Poslovni račun

Avtor Borut Borštnik — 26.07.2010
Komentiraj!
Vsak podjetnik oziroma vsaka organizacija potrebuje poslovni račun. Danes si lahko preberete nov članek v katerem izveste vse o poslovnem računu, kje ga odpreti ter na kaj je potrebno paziti.
Poslovni račun

Odprtje poslovnega računa (vir slike: www.petergreenberg.com).

Poslovni račun

Poslovni račun je skupna lastnost vseh podjetij, samostojnih podjetnikov ter vseh ostalih družb ter organizacij v Sloveniji. Posameznik, ki opravlja dejavnost, podjetje ter organizacije morajo namreč imeti vsaj en transakcijski račun prek katerega plačujejo ter prejemajo denarna sredstva za vse posle, ki so povezane s podjetjem.

S poslovnim računom se podjetnik sreča v zelo zgodnji fazi poslovanja podjetja. Postopek odpiranja računa se opravi pri registraciji podjetja.


Poglejmo si najprej postopek odpiranja računa pri ustanovitvi s.p.

Pri ustanovitvi s.p. se bančni poslovni račun odpre po tem, ko se opravi registracija podjetja (na VEM točki, e-VEM ali pri notarju) oziroma točneje, ko AJPES pošlje potrdilo o registraciji podjetja (sklep o registraciji).

S tem sklepom se nato podjetnik odpravi na eno izmed poslovnih bank. Ta mu določi skrbnika računa, ki podjetniku pomaga izpolniti vlogo za odprtje poslovnega računa. 


Kakšen je postopek pri d.o.o.?

Pri ustanovitvi d.o.o. odpiranje računa poteka po nekoliko drugačnih korakih, saj je potrebno za to obliko podjetja vplačati osnovni kapital. Tega se vplača po registraciji podjetja na tako imenovani začasni / depozitni poslovni račun. Torej je potrebno banko obiskati že pred vpisom v poslovni register ter na sodišče.

POZOR! Pri večosebnih d.o.o. je potrebno na banko prinesti tudi družbeno pogodbo - ta mora biti overjena pri notarju. Za enoosebne d.o.o. zadostuje akt o ustanovitvi družbe (tega vam pomagajo pripraviti VEM točke ali notar).

Po odprtju začasnega računa banka podjetniku izda (elektronsko podpisano) potrdilo o vplačanem kapitalu s katerim se podjetnik nato spet napoti na (e-)VEM točko ali k notarju ter zaključi postopek ustanovitve podjetja. Predvsem gre tu še za vpis v evidence AJPES ter na sodišče. Ko je družba vpisana v sodni register se podjetnik s sklepom o registraciji zglasi na banki ter začasni račun pretvori v poslovni račun.

 

Poslovni račun in sistem e-TRR (samo za enoosebne d.o.o.)

Ustanovni kapital se lahko na poslovni račun pri nekaterih bankah vplača tudi prek sistema e-TRR, ki deluje v okviru projekta e-VEM. Sistem e-TRR je namenjen podjetnikom, ki nameravajo ustanoviti enoosebno družbo z omejeno odgovornostjo in to sami prek e-VEM točke, hkrati pa tudi tistim, ki registracije podjetij opravljajo za podjetnike (VEM točke ter notarji).

Dostop do aplikacije e-TRR za podjetnike >>

 

Več preberite v članku poslovni račun.

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!