Beer Bulli – od razpadajočega hipi kombija do potujoče pivnice

Avtor — 20.02.2017
Pred kratkim je na Adrifundu zaživela nova slovenska kampanja za množično financiranje: strokovnjak za družabna omrežja Matej Špehar se je skupaj z ekipo odločil za restavracijo razpadajočega Volkswagnovega hipi kombija v potujočo pivnico z imenom Beer Bulli.
Beer Bulli – od razpadajočega hipi kombija do potujoče pivnice

Beer Bulli – od razpadajočega hipi kombija do potujoče pivnice

Na strani kampanje na Adrifundu so njeni ustvarjalci zapisali: »Restavracija najbolj seksi kombija, VW hippie vana v potujočo pivnico. Skupaj smo ga našli, skupaj rešili iz objema narave, sedaj bi ga radi obnovili. Skupaj! Kultni kombi iz leta ’61, ki je zadnjih 30 let ležal zapuščen v rečni strugi si zasluži vrnitev nazaj na cesto. Z novo misijo – s pivom odžejati vse, ki mu bodo pomagali pri oživljanju.«

Projekt Beer Bulli je sestavljen iz različnih faz, od katerih jih je kar 41 odstotkov že dokončanih – med njimi so na primer iskanje primernega vozila za predelavo, reševanje vozila iz rečne struge, postavitev vozila na kolesa in ustanovitev pravne osebe, zavoda Beer Bulli. Zdaj pa jih čakajo naslednje faze projekta, financiranje za katere iščejo prek Adrifunda: rekonstrukcija vozila, vgraditev motorja, urejanje dokumentov, inštalacija gostinske opreme itd.

Zgodovina Beer Bullija

»Počival je več kot tri desetletja. Najprej kot šupa za orodje, sredi polja, brez koles, samo na zidakih. Nato ga je vzela reka Rižana, ga potegnila v svojo strugo, kjer ga je narava že skoraj pojedla. Lani poleti smo ga rešili in postavili nazaj na kolesa. Letos poleti ga s skupnimi močmi vračamo nazaj na cesto. S posebno misijo, ki se jo bodo razveselili vsi pivoljubci. Postal bo Beer Bulli, kombi poln piva, ki bo imel na boku pipe hmeljnega veselja.«

Legendarni kombi je ekipa našla v izjemno slabem stanju. Reševanje vozila iz reke prikazuje kratek film Saving Private Bulli, ki so ga predvajali tudi na srečanjih Volkswagnovih oldtimerjev.

YouTube

Kombi VW T1 ima zelo zanimivo zgodovino. Nekaj časa so ga uporabljali za prevoz zelenjave v Ljubljano. Nato se je spremenil v vrtno lopo, v kateri je lokalni kmet iz Rižane hranil svoje orodje. Verjetno je v tistem času pridobil tudi nekaj lukenj, ki so posledica strelnega orožja. V 90. letih prejšnjega stoletja je reka Rižana poplavila vasico in vozilo potegnila v rečno strugo, od koder so ga lansko leto rešili člani Špeharjeve ekipe.

Če vas zanima več zanimivosti iz Beer Bullijeve zgodovine, kliknite na povezavo.

Prihodnost Beer Bullija

Da bi kombi spet postal uporaben, potrebuje popolno restavracijo: od razstavljanja in nabave novih delov do ponovnega sestavljanja, vgradnje motorja in inštalacij, urejanja dokumentacije ter inštalacije gostinske opreme. Za vse to bo poskrbela ekipa iz podjetja CRC predelave pod vodstvom Tadeja Korošca.

Kot so zapisali ustvarjalci projekta na spletni strani, bo Beer Bulli namenjen »vsem, ki bi radi drugačno zabavo za rojstni dan, poslovni dogodek, poročno slavje, karkoli veselega. VW T1 oz. popularno ‘hippie van’ je že tako najbolj seksi kombi na svetu, če pa mu ob bok postavimo še šank v obliku surf deske, v njegovo notranjost pa sode piva, ki preko 4 pip skrbijo za nemoten dotok hladnega piva dobimo glavno zvezdo vsake prave zabave.«

Ob strani kombija bodo pipe za točene piva. (Vir slike: Beer Bulli)

Za restavracijo in predelavo kombija ekipa zbira 15 tisoč evrov, kar je le četrtina celotnega zneska – za ostale tri četrtine bodo poskrbeli z lastnimi investicijami in pomočjo pokroviteljev.

Če želite podpreti Beer Bullija, se odpravite na spletno stran kampanje. Čakajo vas različne nagrade in ugodnosti, od objave imena in fotografije na dokončanem kombiju do brezplačnega kozarca piva in celo do možnosti preizkušanja Beer Bullija na vaši zabavi.

Naj vas prepričajo besede ustvarjalcev kampanje: »Skupaj ga lahko vrnemo na cesto. In ko se bo peljal mimo vas vam ne bo samo zahupal v pozdrav, ustavil se bo in prijateljem postregel s hladnim pivom iz njegove notranjosti. Ker si premalokrat vzamemo čas. Zase, za prijatelje. In pivo! Čin!«

Oznake: ,