Prisma: ruska aplikacija, ki osvaja svet

Avtor — 25.07.2016
»Videti je, da smo osvojili Rusijo.« To niso besede Napoleona ali kakšnega drugega vojščaka. To so besede podjetnika Alexeija Moiseyenkova, potem ko je njihovo aplikacijo Prisma uporabil celo ruski premier Dimitrij Medvedjev. Z njo je obdelal fotografijo moskovskega nebotičnika.
Prisma: ruska aplikacija, ki osvaja svet

Prismo, viralno aplikacijo, si je do zdaj namestilo več kot 1,6 milijona uporabnikov iPhonov. Uradne aplikacije za Android še ni zunaj (Vir slike: iTunes).

Zadnje dni je na Facebooku opaziti poplavo fotografij, ki imajo poseben umetniški pridih. Spominjajo nas na dela umetnikov, kot so Vincent Van Gogh, Pablo Picasso in Roy Lichtenstein. Te fotografije so ustvarjene s pomočjo aplikacije Prisma.

Prej omenjeni Medvedjev je prejšnji teden postal še eden od znanih obrazov, ki je uporabil viralno aplikacijo. Možnosti, ki jih ponuja, sta preizkusili tudi supermanekenki Irina Shayk in Natalya Vodianova, med uporabniki lahko najdemo tudi Slovence.

Aplikacija Prisma je zaživela 11. junija, do danes pa si jo je na svoje telefone namestilo več kot 1,6 milijona uporabnikov, je Moiseyenkov povedal za TechCrunch. Aplikacija je zgolj v nekaj tednih postala hit v kar šestih državah, vključno z domačo Rusijo, Ukrajino in Estonijo.

Koncept Prisme je preprost. Potem ko si jo namestimo, uporabniku omogoča preoblikovanje fotografij v različne stile. Ko fotografijo obdelamo, jo z zgolj enim klikom delimo na družabna omrežja, kot sta Facebook in Instagram.

Ruski programer in stvaritelj Prisme Alexey Moiseyenkov je razkril, da je razvoj aplikacije potekal zgolj mesec in pol. Poleg tega pa ekipa sama ni naredila prav nič, da bi jo oglaševala. Pri takšni aplikaciji oglaševanje očitno sploh ni potrebno.

Pred dnevi je Mail. Ru, ki je v lasti milijarderja Alisherja Usmonova, sporočil, da jih je omenjena aplikacija popolnoma navdušila in zato vanjo investirali. Do investicije je prišlo zgolj en teden po tem, ko je aplikacija postala na voljo iPhone uporabnikom in naštela okoli 650 tisoč prenosov.

Aplikacijo je mogoče brezplačno prenesti na iStoru in Google Playu.


Oznake: ,