5 stvari, na katere bi morali misliti, pa verjetno ne

Vse prevečkrat se zgodi, da podjetniki premalo časa posvetijo osebnim financam in jim napake na tem področju povzročajo težave tudi pri poslovanju. Predstavljamo vam 6 stvari, na katere morate biti pozorni, da se boste izognili morebitnim težavam.
Izbirate lahko med različnimi viri financiranja

Izbirate lahko med različnimi viri financiranja. (Vir slike: sxc.hu)

1. Osebno premoženje

Če ste samostojni podjetnik, se morate zavedati, da za morebitne neporavnane dolgove ali slabe posle, torej za vse svoje obveznosti, odgovarjate z vsem svojim premoženjem. Prav zato bodite pri sprejemanju posla in pri poslovanju z dobavitelji nadvse pozorni.

Omenjena oblika podjetja je sicer velikokrat najprimernejša za začetek podjetniške kariere, predvsem zato, ker ni začetnega kapitala, pa tudi prispevki so relativno nizki.

2. Razpršite svoje imetje

Saj poznate pregovor »Ne polagajte vseh jajc v isto košaro«. Pa se ga držite?

Manjši podjetniki radi vlagajo v startup podjetja iz svoje branže, kar pa ni pametno, saj imate tako praktično vse premoženje v isti branži.

3. Prava oblika podjetja

Odločiti se morate za pravo obliko podjetja, ki vam bo najbolj odgovarjala, izbirate pa lahko med različnimi oblikami, kot so: samostojni podjetnik, d.o.o., d.n.o., k.d., zavod ali fundacija.

4. Redni pogovori o finančnem stanju

Podjetniki z majhnimi podjetji se velikokrat tako zavzamejo za svoj posel, da ne vidijo več celotne slike, zato je pomembno, da se redno pogovarjate o financah s svojim zakoncem, z najboljšim prijateljem, s partnerjem ali poslovnim partnerjem.

5. Ločite poslovno in zasebno

Ne glede na to, kako si urejate računovodstvo, pomembno je, da vsaj v glavi, če ne na papirju popolnoma, ločite osebne in poslovne finance. Če imate ločen poslovni in osebni bančni račun, se vzdržite krpati primanjkljaje na poslovnem računu z osebnim denarjem.

Vir: entrepreneur.com

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje