z 11,2 milijona in To Wai Bing, izvršna direktorica Hong Kong Television Network Ltd. z 10,6 milijonov dolarjev.

Marissa Mayer: Naredi le nekaj odločitev, a naj bodo te popolne

V javnost pa so prišli tudi podatki analize GMI Ratings, ki je pod drobnogled vzela plače izvršnih direktorjev v ZDA. Čeprav gre v primerjavi z analizo FindTheCompany za geografsko precej omejeno raziskavo, pa je primerjava plač vseeno zanimiva.

Seštevek plač vseh zgoraj omejenih izvršnih direktoric namreč sploh ne doseže prvega in s tem najboljšega plačanega izvršnega direktorja v ZDA. To je seveda Mark Zuckerberg iz Facebooka, ki je v lanskem letu zaslužil 2,3 milijarde dolarjev. 10 najbolje plačanih izvršnih direktoric je skupaj zaslužilo “le” 188,9 milijonov dolarjev, s čimer bi se na lestvico najbolje plačanih ameriških izvršnih direktorjev uvrstile komajda na peto mesto, pred Tima Cooka iz Appla. Ta je zaslužil 143 milijonov dolarjev.

Ameriški izvršni direktorji so v lanskem letu zaslužili skupno več kot 4,6 milijarde dolarjev, vseh deset pa je z zaslužkom preseglo magično mejo 100 milijonov dolarjev.

Vir: Business Insider in Mashable

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje