Verižna kompenzacija – Vse kar morate vedeti

Verižna kompenzacija je instrument, ki omogoča vzdrževati dobro likvidnost, omogoča večjo gospodarsko aktivnost in zmanjšuje terjatveno tveganje. Cilj je sklenitev dogovora, na kakšen način se bodo kompenzirale terjatve, da obveznosti prenehajo, brez da bi bil pri tem prisoten nepotrebni denarni tok.
Verižna kompanzacija

Verižna kompenzacija je tehnika zapiranja terjatev (Vir slike je Pixabay.com)

Verižna kompenzacija je tehnika zapiranja terjatev, pri katerem se stranke medsebojno strinjajo, da nadomestijo medsebojne terjatve v zaprti krožni verigi, da bi prekinile obveznosti brez potrebnega denarnega toka. Zapadle terjatve do kupcev se unovči naročnikom tako, da preko njihovih terjatev iščejo gospodarske subjekte, ki so pripravljeni poravnavati svoje obveznosti do dobaviteljev. Večina medorganizacijskih odnosov med podjetji je stalnih, pogosto pa se iščejo nove verižne relacije, ki zahtevajo tako čas kot znanje iz medorganizacijskega poslovanja.

Komu priporočamo verižne kompenzacije?

Vsa podjetja, ki želijo poravnati zapadle terjatve, lahko brezplačno preverijo možnost zapiranja verižnih nadomestil. Svoje zapadle terjatve v finančnih sredstvih ali pobotanje svojih obveznosti s terjatvami, ki niso denarne, lahko hitro in učinkovito pretvorijo.

Kako delujejo verižne kompenzacije?

Vse dolžniško-upniške odnose so preučene v določenem časovnem okviru in glede na njih se pripravi najbolj optimalno verižno nadomestilo, ki bi ustrezalo vsem udeležencem v verižni kompenzaciji.

Družba s podjetjem sklene pogodbo o terjatvah in / ali obveznostih, ki jih je treba zapreti preko verižnih nadomestil. Nato podjetje pripravlja verižna nadomestila s terjatvami ali obveznostmi za družbo in po potrebi tudi plačuje denar. Potrebno je pridobiti potrdilo vseh udeležencev v verigi, da se strinjajo s pripravljenim nadomestilom verige. Ko so zbrane vse potrditve, končni udeleženec v verižnem nadomestilu denar prenese na podjetje in zapre odškodnino.

Prednosti verižnih kompenzacij

Prednosti so hitra pretvorba zapadlih terjatev v denar, hitro in učinkovito vnovčenje terjatev, povečanje likvidnosti, možnost poplačila obveznosti s popustom, zmanjšanje zadolženosti, izboljšanje bonitete, zagotavljanje obratnega kapitala. Kompenzacija vključuje podjetja, ki so vezana na posamezne posle, tako da je omogočen hitrejši pretok skozi dobavno verigo. Preiskava za zapiranje verige nadomestil je brezplačen postopek.

Kako začeti?

Verižna kompenzacija se ponavadi sklene na pobudo enega upnika ali dolžnika, ki se odloči, da želi svoje terjatve do drugega podjetja pobotati tako, da sklene verigo z drugimi upniki in dolžniki, ostali pa se s tem strinjajo in se vključijo v to verigo. Dogovorijo se, da bodo v zaključeni krožni verigi medsebojno kompenzirali terjatve in si s tem brez denarnega toka poravnali medsebojne obveznosti.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje