Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

O vključitvi v sistem DDV se odloča vsakdo, ki pridobi status samostojnega podjetnika. V primeru, da znesek obdavčljivega prometa presega 25.000 evrov, je podjetje obvezno vključeno v sistem DDV, če pa tega zneska ne presega, pa je vključitev prostovoljna.
Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV? (Slika: sxc.hu)

Ali je podjetje zavezanec za DDV?

Podatke o tem, ali je podjetje zavezanec za DDV ali ne, poiščemo v registrih davčnih zavezancev DURS. Iskanje po registrih omogočajo spletni imeniki, kot sta Inetis ali Davčna.com.

Za iskanje po seznamu davčnih zavezancev je v iskalnik potrebno vpisati ime ali del imena podjetja, davčno številko, matično številko ali transakcijski račun zavezanca.

Vključitev v sistem DDV

Vključitev v sistem davčnih zavezancev je obvezna za podjetja, katerih znesek obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih poslovanja presega 25.000 evrov. V primeru, da znesek ne presega 25.000 evrov, se samostojni podjetnik o tem odloča prostovoljno.

Če se podjetnik odloči, da bo njegovo podjetje zavezanec za DDV, mora ceni svojih izdelkov zaračunati še 20 odstotni davek na dodano vrednost. Kasneje mora plačati pobrani DDV, od katerega si odšteje davek, ki ga je plačal ob nakupu svojih sredstev namenjenih za poslovanje. Podjetje, ki ni zavezanec za DDV, mora na vsak izdan račun obvezno napisati, da ni zavezanec za plačilo DDV.

Več o tem, ali postati zavezanec za DDV ali ne, si preberite v članku Davčni zavezanec ali nezavezanec? >>

Če niste popolnoma prepričani v to, ali postati davčni zavezanec ali ne, svetujemo, da se posvetujete z enim izmed strokovnjakov v MP računovodstvu.

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje