Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

O vključitvi v sistem DDV se odloča vsakdo, ki pridobi status samostojnega podjetnika. V primeru, da znesek obdavčljivega prometa presega 25.000 evrov, je podjetje obvezno vključeno v sistem DDV, če pa tega zneska ne presega, pa je vključitev prostovoljna.
Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV? (Slika: sxc.hu)

Ali je podjetje zavezanec za DDV?

Podatke o tem, ali je podjetje zavezanec za DDV ali ne, poiščemo v registrih davčnih zavezancev DURS. Iskanje po registrih omogočajo spletni imeniki, kot sta Inetis ali Davčna.com.

Za iskanje po seznamu davčnih zavezancev je v iskalnik potrebno vpisati ime ali del imena podjetja, davčno številko, matično številko ali transakcijski račun zavezanca.

Vključitev v sistem DDV

Vključitev v sistem davčnih zavezancev je obvezna za podjetja, katerih znesek obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih poslovanja presega 25.000 evrov. V primeru, da znesek ne presega 25.000 evrov, se samostojni podjetnik o tem odloča prostovoljno.

Če se podjetnik odloči, da bo njegovo podjetje zavezanec za DDV, mora ceni svojih izdelkov zaračunati še 20 odstotni davek na dodano vrednost. Kasneje mora plačati pobrani DDV, od katerega si odšteje davek, ki ga je plačal ob nakupu svojih sredstev namenjenih za poslovanje. Podjetje, ki ni zavezanec za DDV, mora na vsak izdan račun obvezno napisati, da ni zavezanec za plačilo DDV.

Več o tem, ali postati zavezanec za DDV ali ne, si preberite v članku Davčni zavezanec ali nezavezanec? >>

Če niste popolnoma prepričani v to, ali postati davčni zavezanec ali ne, svetujemo, da se posvetujete z enim izmed strokovnjakov v MP računovodstvu.

Oznake:, , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje