Uber se je v Franciji v imenu varnosti suspendiral

Prejšnji teden so se francoski vozniki znova uprli podjetju Uber, ki ponuja alternative taksijem. Blokirali so ceste, delali zastoje, zažigali gume in prevračali Uberjeve avtomobile. Uber se je v duhu razmer odločil za suspenz v omenjeni državi.
Uber se je v Franciji v imenu varnosti suspendiral

Taksisti so zažigali gume, napadali avtomobile in blokirali dovoze do prometnih povezav (Vir slike: YouTube).

Uber, ki je suspendiral svojo UberPOP aplikacijo, se je znašel v velikih težavah. Povod za suspenz verjetno niso le izgredi 2.800 francoskih taksistov, ki so blokirali tudi dostope do letališč, železniških postaj in glavnih vpadnic, temveč tudi aretacija dveh menedžerjev aplikacije Uber. Bila sta aretirana zaradi nelegalne storitve, očitajo jima zavajanje in pomoč pri nezakonitih praksah. Septembra ju čaka sojenje, zaslišanje je napovedano za 30. september.

V izgredih je bilo skupno aretiranih kar deset ljudi, sedem policistov je bilo ranjenih, 70 avtomobilov pa poškodovanih.

Uber se v Istanbulu predstavlja z novo storitvijo >>

Varnost na prvo mesto

Ekipa startupa, ki ima sedež v San Franciscu, je v izjavi za javnost zapisala, da gre za izjemno žalosten dan za njihovih 500 tisoč potnikov, kolikor so jih našteli v Franciji, prav tako za vse voznike, ki so del te uspešne platforme. »Kakorkoli, varnost mora biti na prvem mestu,« so še dodali v izjavi.

Francoski taksisti: v dveh letih tudi do 40 odstotkov manj posla

Nekateri francoski predstavniki oblasti in taksisti so prepričani, da Uber deluje nelegalno, obenem pa predstavljajo nelojalno konkurenco, saj za voznike Uberja ne veljajo enaka pravila kot za taksiste. Francoski taksisti morajo za licenco plačati več tisoč evrov, medtem ko je Uberjevi vozniki sploh ne potrebujejo. Po podatkih, ki so jih podali taksisti, se je njihov posel na račun Uberja zmanjšal od 30 do 40 odstotkov v zadnjih dveh letih.

Visoke kazni, a težak nadzor

Uber prehitel Facebook >>

Da je storitev nelegalna, je prepričan tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. Uber se iz zagate rešuje in pravi, da ne gre za prevoz oziroma taksi službo, temveč za tehnološko platformo, ki ponuja tudi prevoz potnikov. Storitev je v Franciji prepovedana sicer že od januarja, a je kršitve težko nadzorovati. Za kršitelje je zagrožena zaporna kazen od enega leta ter kazen v višini 15 tisoč evrov.

Suspenz bo veljal vse do odločitve sodišča, ki bo, kot rečeno, najverjetneje padla še letos jeseni.

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje