Najpomembnejše podjetniške kvalitete niso prirojene, temveč priučene

Steve Vanderveen je po štirih letih vodenja manjšega startup inkubatorja ugotovil, kaj je skupno vsem mladim uspešnim posameznikom. Kot pravi, višina začetnega kapitala ali področje študija nista bistvena za uspeh. Veliko bolj šteje pravo znanje, pravilen pristop in dober namen.
LAUNCHub bo ponovno odprl vrata startupom

LAUNCHub bo ponovno odprl vrata startupom (Vir slike: Freeimages.com)

Pravo znanje

Da bi lahko podjetnik uspel, mora posedovati kar nekaj različnih znanj. Do njih pa ponavadi ne more priti drugače kot s poiskušanjem in ugotavljanjem, katera izmed uporabljenih taktik se je izkazala za uspešno. 

Po mnenju Vanderveena je pomembno predvsem to, da podjetnik, preden se loti ustanovitve podjetja, pridobi pravo znanje vsaj iz naslednjih področij:

– opazovanje in spoznavanje potencialnih kupcev: predpogoj za dobro prodajo ni le unikaten produkt, temveč ima tu veliko vlogo tudi opazovanje in spoznavanje potencialnih kupcev. Preden lahko prodaja steče, mora podjetnik natančno poznati ljudi in njihove potrebe ter si zgraditi močno mrežo poznanstev in dobrih odnosov. Šele nato bo svoje produkte lahko tržil brez večjih težav.

– uporaba zdrave mere tveganja: dobri podjetniki se zelo redko poslužujejo tveganih potez – veliko raje kot to, stremijo k zmanjševanju tveganja. Da bi lahko uspeli, morajo znati poiskati poslovni model, ki bo dovolj profiten, a hkrati dovolj varen, da na koncu ne bodo ostali brez denarja – ali celo brez podjetja. 

– pravilno vodenje sebe in ekipe podrejenih: dobro vodenje je kvaliteta, ki se jo lahko nauči prav vsak posameznik – oziroma bolje rečeno: ki se je mora naučiti prav vsak posameznik, ki se podaja v podjetniške vode. Če podjetnikom primanjkuje znanja na tem področju, lahko namreč prihaja do hudih težav.

Pravilen pristop

Vanderveen svojim študentom, ki se udeležijo šolanja v njegovem startup inkubatorju, vedno pove, da se podajajo v posebno, drugačno panogo. 

Kot pravi, je na podjetništvo treba gledati iz naslednjih vidikov:

– podjetništvo kot veda: v svetu podjetništva se pogosto pojavljajo ugibanja, ali se te panoge posameznik lahko priuči, ali pa gre za to, da tu lahko dobro deluje zgolj takšen posameznik, ki ima prirojen talent. Vanderveen je prepričan, da gre za priučeno znanje, ki se ga lahko naučimo povsem enako kot katerokoli drugo vedo.  

– podjetništvo kot testiranje: proces ustanovitve podjetja vedno vključuje številna testiranja, kjer podjetniki iščejo rešitve na že nastale probleme ali na takšne težave, ki bi se lahko pojavile tekom poslovanja. Gre za edinstven proces ugotavljanja, ali teoretične rešitve sploh delujejo v resničnem svetu.

Dober namen

Vanderveen je prepričan, da mora posameznik, ki se podaja v podjetniške vode, slediti pravim ciljem, ki morajo temeljiti na dobrem namenu in njegovi iskreni želji po vstopu v izbrano panogo.

Pomembna je torej:  

– ljubezen do izbrane panoge: ker je na poti do uspeha potrebno preživeti kar nekaj vzponov in padcev, je pomembno, da se podjetnik poda v takšno panogo, ki ga iskreno veseli in ki mu ne bo predstavljala zgolj navadnega poklica, temveč uresničitev svoje dolgoletne strasti in vizije. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da bo obupal prehitro. 

– predanost svojemu podjetju: podjetništvo je neke vrste ekipna igra, kjer zmagajo tisti člani, ki svoje delo opravljajo z veliko predanostjo in včasih tudi s požrtvovalnostjo. Velikokrat je namreč potrebno dati potrebe drugih, predvsem strank in svojih podrejenih, na prvo mesto, toda takšni ukrepi so nujni – vsaj v prvih nekaj letih poslovanja. 

Vir: Entrepreneur.com

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje