Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

O vključitvi v sistem DDV se odloča vsakdo, ki pridobi status samostojnega podjetnika. V primeru, da znesek obdavčljivega prometa presega 25.000 evrov, je podjetje obvezno vključeno v sistem DDV, če pa tega zneska ne presega, pa je vključitev prostovoljna.
Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV?

Kako preverimo ali je podjetje zavezanec za DDV? (Slika: sxc.hu)

Ali je podjetje zavezanec za DDV?

Podatke o tem, ali je podjetje zavezanec za DDV ali ne, poiščemo v registrih davčnih zavezancev DURS. Iskanje po registrih omogočajo spletni imeniki, kot sta Inetis ali Davčna.com.

Za iskanje po seznamu davčnih zavezancev je v iskalnik potrebno vpisati ime ali del imena podjetja, davčno številko, matično številko ali transakcijski račun zavezanca.

Vključitev v sistem DDV

Vključitev v sistem davčnih zavezancev je obvezna za podjetja, katerih znesek obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih poslovanja presega 25.000 evrov. V primeru, da znesek ne presega 25.000 evrov, se samostojni podjetnik o tem odloča prostovoljno.

Če se podjetnik odloči, da bo njegovo podjetje zavezanec za DDV, mora ceni svojih izdelkov zaračunati še 20 odstotni davek na dodano vrednost. Kasneje mora plačati pobrani DDV, od katerega si odšteje davek, ki ga je plačal ob nakupu svojih sredstev namenjenih za poslovanje. Podjetje, ki ni zavezanec za DDV, mora na vsak izdan račun obvezno napisati, da ni zavezanec za plačilo DDV.

Več o tem, ali postati zavezanec za DDV ali ne, si preberite v članku Davčni zavezanec ali nezavezanec? >>

Če niste popolnoma prepričani v to, ali postati davčni zavezanec ali ne, svetujemo, da se posvetujete z enim izmed strokovnjakov v MP računovodstvu.

Oznake: , , , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje