Applovi pripravniki z mesečno plačo okoli 7 tisoč dolarjev

Apple, eno največjih podjetij na svetu, za svoje pripravnike skrbi v stilu največjih. Ne le z ugodnostmi in priložnostmi za razvoj, temveč tudi s plačo. Ta letno znaša tudi okoli 80 tisoč dolarjev, mesečno okoli 6.600 dolarjev.
Applovi pripravniki z mesečno plačo okoli 7 tisoč dolarjev

Pripravniki na Applu po koncu pripravništva dobijo ponudbo za redno zaposlitev (Vir slike: YouTube).

Pripravnikom s polovičnim delavnikom mesečno namenijo 2.500 dolarjev, tistim, s polnim delavnikom pa 5 tisoč oziroma 60 tisoč dolarjev letno, poroča Mashable. Spet drugo poročilo, ki ga je objavil Business Insider, pa pravi, da se njihove mesečne plače vrtijo okoli 7 tisoč dolarjev mesečno oziroma okoli 80 tisoč letno.

Skrivnostno delo …

In kje se skriva past? Če kandidati prestanejo proces razgovorov in jim podjetje ponudi pripravništvo, Apple od njih zahteva, da zunaj ne komentirajo tistega, kar vidijo, slišijo oziroma delajo v podjetju. Skrivnost mora ostati varna tudi pred prijatelji, znanci in družinskimi člani. Apple si namreč želi predstaviti produkt, nad katerim so vsi navdušeni, a zanj še nihče ni slišal, je povedal eden od nekdanjih pripravnikov pri tehnološkem velikanu. Nihče ne sme vedeti o tvoji službi, je še dodal. Sliši se kot delo tajnega agenta, mar ne?

Ne le to, skrivnosti obstajajo tudi v podjetju. Namreč oddelki med seboj ne vedo, kaj razvijajo. Apple ima posebne dele zgradbe, ki imajo omejen vstop za številne delavce.

Plače primerljive z ostalimi velikani

Poglejmo še, kako se godi pripravnikom pri Facebooku in LinkedInu. Pripravniki pri omenjenih podjetjih mesečno prejmejo okoli 6.200 dolarjev na mesec oziroma 74.400 letno. Postopek izbora pa se precej razlikuje: kandidati pri Applu gredo čez posebne preizkušnje, vodja posameznega oddelka s kandidati opravi še dodaten razgovor.

Delo sprejel, ne da bi vedel višino plače

Google in Facebook naj bi opravljala bolj splošne razgovore in pripravnika umestila v posamezen oddelek šele potem, ko ga sprejmejo. Podjetja dajejo tudi poseben poudarek na preteklo delo. Tako je eden od pripravnikov, ki se je zaupal ameriškim medijem, povedal, da je razgovor pri Applu obsegal tudi uro in pol dolg pogovor o njegovem preteklem delu. Pozneje so mu delo ponudili; delo je sprejel še preden so mu povedali koliko bo znašala njegova plača.

iPhone ali iPad? >>

Apple ponudi tudi stanovanje

Po besedah nekdanjega pripravnika znaša urna postavka pripravnikov 38 dolarjev, imajo pa plačane tudi nadure. To jim daje lepo priložnost za varčevanje za prihodnost, še zlasti zato, ker jim najemnine ni potrebno plačevati. Apple jim namreč ponudi brezplačno bivanje v okolici podjetja, a si morajo stanovanje deliti z drugimi pripravniki.

Deljenje stanovanja z drugimi pripravniki je po besedah številnih nekdanjih pripravnikov nekaj »najboljšega«, saj si delijo stanovanje z drugimi, ki prihajajo iz različnih koncev sveta, to pa je odlična priložnost za izmenjavo znanja in spoznavanje drugih kultur.

Apple ima rešitev tudi za tiste, ki si ne želijo deliti stanovanja z drugimi – ponudi jim tisoč dolarjev za najemnino. Za tiste, ki se morajo tja preseliti za potrebe dela v podjetju, jim krije stroške letalske karte in dostavo prtljage v višini 3.300 dolarjev.

Dve leti za razvoj produkta, ki ga sploh niso poznali

Applov cilj je presenetiti in navdušiti, zato pa je potrebno delo na projektih ohraniti čim bolj zavito v tančico skrivnostnosti. Pogosto se zgodi, da delavci delajo na nekem produktu, za katerega niti ne vedo, kaj je. Vse z namenom, da se produkt, na katerem delajo, ne bi razkril še pred uradno predstavitvijo. Ena od zgodb, ki priča, da delavci niso seznanjeni s projektom, na katerem delajo, je zgodba delavca, ki je leta 2010 razvijal iPad. Delavec je povedal, da dela na 9,7 inčnem zaslonu zadnje leto ali dve brez da bi točno vedel, za kakšen produkt gre.

»Niso vedeli, ali gre za velik telefon ali za majhen prenosni računalnik,« je razkril nekdanji pripravnik. Za kakšen produkt gre so izvedeli šele, ko je Steve Jobs na odru predstavil iPad. Takrat so izvedeli, kaj so razvijali zadnji dve leti.

Ko si enkrat v Applu, te druge službe ne zanimajo

Applovi delavci so izjemno lojalni, ponavadi ostanejo v podjetju tudi po več let. Kot pravi nekdanji pripravnik, delavci večinoma sploh ne iščejo služb drugod. Po njegovem prepričanju tudi ne vedo, kakšne so službe drugod in kakšne ugodnosti imajo drugi delavci. Ko se pripravništvo zaključi, večina pripravnikov dobi ponudbo za redno zaposlitev.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Email Marketing Master Class

24.10.2018 od 15:00 do 18:00
Email Marketing Master Class

Email je eden izmed najmočnejših marketinških kanalov za podjetja vseh velikosti, z enim od najnižjih cen na konverzijo in najvišjo stopnjo uspeha. Še vedno pa ga mnogi neuspešno izkoriščajo. Zato ti bomo na delavnici pokazali, kako zgradiš in maksimalno izkoristiš potencial svojih email baz.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

21.11.2018 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje